Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ

By on 21/06/2019

Δίνουμε παρακάτω αποσπάσματα από τη συνέντευξη που έδωσε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ . Μεγάλο μέρος της συζήτησης με την δημοσιογράφο Ε. Μπαλτατζή αφορούσε τα Ελληνοτουρκικά, όπου ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην ενημέρωση που είχε την Τετάρτη από τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλο.

Οπως είπε, «το σίγουρο αυτήν τη στιγμή είναι ότι η Τουρκία, βήμα το βήμα, επιδιώκει να κατοχυρώσει τις θέσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, ειδικότερα στην κυπριακή ΑΟΖ, την προώθηση αυτών που επιδιώκει, της νομιμοποίησης και της ύπαρξης δύο κρατών στην Κύπρο, δηλαδή την προώθηση της διχοτομικής λύσης, όπως λέμε αλλιώς τη λογική των δύο κρατών. Και παράλληλα συνεχίζει τις διεκδικήσεις της, που αφορούν και κυριαρχικά δικαιώματα, διότι η θέληση της τουρκικής άρχουσας τάξης είναι να έχει ισχυρό ενεργειακό μερίδιο και στην κυπριακή ΑΟΖ, γενικότερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και βεβαίως στο Αιγαίο».

«Αυτό που αποκόμισα ως συμπέρασμα», πρόσθεσε ο Δ. Κουτσούμπας, «είναι να αμφισβητήσει ακόμα πιο ενεργά, γιατί έτσι και αλλιώς αμφισβητεί, ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, για παράδειγμα, με το να μεταφέρει αύριο το γεωτρύπανο από τα “οικόπεδα” της κυπριακής ΑΟΖ στην ελληνική ΑΟΖ, δίπλα στο Καστελόριζο. Αυτό δηλαδή που σήμερα φαίνεται ως σενάριο, άσχετα αν θα γίνει στην πράξη ή όχι άμεσα, αλλά το έχει ως επιδίωξη, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε και ως δεδομένο, το οποίο σημαίνει παραπέρα αναβάθμιση της πολεμικής εμπλοκής, γιατί εμπλοκή έτσι και αλλιώς υπάρχει».

Απέναντι σ’ αυτές τις εξελίξεις, είπε ο Δ. Κουτσούμπας, «ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένος, πρέπει να είναι προετοιμασμένος για όλα τα ενδεχόμενα. Αυτό το οποίο προσπαθούμε εμείς τουλάχιστον, ως ΚΚΕ, να αναδείξουμε, είναι τα πραγματικά αίτια αυτών των γεγονότων, των συμφερόντων που υπηρετούνται, που δεν είναι άλλα από τους ανταγωνισμούς για τους ενεργειακούς πόρους, για τους δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας, των εμπορευμάτων, εδώ στο κρίσιμο σημείο που είναι η Ανατολική Μεσόγειος, η Κύπρος, το Αιγαίο, η Ελλάδα».

Για τη στάση της κυβέρνησης σημείωσε ότι «είναι άλλο η ψυχραιμία που πρέπει να υπάρχει και άλλο ο εφησυχασμός του ελληνικού λαού (…) Και από αυτήν τη σκοπιά πρέπει να είμαστε καθαροί και ξάστεροι προς τον ελληνικό λαό και να μην τον μπερδεύουμε. Διότι πριν από ένα μήνα (η κυβέρνηση) κάνει δηλώσεις λέγοντας πως η Τουρκία “κάνει τζούφια γεώτρηση και δεν τρέχει τίποτα” και μετά από ένα μήνα κάνει έκτακτο ΚΥΣΕΑ στο τριήμερο του Αγ. Πνεύματος.

(…) Αρα αυτό το θέμα είναι κρίσιμο ζήτημα και από αυτήν την άποψη ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση. Διότι σταδιακά, βήμα το βήμα, οδηγείται σε αποδοχή τετελεσμένων, οδηγείται συνεχώς σε υποχώρηση στις αξιώσεις άλλων δυνάμεων. Και βεβαίως έχει εναγκαλιστεί το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που, αν θέλετε, είναι οι κύριοι υπεύθυνοι όλα αυτά τα 45 χρόνια, μετά το 1974 και δώθε, που έχουμε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, για όλα αυτά που συμβαίνουν, για τις συνεχείς υποχωρήσεις, τις συνεχείς αμφισβητήσεις, για τα συνεχή επεισόδια στο Αιγαίο ή στην Κύπρο και να βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση από ό,τι βρισκόμασταν πριν 45 χρόνια ή πριν δεκαετίες».

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το κατά πόσο το πρόγραμμα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ «είναι επί της ουσίας το ίδιο», όπως λέει το ΚΚΕ, ο Δ. Κουτσούμπας παρέπεμψε στη Γενική Συνέλευση των Ελλήνων βιομηχάνων, όπου μίλησαν ο Γ. Δραγασάκης εκ μέρους της κυβέρνησης και ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη ΝΔ.

Οι ομιλίες τους, παρατήρησε ο Δ. Κουτσούμπας, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις του προέδρου του ΣΕΒ, επιβεβαιώνουν ότι «και στην οικονομία και σε μια σειρά άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως τα προηγούμενα που συζητούσαμε, βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση. Δεν έχουν φυσικά εντελώς ίδιες απόψεις για όλα τα θέματα ούτε έχουν ίδιες προτάσεις σε όλα τα ζητήματα. Εχουν επιμέρους διαφορές, άλλωστε έτσι παίζεται αυτό το διπολικό παιχνίδι. Πότε ο ένας πότε ο άλλος, “φύγε εσύ έλα εσύ” και πάει λέγοντας, αλλά για να συνεχίσουν στην ίδια ρότα, των ίδιων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Οταν λέει, για παράδειγμα, ότι το 62% των προτάσεων του ΣΕΒ το έχει αποδεχτεί και το έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και όταν λέει “μπράβο” στον κ. Μητσοτάκη, διότι θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε για το υπόλοιπο των προτάσεων του ΣΕΒ, καταλαβαίνει κανείς ποιον υπηρετεί το πρόγραμμα της ΝΔ και ποιον υπηρετεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, τους μονοπωλιακούς ομίλους, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και όχι τον εργάτη, τον μισθωτό, τον συνταξιούχο».

Σε ερώτηση για την αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ γύρω από τη «μεσαία τάξη», ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι με αυτόν τον όρο τα δύο κόμματα «εννοούν αυτούς που έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 10 – 20 χιλιάδες ευρώ. Αυτοί είναι μεσαία τάξη ή είναι στα όρια της φτώχειας; Αυτοί μιλάνε για τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα και εννοούν την πολύ ακραία φτώχεια. Δηλαδή, αυτή η οποία προβλέπεται και από τα μνημόνιά τους, που μαζί ψήφισαν, μαζί υλοποιούν, από την ίδια την ΕΕ για να διαχειριστεί την ακραία φτώχεια».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ περιλαμβάνουν στη μεσαία τάξη «αυτόν που δουλεύει σε ένα εργοστάσιο, που είναι υπάλληλος σε ένα εμπορικό κατάστημα, αυτόν που έχει ένα μαγαζάκι και δουλεύει ο ίδιος με τη γυναίκα του, τον αγρότη που ξημεροβραδιάζεται στο χωράφι να βγάλει ένα μεροκάματο. Ολους αυτούς θεωρούν μεσαία τάξη, προνομιούχους και τους ξεζουμίζουν με τον ΕΝΦΙΑ, με τους φόρους, με τις μειώσεις των μισθών, με τις μειώσεις των παροχών, με την περικοπή των επιδομάτων, με μια σειρά άλλες περικοπές σε υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας κ.λπ. Τα ξέρουμε όλα αυτά τα 4 τελευταία χρόνια, όπως τα προηγούμενα 4 με τους προηγούμενους».

Να πιστέψει ο λαός στη δύναμή του

Σε άλλο σημείο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ διαπίστωσε ότι «ο κόσμος έχει κουραστεί (…) Ψήφισε με βαριά καρδιά όλα αυτά τα κόμματα και το 34% περίπου της ΝΔ και το 23% περίπου του ΣΥΡΙΖΑ το έκανε με βαριά καρδιά και γι’ αυτό λέμε ότι σήμερα δεν πρέπει να χάνει άλλο χρόνο, πρέπει ν’ αποφασίσει».

Σε ερώτηση για το αν «το ακούει αυτό ο κόσμος», απάντησε μεταξύ άλλων:

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΡΑ

Κριτήριο ψήφου η «μεγάλη εικόνα» των ανταγωνισμών και της ελληνικής εμπλοκής σε Αι«Το ακούει. Είναι όμως άλλο ότι το ακούει και άλλο ότι συμφωνεί μαζί μας. Εγώ μιλάω με τον κόσμο είτε σε πόλεις είτε σε χωριά είτε σε συνοικίες είτε σε εργασιακούς χώρους. Λένε ότι έχουμε δίκιο, ακούνε τι λέμε, σκέφτονται, ξέρουν ότι η εναλλακτική προοπτική για να αλλάξει ριζικά η κατάσταση, όπως προτείνει το ΚΚΕ, αυτήν τη στιγμή μπορεί να μην του φαίνεται ότι μπορεί να γίνει στις 7 Ιούλη, γιατί έτσι απλά σκέφτεται ο κόσμος, αλλά όμως έχει μάτια και αυτιά ανοιχτά.

Και κυρίως θέλει το ΚΚΕ σήμερα – εγώ πιστεύω ότι αρχίζει και το καταλήγει, το δουλεύει στο μυαλό του – να είναι πολύ ενισχυμένο, να εξαφανίσει τη Χρυσή Αυγή, να βλέπει όχι απλά την πλάτη του αλλά να φύγει και από το ελληνικό Κοινοβούλιο ή άλλες ακροδεξιές δυνάμεις. Και αυτό μπορεί να γίνει σίγουρα μόνο με ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, δηλαδή αν πάρει πολύ περισσότερες ψήφους, μεγαλύτερα ποσοστά, πολύ περισσότερους βουλευτές.

Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστεί το μάθημα που έδωσαν οι ψηφοφόροι στις ευρωεκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια για όλη αυτήν την κοροϊδία που έκανε αυτά τα χρόνια, για όλη αυτήν τη μετάλλαξη, για την οποία προειδοποίησε το ΚΚΕ πάρα πολύ έγκαιρα και επιβεβαιώθηκε, δυστυχώς θα έλεγα, μακάρι να μην είχαμε επιβεβαιωθεί. Και βεβαίως δεν θα πρέπει να δώσουν συγχωροχάρτι – που τους έδωσε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ – στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και να πάνε να τους ψηφίσουν για να συνεχίσουν τα ίδια (…) Και βεβαίως δεν πρέπει αυτή η ψήφος να σκορπίσει σε διάφορα κόμματα “μιας χρήσης”.

Ολο αυτό το σκεπτικό που έχει το ΚΚΕ, πιστεύουμε ακουμπάει σε αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός, αρκεί να πιστέψει ότι πηγαίνοντας να ψηφίσει και ρίχνοντας την ψήφο στο ΚΚΕ δυναμώνει τη δική του δύναμη, αρκεί να πιστέψει ο λαός ότι μπορεί ο ίδιος να πάρει τις τύχες στα χέρια του.

Γιατί ένα μεγάλο κακό που έγινε όλα αυτά τα χρόνια και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και κυρίως με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, που κυβέρνησε εν ονόματι της αριστεράς, είναι ότι παραίτησαν τον κόσμο, τον οδήγησαν στη μοιρολατρία, στο σκύψιμο του κεφαλιού, στο “δεν μπορώ να κάνω τίποτα”, “δεν έχω καμία ελπίδα γιατί όσους εμπιστεύτηκα μέχρι σήμερα με κορόιδεψαν, με πούλησαν”. Αυτό πρέπει να αλλάξει και αυτό είναι το κάλεσμά μας».

 

21/6/2019

Από το Γρ. Τύπου της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: