Καστοριά:Εμφάνιση αρκούδας στην περιοχή του Προφήτη Ηλία

By on 06/06/2012
ΑΡΚΟΥΔΑΈκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε  στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, Δημήτρη Σαββόπουλου παρουσία της Αστυνομίας, της Θηροφυλακής, του Δασαρχείου, εκπροσώπων των μη κυβερνητικών οργανώσεων Καλλιστώ και Αρκτούρου, του Συλλόγου Φίλων Περιβάλλοντος Καστοριάς, των δύο κυνηγητικών συλλόγων του Νομού και του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας, έπειτα από τον εντοπισμό αρκούδας σήμερα  το πρωί στην περιοχή……..

του Προφήτη Ηλία, ώστε να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση του γεγονότος και ασφαλή διακομιδή του ζώου  στο φυσικό του βιότοπο.

 

 

Η αρκούδα εντοπίστηκε στο μονοπάτι που συνδέει την περιοχή του Προφήτη Ηλία με την Βόρεια Παραλία στο ύψος του Ναυτικού Ομίλου. Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Αντιπεριφερειάρχη που έσπευσε στην περιοχή μαζί με την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της Καλλιστώ και το Δασαρχείο Καστοριάς, το οποίο βρίσκεται σε επιφυλακή.

 

Αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη άμεσου κινδύνου, οι επισκέπτες της περιοχής παρακαλούνται να τηρούν τους παρακάτω βασικούς κανόνες σε περίπτωση προσέγγισης με αρκούδα.

 

•    Το ζώο δεν πρέπει να νοιώσει ότι απειλείται.  Μείνετε ψύχραιμοι. Συχνά οι αρκούδες είναι απλά περαστικές, και αν δεν βρούνε τροφή, τότε απλά θα συνεχίσουν τη διαδρομή τους.
•    Μείνετε μακριά. Μην πλησιάσετε την αρκούδα και μη τη στριμώξετε. ΔΩΣΤΕ ΤΗΣ ΧΩΡΟ.
•    Η όρθια στάση του ζώου ΔΕΝ σημαίνει επιθετικότητα, αλλά ανίχνευση του γύρω χώρου και συνήθως έτσι προετοιμάζεται για τη φυγή της. Η αρκούδα ΔΕΝ επιτίθεται ποτέ από όρθια στάση. Όταν αντιληφθεί ανεπιθύμητους επισκέπτες εξαφανίζεται.
•    Η αρκούδα δεν επιτίθεται στον άνθρωπο παρά μόνον αν αισθανθεί κίνδυνο για την ίδια ή τα μικρά της.
•    Μην αφήνετε σκουπίδια έξω από τους κάδους απορριμμάτων
•    Μην αφήνετε τους κάδους απορριμμάτων ανοιχτούς
•    Μην προσπαθήσετε να  διώξετε ή να χτυπήσετε  το ζώο με οποιονδήποτε τρόπο.
•    Απομακρυνθείτε ήρεμα χωρίς να τρέχετε.

 

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε παρουσία αρκούδας καλέστε άμεσα στο Τοπικό Γραφείο του Έργου LIFE Arctos Kastoria, 2467 0 82300

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: