Εκδηλώσεις Μνήμης Γενοκτονίας Ποντίων 2024

By on 17/05/2024

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ποντιακά Σωματεία Δήμου Κοζάνης «Ευξείνιος Κύκλος»

Εκδηλώσεις Μνήμης

Τα Ποντιακά Σωματεία του Δήμου Κοζάνης «Ευξείνιος Κύκλος» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Δήμο Κοζάνης και το ΣΠΟΣ Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, σας προσκαλούν στις Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Όπως κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την 19η Μαΐου, που είναι η Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, οπότε και θα γίνει Επιμνημόσυνη Δέηση για τις 353.000 ψυχές που έγιναν θύματα της θηριωδίας των Νεότουρκων, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και εν συνεχεία θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

Φέτος, συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την ημέρα που η Βουλή των Ελλήνων με ομόφωνο ψήφισμά της αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων, ορίζοντας τη 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο», 30 χρόνια μετά τα αιτήματα παραμένουν ίδια. Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για να αναγνωρίσει η Τουρκία τη Γενοκτονία που διέπραξε το κεμαλικό καθεστώς στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών του Πόντου και της Μ. Ασίας (Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων), που ήταν από αιώνων οι αυτόχθονες πληθυσμοί της περιοχής στα εδάφη της σημερινής Τουρκίας.

Τα Ποντιακά Σωματεία του Δήμου Κοζάνης, συμβάλλουν στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής προτάσσοντας τον Ανθρωπισμό ως υπέρτατη αξία και στοχεύοντας στη διάσωση και ανάδειξη της Ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου. Όλοι οι αγώνες δίνονται από κοινού «η ισχύς εν τη ενώσει» και δεν έχουν μία ημερομηνία, είναι αέναοι!

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων Μνήμης: 

 

Σάββατο 18 Μαΐου – Ανάμεσα στη Σιωπή και τη Φωνή, το Χρέος μας!

Μία εκδήλωση βασισμένη σε μαρτυρίες.

Ώρα: 20.00   – Κεντρική Πλατεία Κοζάνης

 

Κυριακή 19 Μαΐου – Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου 

7:30 Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοζάνης
10:30 Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων – Κεντρική Πλατεία Κοζάνης 

 


Δευτέρα 20 Μαΐου – Φωνή Νέων: Η Γενοκτονία μέσα από τις Φωνές των Νέων 

Νέοι και νέες καταθέτουν απόψεις για τη Γενοκτονία

Ώρα: 17.00  

Εργατικό Κέντρο Κοζάνης

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: