Εγνατία Οδός: Πιέζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις για τα έργα περίφραξης στο δρόμο και τους κάθετους

By on 31/05/2012
ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣΟι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, παρουσία εκπροσώπου της ΕΕ/ΓΔ Περιβάλλοντος, κ. Φώτη Παπούλια, στο πλαίσιο της υλοποίησης έργων LIFE για τη φύση, συμμετείχαν σε συναντήσεις με κρατικούς φορείς προκειμένου να εξασφαλίσουν όχι μόνο τις δεσμεύσεις αλλά και τις απαραίτητες εγκρίσεις για την υλοποίηση έργων που αφορούν:

 

Πηγή:ypodomes.com

 

-Σε συνολικές δράσεις προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος και της άγριας ζωής
-Στην προώθηση μέτρων πρόληψης ζημιών που προκαλούν τα μεγάλα θηλαστικά στο γεωργοκτηνοτροφικό κεφάλαιο
-Στη βελτίωση και το σχεδιασμό ασφαλών οδικών έργων τόσο για την άγρια ζωή όσο και για τον άνθρωπο

 

Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε μεταξύ άλλων συνάντηση με την Εγνατία Οδό Α.Ε. στη Θεσσαλονίκη, όπου δόθηκε έμφαση στην ανάγκη άμεσης εγκατάστασης κατάλληλης περίφραξης σε τμήματα της Εγνατίας Οδού και του Κάθετου Άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής, καθώς και σε απαραίτητες άλλες ενέργειες, δράσεις και τεχνικά μέτρα για ελαχιστοποίηση του κατακερματισμού του βιοτόπου της αρκούδας (ειδικές διαβάσεις πανίδας, ενίσχυση της ειδικής σήμανσης κ.λπ.).

 

Οι εκπρόσωποι της Εγνατίας Οδού Α.Ε. αναφέρθηκαν στις ενέργειες που έγιναν από πλευράς τους, αξιοποιώντας και στοιχεία που, παραχωρήθηκαν από τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, για την εξασφάλιση 10,5 εκατομμυρίων ευρώ από κοινοτικούς πόρους, ώστε να εγκατασταθεί νέα, «υπερυψηλή» και ενισχυμένη περίφραξη σε μήκος 15 χιλιομέτρων του κύριου άξονα της Εγνατίας μεταξύ Παναγίας και Σιάτιστας και 50 χιλιομέτρων στον Κάθετο Άξονα 45, μεταξύ Σιάτιστας και Κορομηλιάς.

 

Οι εκπρόσωποι της Εγνατία Οδού Α.Ε. παρουσίασαν χρονοδιάγραμμα τοποθέτησής της μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε τη σημασία που δίνει η Επιτροπή στην εφαρμογή τόσο των μέτρων αυτών όσο και όλων των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων για τους οδικούς άξονες και ζήτησε την τήρηση των σχετικών δεσμεύσεων και χρονοδιαγραμμάτων.

 

Οι εκπρόσωποι των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη θετική αυτή εξέλιξη, που έρχεται ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων και των προσπαθειών που κατέβαλαν εδώ και χρόνια. Εξέφρασαν ακόμα την ελπίδα πως η περίφραξη αυτή, που έχει στοιχίσει τη ζωή πολλών αρκούδων και εξακολουθεί να απειλεί την ασφάλεια όσων κινούνται στους δρόμους αυτούς, θα τοποθετηθεί πριν την εκπνοή του χρονοδιαγράμματος. Ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ασκήσει σχετικές πιέσεις.

 

Επίσης, πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Γ. Δακή, τους Αντιπεριφερειάρχες Γρεβενών και Καστοριάς Γ. Δασταμάνη και Δ. Σαββόπουλο, αντίστοιχα, καθώς και αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στις 23/5/12 στην Κοζάνη, κατά την οποία έγινε ενημέρωση για τα αποτελέσματα των συναντήσεων και συζητήθηκε η συμβολή της Περιφέρειας στην υλοποίηση πρόσθετων μέτρων με τη συνεργασία των αντίστοιχων Υπηρεσιών και την αξιοποίηση των δύο έργων LIFE που υλοποιούνται αυτή την περίοδο σε Γρεβενά και Καστοριά, ενώ ειδική αναφορά έγινε σε πρόσθετα ειδικά προληπτικά μέτρα για την εξάλειψη των τροχαίων με είδη της άγριας πανίδας και ειδικά την αρκούδα στις τρεις περιοχές με την μεγαλύτερη συχνότητα (Τμήμα Εγνατίας οδού Γρεβενά-Παναγιά και Σιάτιστα-Καστοριά και τμήμα Επαρχιακής οδού Αμυνταίου- Φλώρινας στη Διάβαση Κλειδίου) καθώς και σε ειδικές δράσης ενημέρωσης των οδηγών.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: