Πανελλήνιο Συνέδριο Πολιτικής Ιστορίας: «Από την Ρόζα Λούξεμπουργκ στο Τερατώδες Είδωλο της Ευρώπης»

By on 18/10/2014

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνει Πανελλήνιο Συνέδριο Πολιτικής Ιστορίας που θα πραγματοποιηθεί στη Φλώρινα στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2014, με θέμα:

Από την Ρόζα Λούξεμπουργκ στο Τερατώδες Είδωλο της Ευρώπης

Σκοπός του Συνεδρίου είναι η παρουσίαση ερευνών στο επιστημονικό πεδίο των Κοινωνικών Επιστημών, η οποία συμβάλλει αφενός στην καταγραφή και την αξιολόγηση των ερευνών και των όρων παραγωγής τους και αφετέρου στον προβληματισμό για τις προοπτικές της έρευνας στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο. Πρόκειται για μια αναγκαιότητα που προκύπτει από την κλιμάκωση της καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρώπη. Η διεισδυτική σκέψη και η πολιτική γραφή της Λούξεμπουργκ προσφέρουν και σήμερα πολλές απαντήσεις και πολιτικά επιχειρήματα. Στο Συνέδριο συμμετέχουν ύστερα από πρόσκληση διακεκριμένοι επιστήμονες με κύριο ομιλητή τον Κώστα Γουλιάμο, Prof., Rector Research & External Affairs, European University Cyprus, αλλά και νέοι ερευνητές στις κοινωνικές επιστήμες, στην πολιτική και πολιτισμική ιστορία και στις κριτικές σπουδές.

Το Συνέδριο έχει τις παρακάτω θεματικές:

Παιδεία στην Ευρώπη: μέρος της λύσης ή μέρος της κρίσης;
Ο δομικός μετασχηματισμός του ευρωπαϊκού καπιταλισμού
Κοινωνίες σε κρίση: κοινωνικές, πολιτισμικές και εκπαιδευτικές ανισότητες στην Ευρώπη
Η (επ)άνοδος του νεοφασισμού στην Ευρώπη
Κουλτούρα κρίσης και κρίση πολιτισμού
Ελλείμματα και διάβρωση δημοκρατικών θεσμών
Η στρατιωτικοποίηση του βιόκοσμου
Ευρώπη: ασύμμετρες σχέσεις και ανταγωνισμοί
Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να αποστείλουν τίτλο και σύντομη περίληψη {με βιβλιογραφία: 2-3 σελίδες} της εισήγησής τους έως τις 15 Νοεμβρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

Γλώσσα Συνεδρίου: Ελληνικά – Αγγλικά

Μετά το τέλος του Συνεδρίου θα γίνει αξιολόγηση των εισηγήσεων που θα σταλούν, ώστε επιλεγμένα να δημοσιευθούν σε συλλογικό τόμο.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: