Ερωτηματικά και επιφυλάξεις από τα ΚΤΕΛ Υπεραστικά Κοζάνης για την απελευθέρωση των μεταφορών!

By on 29/09/2013

Έντονες επιφυλάξεις και ερωτηματικά για το νέο νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής για την απελευθέρωση της αγοράς των υπεραστικών συγκοινωνιών, εκφράζει ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ Υπεραστικών Κοζάνης Ελευθέριος Πάλλας. Να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και ρυθμίσεις που προωθούν την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη διεύρυνση της αγοράς των ταξί. Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν επί της αρχής, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, ενώ το καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή, που απείχε των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Μιλώντας στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ Υπεραστικών Κοζάνης Ελευθέριος Πάλλας, μίλησε για το νέο νομοσχέδιο για τις υπεραστικές μεταφορές που ψηφίστηκε από τη Βουλή, εκφράζοντας τις ενστάσεις του πάνω σε μια σειρά ζητημάτων. «Εμείς σαν επιχείρηση θα προσαρμοστούμε σε όσα λέει ο Νόμος, αν και εμείς είχαμε τις αντιρρήσεις μας γιατί Π.Χ. δεν προβλέπει από πού θα πληρωθούν οι άγονες και οι προβληματικές γραμμές». Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, το συγκεκριμένο κομμάτι θα βγει σε διαγωνισμό μαζί με το κερδοφόρο κομμάτι των υπεραστικών ΚΤΕΛ. Θα πρέπει να έχει προβλεφθεί να προϋπολογιστεί αυτό το κομμάτι των άγονων γραμμών. Εμείς αντιδρούσαμε γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν προβλέψει τίποτα και γιατί μέχρι σήμερα δεν χρησιμοποιούν τον κοινοτικό νόμο».

Με τις μεταφορές να αλλάζουν «χέρια» και να περνούν στους ιδιώτες, οι πολίτες εκφράζουν την αγωνία τους για τυχόν αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων και αναπροσαρμογές ή τυχόν περικοπές σε κοινωνικές παροχές εισιτηρίων. Μάλιστα στην Κοζάνη το σύνολο σχεδόν αυτών των γραμμών είναι άγονων, αν και συμβατική υποχρέωση του εκάστοτε μελλοντική μεταφορέα θα είναι και όλα αυτά τα δρομολόγια. «Δυστυχώς δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Εκφράζουμε, όμως, τους φόβους μας και την έντονη ανησυχία μας. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις τιμές των εισιτηρίων, φαντάζομαι ότι η εκάστοτε προκήρυξη θα ορίζει μέγιστη και ελάχιστη τιμή. Ωστόσο, είναι όλα ανοιχτά και ο καθένας μπορεί να προσαρμόσει ανάλογα τις τιμές.

Να σημειωθεί πως η τωρινή σύμβαση των ΚΤΕΛ Υπεραστικών Κοζάνης με το κράτος είναι μέχρι το 2019 και αυτό είναι ένα κομβικό σημείο το οποίο θέλουν τα ΚΤΕΛ Κοζάνης να αποσαφηνιστεί. Μάλιστα ζητούν να μην ισχύσει καμία αλλαγή πριν το 2019, γιατί όπως λέει ο κ. Πάλλας «συνάδελφοι από τα ΚΤΕΛ έχουν χρεωθεί αυτοκίνητα και αν δεν μπορέσουν να τα αποπληρώσουν θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα».


Αντιπαράθεση

Βασικά σημεία αντιπαράθεσης υπήρξαν η σκοπιμότητα της απελευθέρωσης της αγοράς των υπεραστικών συγκοινωνιών σήμερα, τη στιγμή που το μέτρο αυτό μπορούσε να καθυστερήσει μέχρι και το 2019, αλλά και οι υπερεξουσίες με τις οποίες επιφορτίζεται η υπό ίδρυση Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών (ΡΑΕΜ), για τις οποίες εξέφρασε την αντίθεσή της και η ΔΗΜΑΡ, όπως αναφέρει το in.gr.

Ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας στις βολές του ΣΥΡΙΖΑ ότι βιάστηκε να προχωρήσει στην απελευθέρωση των υπεραστικών συγκοινωνιών, υπενθύμισε πως «με το νομοσχέδιο, η Ελλάδα εφαρμόζει τον Κανονισμό 1370 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με καθυστέρηση έξι ετών».

«Υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας κατά περίπτωση;» αναρωτήθηκε.

«Σε άλλα θέματα έχετε ταχύτητα λαγού και σε άλλα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, έχετε ταχύτητα χελώνας και πληρώνουμε και πρόστιμα» απάντησε ο Δ.Παπαδημούλης.

Απέναντι στο επιχείρημα πως με το νομοσχέδιο, το κράτος θα κληθεί να επιδοτήσει τις «άγονες» επιβατικά, υπεραστικές γραμμές, τη στιγμή που σήμερα τα ΚΤΕΛ δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό (αποσβένοντας τις όποιες απώλειες με τις εισπράξεις από κερδοφόρα δρομολόγια) ο υπουργός Μεταφορών αντέτεινε πως αυτό συμβαίνει σε βάρος του καταναλωτή, ο οποίος επιδοτεί τη ζημιογόνα γραμμή από την τσέπη του.

Σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο υπουργός Μεταφορών παρατήρησε πως «το έργο της σήμερα είναι υποτυπώδες και γι” αυτό χρειάζονται επενδύσεις. Το θέμα δεν είναι εάν θα ιδιωτικοποιηθεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά εάν θα υπάρχουν εμπορεύματα στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, που θα διακινούνται στην Ευρώπη, αποφέροντας κέρδη, θέσεις εργασίας, απασχόληση και τελικά φόρους στη χώρα» υποστήριξε.

prlogos.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: