Σύντομο Δελτίο Τοπικών Ειδήσεων : Πέμπτη 24/11/05

By on 24/11/2005

ΣΕ ΛΕΥΚΟ ΚΛΟΙΟ Η Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Το ύψος του χιονιού στα ορεινά έφτασε έως 60 εκατοστά. Εξήντα χωριά αποκλεισμένα,
έκλεισαν τα σχολεία, κυκλοφορία μόνο με αλυσίδες και διακοπές ρεύματος σε δεκάδες χωριά
Στα λευκά ντύθηκε η Δυτική Μακεδονία, όπου το ύψος του χιονιού έφτασε στα ορεινά μέχρι εξήντα εκατοστά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κυκλοφοριακά προβλήματα σε ολόκληρη την ακριτική περιφέρεια.
Στο νομό Γρεβενών αποκλείστηκαν όλα τα λεγόμενα «βλαχοχώρια», τα οποία αριθμούν περίπου εξήντα ορεινά χωριά. Όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους τέσσερις
νομούς (Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας) δεν λειτούργησαν χτες, πλην των σχολείων των δήμων Φιλώτα, Αμυνταίου και Αετού του νομού Φλώρινας, τα οποία λειτούργησαν κανονικά. Το ύψος του χιονιού μέσα στις πόλεις έφτασε στα 15-20 εκατοστά, ενώ στις ορεινές περιοχές έφτασε στα 60 εκατοστά.
Σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας, η κίνηση των οχημάτων γινόταν χτες με μεγάλη δυσκολία και μόνο με τη χρήση αντιολισθιτικών αλυσίδων. Πιο έντονα ήταν βεβαίως τα προβλήματα στις ορεινές διαβάσεις και ειδικότερα: Στον εθνικό και επαρχιακό δρόμο Φλώρινας-Καστοριάς, αντιστοίχως μέσω Βίγλας και Βιτσίου, στις εθνικές οδούς Κοζάνης-Ιωαννίνων (Πεντάλοφος), Κοζάνης-Λάρισας (Σαραντάπορο), Γρεβενών-Ιωαννίνων μέσω Μηλιάς, Καστοριάς-Θεσσαλονίκης μέσω Αμυνταίου. Επίσης στις επαρχιακούς οδούς Καστοριάς-Ιωαννίνων μέσω Νεστορίου στη θέση «Κοτύλη» και Γρεβενών-Βασιλίτσας.
Ο χιονιάς έκανε ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή τω κατοίκων σε δεκάδες χωριά του νομού Κοζάνης, όπου σημειώθηκαν πολύωρες διακοπές ρεύματος λόγω βλαβών στο δίκτυο διανομής, οι οποίες να σημειωθεί οφείλονται στις καιρικές συνθήκες και όχι στην απεργία της ΔΕΗ. Η γραμμή μεταφοράς «20» από Κοζάνη
Προς Αιανή δεν άντεξε το βάρος του χιονιού και έσπασαν οι αγωγοί. Η βλάβη σημειώθηκε πριν από τις 7 π.μ. με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση στα χωριά Κρόκος, Άνω Κώμη, Κάτω Κώμη, Κήπος, Κεσαρειά, Αιανή, Χρώμιο, Κτένι, Κερασιά, Μηλιά, Λευκοπηγή, Πευκόβρυση, Άργιλος και άλλα. Η βλάβη εντοπίστηκε στις 12 το μεσημέρι και χρειάστηκαν περίπου δύο ώρες για την επισκευή του κομμένου αγωγού, οπότε τα παραπάνω χωριά έμειναν χωρίς ρεύμα για περί[που οκτώ ώρες. Μικρότερης έκτασης βλάβες και διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν στην περιοχή Σερβίων και ειδικότερα στο Πλατανόρευμα, στον Πολύμυλο, αλλά και σε βιοτεχνίες του Βατερού. Επίσης, περισσότερες από δεκαπέντε βλάβες σημειώθηκαν στην περιοχή Βοϊου, όπου παρατηρήθηκε διακοπή ηλεκτροδότησης για διάστημα μισής έως μιας ώρας σε τμήμα της κωμόπολης της Νεάπολης και σε δεκάδες χωριά.

Χωρίς επιπτώσεις η απεργία στη ΔΕΗ

Μία μονάδα της ΔΕΗ στο Λαύριο τέθηκε εκτός λειτουργίας εξ’ αιτίας της απεργίας των εργαζομένων της ΔΕΗ, ενώ σημειώθηκε σημαντική μείωση φορτίων στον ΑΗΣ Καρδιάς στην Πτολεμαϊδα και στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης.
Στο μεταξύ, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ μέχρι τώρα δεν υλοποίησε στο έπακρο τον απεργιακό σχεδιασμό και βρίσκεται σε στάση αναμονής, καθώς τελικά άρχισε χτες-και όχι προχτές όπως ήταν προγραμματισμένο-η συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, επί του οποίου κλήθηκε χτες ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Νίκος Πιλαλίδης, προκειμένου να καταθέσει τις απόψεις του συνδικαλιστικού κινήματος. Οι συνδικαλιστές ευελπιστούν ότι κάποιες βασικές θέσεις της ΓΕΝΟΠ θα γίνουν δεκτές, οπότε οι επαναλαμβανόμενες εικοσιτετράωρες απεργίες που λήγουν αύριο Παρασκευή θα κυλήσουν με την ίδια ένταση, χωρίς να δημιουργηθούν τελικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα ενταθεί η απεργιακή πίεση και θα ενταχθεί στο σχεδιασμό το σβήσιμο και άλλων μονάδων, οπότε αναμένονται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.
Η μερική και όχι πλήρης υλοποίηση του σχεδιασμού της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για κρατήσεις μονάδων και μείωση φορτίων, εκτός από την αναμονή των εξελίξεων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, σχετίζεται βεβαίως και με τη δυναμική της απεργίας, η οποία τελικά δεν ξεπέρασε σε ποσοστό το 40%. Πάντως, με την έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, τέθηκε εντός λίγων ωρών εκτός λειτουργίας μία μονάδα 400 μεγαβάτ στο Λαύριο και μειώθηκαν τα φορτία από 400 μεγαβάτ σε 280 στη Μεγαλόπολη και από 1200 μεγαβάτ σε 950 στην Καρδιά. Επίσης εκτός λειτουργίας λόγω τακτικής συντήρησης βρίσκεται η 4η μονάδα στον ΑΗΣ Καρδιάς.
Η ΓΕΝΟΠ και τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΔΕΗ αντιδρούν στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς όπως υποστηρίζουν «απαξιώνεται η ΔΕΗ και ευνοούνται τα συμφέροντα ολίγων». Η περαιτέρω στάση των συνδικάτων θα καθοριστεί από την αποδοχή ή όχι θέσεων της ΓΕΝΟΠ σε επίμαχα ζητήματα. «Διαφορετικά θα εντείνουμε τον αγώνα μας μέχρι αύριο Παρασκευή που ολοκληρώνονται οι τρεις επαναλαμβανόμενες εικοσιτετράωρες απεργίες, ενώ την Παρασκευή το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ προχωρά αύριο Παρασκευή σε ανοιχτή συνεδρίαση, προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα βήματά του», δήλωσε στέλεχος της ομοσπονδίας. Επίσης, συνδικαλιστές διευκρίνιζαν χτες ότι «τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που παρατηρήθηκαν χτες στη Δυτική Μακεδονία, δεν σχετίζονται με την απεργία, αλλά με βλάβες στο δίκτυο διανομής, λόγω καιρικών συνθηκών».

Απάντηση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. στον Βουλευτή Φλώρινας Ν. Κορτσάρη σχετικά με τα διόδια στην Καστανιά

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων απαντά σε σχετική ερώτηση 4001/31/10/2005 που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Φλώρινας, Νικόλαος Κορτσάρης, για τον καθορισμό τιμής διοδίων της Εγνατίας Οδού στην Καστανιά.
Η απάντηση έχει ως εξής:
“Η Εγναγία οδός είναι αυτοκινητόδρομος διεθνών προδιαγραφών ανήκει στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα και θα χρησιμοποιείται από Έλληνες και αλλοδαπούς οδηγούς, συμβάλλοντας στην εύκολη διακίνηση προϊόντων εμπορίου καθώς και στην έξοδο από την απομόνωση μεγάλων περιοχών της χώρα μας. Τα τέλη διοδίων προσδιορίζονται κατά κύριο λόγο από τη χρήση του οδικού τμήματος, το όφελος από τις λειτουργικές δαπάνες του οχήματος και τη μείωση του κόστους χρόνου επιβατών κατά περίπτωση, καθώς και την εξοικονόμηση καυσίμου των οδηγών από τη μείωση του μήκους του δρόμου, το ύψος των λειτουργικών δαπανών της οδού κ.λ.π.
Κατά τμήματα το ύψος των διοδίων γενικά αλλά και στον Πολύμυλο Κοζάνης ειδικότερα, θα καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας και Οικονομικών με το μήκος της διανυόμενης απόστασης.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ”

ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΑΝΕΡΓΩΝ – ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ημερίδα για τα εργασιακά δικαιώματα
Ημερίδα με θέμα τα “Δικαιώματα εργαζομένων και ανέργων” διοργανώνουν το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων και το Εργατικό Κέντρο Ν. Κοζάνης (ΕΚΚ) την Κυριακή 27 Νοεμβρίου και ώρα 11π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΚΚ.
Με ανακοίνωσή του το ΕΚΚ καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους της περιοχής να παρακολουθήσουν την ημερίδα, διότι αποτελεί ανάγκη σήμερα η αφύπνιση αναφορικά με την υποστήριξη των δικαιωμάτων τους.
“Σήμερα, στην εποχή της γνώσης και της πληροφορίας είναι απαραίτητο όλοι μας να οπλιστούμε με τις αναγκαίες πληροφορίες”, σημειώνουν οι διοργανωτές στη σχετική ανακοίνωση και συμπληρώνουν: “Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι η εκδήλωση αποτελεί μία προσφορά στην πληροφόρηση του κόσμου της εργασίας που την έχει ανάγκη, ιδιαίτερα σήμερα που τα εργασιακά δικαιώματα βρίσκονται σε κίνδυνο, η ανεργία συνεχώς αυξάνει και η κοινωνική συνοχή βρίσκεται σε κίνδυνο”.

www.e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: