ΔΕΤΗΠ:Διακοπή παροχών τηλεθέρμανσης στις οικοδομές που δεν πλήρωσαν κανέναν λογαριασμό της προηγούμενης περιόδου

By on 29/09/2012

ΔΕΤΗΠΣε εφαρμογή βάζει από την Δευτέρα η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας το μέτρο διακοπής παροχών στις οικοδομές που οφείλουν το σύνολο της οφειλής για την περίοδο 2011-2012.

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΤΗΠ Νικόλαος Κουσίδης, αναφορικά με το θέμα που προέκυψε από τη διαμαρτυρία διαχειριστών οικοδομών και καταναλωτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται γιατί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς τηλεθέρμανση τον χειμώνα, επειδή κάποιοι ένοικοι δεν καταβάλλουν τις οφειλές τους.

Πηγή:e-ptolemeos.gr

Κάλεσε μάλιστα τους διαχειριστές οικοδομών να καταθέσουν στη ΔΕΤΗΠ τα χρήματα έχουν συγκεντρώσει από την πλειοψηφία των καταναλωτών- χωρίς να βάλουν δηλαδή από την τσέπη τους τις οφειλές του ενός ή δύο ενοίκων που δεν δίνουν τα χρήματα των δικών τους οφειλών, και πλέον από κοινού διαχειριστές και ΔΕΤΗΠ να εξετάσουν το πώς θα εισπραχθούν αυτές οι οφειλές των μεμονωμένων ενοίκων οφειλετών.

Ο κ. Κουσίδης σημείωσε ότι δεν μπορεί 217 οικοδομές να μην έχουν πληρώσει ούτε έναν λογαριασμό της προηγούμενης περιόδου (2011) επειδή ένας ή δύο ένοικοι σε κάποιες οικοδομές δεν μπορούν να εξοφλήσουν τον δικό τους προσωπικό λογαριασμό. Διότι, το σύνολο των οφειλών 483 οικοδομών προς την επιχείρηση αγγίζει τις 800.000 ευρώ (795.822 €), ενώ 127 από αυτές τις οικοδομές χρωστούν το σύνολο των λογαριασμών της προηγούμενης περιόδου, δηλαδή δεν κατέβαλαν κανένα ποσόν από τον Οκτώβριο 2011, ούτε όμως κατέθεσαν στην επιχείρηση κάποιο αίτημα σταδιακής αποπληρωμής. «Δεν βάζουμε όλες τις οφειλές στο ίδιο τσουβάλι. Τι πρέπει να κάνουμε για τις 127 οικοδομές που δεν κατέβαλαν κανέναν λογαριασμό, πως μπορεί η επιχείρηση να συνεχίσει να παρέχει τηλεθέρμανση και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της; Ή στις 40-45 οικοδομές που πλήρωσαν ένα ή το πολύ δύο λογαριασμούς, όταν υπάρχουν οικοδομές που ανταποκρινόμενοι στις ανακοινώσεις της επιχείρησης έφεραν μέρος έστω των χρημάτων που είχαν συγκεντρώσει με τη δέσμευση ότι θα εξοφλήσουν στην πορεία και τα υπόλοιπα. Δεν μπορεί όμως να υπάρχουν διαχειριστές που παρακρατούν τα χρήματα που έχουν συγκεντρώσει επειδή οφείλουν ένας δύο από την οικοδομή. Αυτούς τους καλούμε να φέρουν τα χρήματα αυτά και να πιέσουμε μαζί να αποδώσουν τις οφειλές και οι υπόλοιποι».

Εάν οι διαχειριστές των 127 αυτών οικοδομών δεν έρθουν μέχρι την Δευτέρα να αποδώσουν το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών θα μπούμε στη διαδικασία να διακόψουμε τις συνδέσεις. Κι αυτό το μέτρο δεν είναι καινούριο, είναι πάγια πολιτική της επιχείρησης από το 2004».

Σχολιάζοντας το αίτημα των καταναλωτών για έκδοση ατομικών λογαριασμών ο πρόεδρος της ΔΕΤΗΠ ανέφερε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν στις παλιές οικοδομές (που δεν έχουν αυτονομία θέρμανσης) και βέβαια σε τέτοια δύσκολη περίοδο η ΔΕΤΗΠ δεν μπορεί να υποχρεώσει τους καταναλωτές της να προβούν σε εγκαταστάσεις που θα τους επιτρέψουν την αυτονομία τους και την έκδοση ατομικών λογαριασμών.

Ο κ. Κουσίδης δήλωσε ότι ο συνολικός τζίρος της επιχείρησης ανέρχεται ετησίως περί τα 6,3 εκ. ευρώ, τα οποία ωστόσο δεν εισπράττει αλλά πρέπει να βρίσκει χρήματα για να πληρώνει το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται σε περιόδους αιχμής ή βλάβης της μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας που τροφοδοτεί το δίκτυο τηλεθέρμανσης, το κόστος του οποίου την προηγούμενη περίοδο ανήλθε στο ποσό 1.200.000 €, άλλες 900.000 ευρώ για την παροχή θερμότητας στη ΔΕΗ, άλλες 400.000 € για την κατανάλωση ρεύματος. Το κυριότερο όμως πρόβλημα είναι, είπε, ότι η μη είσπραξη των λογαριασμών δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην πρόοδο του έργου επέκτασης της τηλεθέρμανσης που βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς η συμμετοχή της επιχείρησης ανέρχεται στο 35%.

Το θέμα εξάλλου απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας το βράδυ της Πέμπτης, μετά από σχετικές ερωτήσεις των δ.σ. Απόστολου Καΐδη και Αναστάσιου Τσιλφίδη, όπου μάλιστα σημαντικό μέρος του σώματος εμφανίστηκε αρνητικό στην εφαρμογή του μέτρου της διακοπής των παροχών τηλεθέρμανσης, στη λογική ότι δεν μπορεί να τιμωρείται το σύνολο των ενοίκων μιας οικοδομής επειδή ένας ή δύο δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς τους.

Σε παρέμβασή της πάντως η δήμαρχος Εορδαίας ανέφερε ότι δεν μπορεί να μην πληρώνουν πολυκατοικίες οι οποίες συγκεντρώνουν τα χρήματα επειδή δεν πληρώνει ένας ή δύο. Αυτό, τόνισε, δεν πρέπει να αποτελεί λόγο για να μην αποδίδονται τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί στην επιχείρηση.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: