Γρεβενά: Οδεύει προς "κούρεμα" o Ε-65

By on 04/11/2011
E65Ένα εφιαλτικό για το Νομό Γρεβενών αλλά και για τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου σενάριο, σχετικά με την επανεκίνηση και ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Ε65, είδε το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το οποίο το τελικό σχέδιο για την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων, περιλαμβάνει την περικοπή του φυσικού αντικειμένου του πολυπόθητου για τη περιοχή οδικού άξονα και συγκεκριμένα του τμήματος από Καλαμπάκα μέχρι και τη σύνδεση με την Εγνατία Οδό, μήκους 37 χλμ.

 

Πηγή:’Μαχητής” Γρεβενών

 

Μάλιστα, το συγκεκριμένο σενάριο αναπαράχθηκε το τελευταίο διάστημα από πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών  να το διαψεύδει ή να το επαληθεύει.

 

Ειδικότερα:

 

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ypodomes.com,  η περικοπή του φυσικού αντικειμένου δύο εκ των πέντε οδικών αξόνων που κατασκευάζονται με σύμβαση παραχώρησης, η υποκατάσταση ορισμένων εμπορικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η δημιουργία μηχανισμού εγγυήσεων (πάλι μέσω της ΕΤΕπ), ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή καταβολή των δόσεων για τα δάνεια, και ανατροπές στις δανειακές συμβάσεις περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο για την επανεκκίνηση των έργων.

 

Το σχέδιο, που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόκειται να έρθει στη Βουλή ως ενιαίος νόμος, καθώς αλλάζει το σύνολο των συμβάσεων παραχώρησης, συνολικού ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ, προκειμένου να πάρουν μπρος τα έργα που έχουν σταματήσει από τον περασμένο Νοέμβριο.

 

Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, τις τελικές λεπτομέρειες της οποίας επεξεργάζεται η κυβέρνηση, βγαίνουν από τις συμβάσεις παραχώρησης δύο τμήματα, και συγκεκριμένα αυτό μετά την Πάτρα (Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα) της Ολυμπίας Οδού και το τμήμα μετά την Καλαμπάκα του άξονα της Κεντρικής Ελλάδας (Ε65).
Και τα δύο τμήματα ήταν αντιμέτωπα με σοβαρές ενστάσεις για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από την κατασκευή τους και σωρεία προσφυγών στην Ε.Ε. και στα ελληνικά δικαστήρια.

 

Η συμφωνία θα προβλέπει πως τα δύο τμήματα μπορούν να επανενταχθούν στα έργα στο μέλλον, όταν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες.Η συμφωνία προβλέπει επίσης και τη δημιουργία μηχανισμού με βάση τον οποίο τα έσοδα του Δημοσίου από τα διόδια θα πηγαίνουν «αυτόματα» στην αποπληρωμή των δανείων.Στην ουσία, δημιουργείται ένα «κουτί» στο οποίο θα τοποθετηθούν χρήματα από τα διόδια ως εγγύηση για τα έργα.

 

Διά της συγκεκριμένης οδού, το ελληνικό δημόσιο εγγυάται τη βιωσιμότητα των οδικών αξόνων γιατί οι τράπεζες εξέφραζαν ανησυχίες αφού έβλεπαν την κυκλοφορία να έχει μειωθεί από 10% έως 30% εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

 

Παράλληλα, μέσω της ΕΤΕπ, θα δοθεί η δυνατότητα σε ορισμένες ξένες τράπεζες να αποχωρήσουν από τη χρηματοδότηση των έργων και να υποκατασταθούν.Πάντως, παρά το γεγονός πως στη χρηματοδότηση εμπλέκονται 43 τράπεζες (32 διεθνείς και 11 ελληνικές), η πλειονότητα των δανείων (συνολικά περίπου 3,3 δισ. ευρώ) προέρχεται από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

 

Οι αλλαγές στο φυσικό αντικείμενο των αξόνων Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Τσακώνα και Ε65 οδηγούν σε ανατροπή και των δανειακών συμβάσεων, αφού τα δύο έργα θα είναι μικρότερα και θα απαιτηθούν λιγότερα χρήματα.

 

Αν τελικά αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί, τότε μιλάμε για μία απόφαση με καταστροφικές συνέπειες για τη περιοχή μας.

 

Ας μην ξεχνάμε ότι ο αυτοκινητόδρομος της Κεντρικής Ελλάδας, θα αποτελούσε για τα Γρεβενά την οριστική άρση της απομόνωσης της περιοχής, αφού με την ολοκλήρωσή του θα έκανε εφικτή την άμεση και ασφαλή οδική σύνδεσή της με τη Κεντρική Ελλάδα και δη τη πρωτεύουσα της χώρας.

 

Μάλιστα, σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς θεωρούν-όχι αδίκως- το συγκεκριμένο έργο εφάμιλλης χρησιμότητας με αυτό της Εγνατίας Οδού, αφού , σε συνδυασμό με τη Εγνατία θα καθιστούσε τα Γρεβενά σε συγκοινωνιακό και διακομηστικό κόμβο, προσθέτοντας άλλη δυναμική στις αναπτυξιακές προοπτικές του Νομού.

 

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μία τέτοια απόφαση θα στείλει στις καλένδες και την οδική σύνδεση των Γρεβενών και της Δεσκάτης, αφού με τις ευλογίες και του τοπικού βουλευτή, προωθήθηκε ως λύση αυτή η σύνδεση να γίνει μέσω της Ε65.
Μάλιστα εδώ και δύο με τρία χρόνια περίπου, δεν είναι κρυφό άλλωστε (ο κ. Χαντάβας  και άλλοι τοπικοί φορείς αναφέρθηκαν πολλάκις σε αυτό), δόθηκαν στη τοπική κοινωνία πολλές ελπίδες ότι  θα αλλάξει η χάραξη της Ε65 και ότι η σύνδεση με την Εγνατία Οδό θα γίνει δυτικότερα , πιο κοντά στα Γρεβενά (Πηγαδίτσα-Σιταράς, αντί για την Παναγιά), προοπτική που θα επέτρεπε και την ικανοποίηση του χρόνιου αιτήματος της νέας σύνδεσης Γρεβενών και Δεσκάτης.

 

Εκτός από τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για τη περιοχή μας, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα υποβαθμίσει και τη σημασία του έργου γενικότερα.Δηλαδή θα έρθει να ανατρέψει τη γενικότερη φιλοσοφία του και τους λόγους για τους οποίους θα κατασκευαστεί.

 

Αν δηλαδή τελικά αποφασιστεί οριστικά κάτι τέτοιο τότε μιλάμε για ένα αυτοκινητόδρομο «κολοβό» με κατάληξη που θα μπορεί να εκμεταλλευτεί κάποιος μόνο τοπικά. Η έλλειψη σύνδεσης με την Εγνατία Οδό, σταδιακά θα μετατρέψει τον δρόμο σε τοπικής σημασίας και όχι πανελλαδικής, όπως είχε σχεδιαστεί.

 

Ας μην ξεχνάμε ότι το τμήμα αυτό, δηλαδή από Καλαμπάκα μέχρι την Εγνατία Οδό,θα ένωνε μέσω μιας εναλλακτικής διαδρομής τη Λαμία και όλη την Νότια Ελλάδα με την Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο χωρίς της ανάγκη χρήσης του ΠΑΘΕ, γλυτώνοντας τους οδηγούς από δεκάδες παραπανίσια χιλιόμετρα.

 

Επίσης θα έδινε εναλλακτική διαδρομή για το πέρασμα σε χώρες όπως τα Σκόπια και η Αλβανία σε πολύ σύντομο χρόνο, ενώ η Κεντρική Οδός Ε65 θα γινόταν μια κεντρική οδική αρτηρία πρώτης κατηγορίας για όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα.

 

Εάν λοιπόν ο δρόμος θα σταματήσει στην Καλαμπάκα ο Ε65 θα μετατραπεί σε συμπληρωματικό δρόμο για τον ΠΑΘΕ και μεγάλη σημασίας μόνο για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας καθώς και τον Νομού Φθιώτιδας.

 

Βέβαια, θα πρέπει να αναφέρουμε για μία ακόμη φορά ότι  η συμφωνία φαίνεται πως θα προβλέπει ότι το συγκεκριμένο τμήμα θα μπορεί να επανενταχθεί στα έργα στο μέλλον, όταν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες.

 

Ωστόσο, με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τη κάκιστη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι κάτι τέτοιο θα γίνει στο εγγύς μέλλον.Το αμέσως επόμενο διάστημα το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: