Κοζανίτικα γιαπράκια και ρύζι με κρόκο στην αμερικανική τηλεόραση

By on 03/10/2012

COOKING ODYSSEY

Κοζανίτικα γιαπράκια και ρύζι με κρόκο μαγειρεύει για τη σειρά «The cooking Odyssey» που θα προβληθεί από το δίκτυο PBS ο γνωστός σεφ Βασίλης Καλλίδης.

 

Η σειρά έχει οκτώ εκατομμύρια πιστούς τηλεθεατές, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν ένα αφιέρωμα στην Κοζάνη και τη γαστρονομία της.

 

Πηγή:o Xρόνος

 

Η συγκεκριμένη παραγωγή είναι από τις πιο επιτυχημένες στις Η.Π.Α., αφού η πρώτη σεζόν που προβλήθηκε από το κανάλι PBS έπαιξε για 7,5 εκατομμύρια τηλεθεατές.

 

«Η ιδέα ήταν στη δεύτερη σεζόν να μην προβάλλουμε μόνο τους πολύ γνωστούς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, αλλά να βρεθούμε και σε μέρη λιγότερα γνωστά στο αμερικανικό τηλεοπτικό κοινό. Η Κοζάνη ήταν ένα από τα μέρη που σκεφθήκαμε ότι πρέπει να καλύψουμε και για το γεγονός ότι έχει ιστορία και για το ότι είναι επισκέψιμη για πολλούς λόγους, όπως πχ. για τον κρόκο. Μπορούμε να δείξουμε συνταγές και προορισμούς με άξονα τον φαγητό της περιοχής» είπε ο παραγωγός της Γιώργος Στάμου όταν βρέθηκε πέρυσι στην Κοζάνη για τα γυρίσματα.

 

Η παραγωγή στη δεύτερη σεζόν θα ασχοληθεί με τη μεσογειακή κουζίνα. Το τηλεοπτικό συνεργείο μέσα από τα γυρίσματα σε διάφορες περιοχές που επισκέπτεται προωθεί τον πολιτισμό και τα τοπικά προϊόντα.

 

«Ο κρόκος ως δυνατό προϊόν πια μπορεί να έχει μια πολύ σημαντική παρουσία στην αμερικανική αγορά. Ισως να μην είναι ακόμα στο στάδιο που πρέπει να είναι, αλλά πιστεύουμε ότι με τη δική μας προσπάθεια θα τον φτάσουμε εκεί που πρέπει. Μέχρι τώρα οι Αμερικάνοι δεν ξέρουν ότι υπάρχει saffron εκτός από το ισπανικό. Στην πρώτη σεζόν που δοκιμάσαμε δύο συνταγές με κρόκο Κοζάνης και τον φέραμε απλά ως προϊόν, γεμίσαμε με e-mails και τηλέφωνα ανθρώπων που ζητούσαν να μάθουν περισσότερα για τον κρόκο. Εκεί είναι η επιτυχία της εκπομπής. Πέρα δηλαδή από το γεγονός ότι κάποιος βλέπει μέρη από την Ελλάδα και συνταγές ελληνικές, στη συνέχεια αναγνωρίζει προϊόντα ελληνικά στα ράφια των σούπερ-μάρκετ» είχε πει τότε ο κ. Στάμου.

 

Το συνεργείο του Cooking Odyssey βρέθηκε τότε στη Χαρτοθήκη Κοζάνης στο Αρχοντικό Λασσάνη. Εκεί έγιναν και τα πρώτα γυρίσματα του ταξιδιωτικού κομματιού της εκπομπής, αφού σε ότι αφορά στο διατροφικό πρωταγωνιστεί ο κρόκος και τα γιαπράκια.

 

Τη μουσική της σειράς έχει επιμεληθεί ο Κοζανίτης βιμπραφωνίστας Χρήστος Ραφαηλίδης.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: