Κορεσμός στα κοιμητήρια της Κοζάνης

By on 31/05/2012

 

NΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΤη μείωση του χρόνου ταφής αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης, καθώς παρατηρείται κορεσμός στα κοιμητήρια της πόλης, τα οποία επαρκούν μόλις για έξι μήνες.

 

Βεβαίως, είναι φανερό πως το πρόβλημα δεν λύνεται με ημίμετρα, ενώ την ίδια στιγμή καθυστερεί η λύση ενός καινούργιου νεκροταφείου.

 

Πηγή:e-ptolemeos.gr

 

 

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Νούλα Τουμπουλίδου, εισηγήθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο σώμα τη μείωση του χρόνου ταφής από 5,5 έτη σε 5, επισημαίνοντας ότι πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο οι περιπτώσεις ταφής πέραν των πέντε ετών, αλλά σε καμία περίπτωση η παράταση ταφής να μην υπερβαίνει τα δύο επιπλέον χρόνια και να μην ξεπερνά συνολικά τα επτά χρόνια. Το μέτρο της μείωσης του χρόνου ταφής θα ισχύσει για τους θανόντες από τη 1/1/2008 και εντεύθεν.

 

Η αρμόδια αντιδήμαρχος τόνισε ότι «πρόκειται για ένα έκτακτο μέτρο που πρέπει να ληφθεί επειγόντως λόγω του υπερκορεσμού στα υπάρχοντα νεκροταφεία», ενώ συγχρόνως υπογράμμισε ότι «προχωρούν οι διαδικασίες για τη νέα χωροθέτηση και ολοκληρώνονται οι εδαφολογικές μελέτες για το νέο νεκροταφείο».
Το δημοτικό συμβούλιο υπερψήφισε την πρόταση της αρμόδιας αντιδημάρχου, ωστόσο οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στη δημοτική αρχή για ολιγωρία και σοβαρές καθυστερήσεις στη δημιουργία νέων κοιμητηρίων στην πόλη της Κοζάνης. Να σημειωθεί ότι τα υπάρχοντα νεκροταφεία έκτασης 16 στρεμμάτων 1.440 τάφων, μετά και την επέκταση που έγινε πριν από πολλά χρόνια.

 

Επίσης, το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης απέρριψε κατά πλειοψηφία αίτημα του κ. Κοντογούνη, ο οποίος ζητά από το δήμο την ανταλλαγή οικοπέδου, με οικόπεδο δίπλα στην κλινική του, με σκοπό την ανέγερση Κέντρου Αποκατάστασης Ασθενών. Η πρόταση του κλινικάρχη απορρίφτηκε επειδή το συγκεκριμένο οικόπεδο έχει παραχωρηθεί το 2002 για ανέγερση των εγκαταστάσεων του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας. Μάλιστα οι μελέτες για την εγκατάσταση του ΕΚΑΒ έχουν προχωρήσει. Στη συνεδρίαση ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας κ. Παπαγγελής, ο οποίος τόνισε ότι «το ΕΚΑΒ πρέπει να αναπτυχθεί στο συγκεκριμένο οικόπεδο, το οποίο είναι κατάλληλο και έχουν προχωρήσει όλες οι μελέτες, ενώ τυχόν ανάκληση παραχώρησης του οικοπέδου θα σημάνει καθυστέρηση αρκετών ετών».

 

Να σημειωθεί ότι από την πλευρά του ο κλινικάρχης προσπάθησε να πιέσει το δημοτικό συμβούλιο για μια θετική απόφαση με την παρουσία των εργαζομένων της κλινικής στη συνεδρίαση. Πάντως, αποφασίστηκε να συσταθεί επιτροπή, η οποία θα ερευνήσει την εναλλακτική λύση εξεύρεσης άλλου οικοπέδου που να πληροί τις προϋποθέσεις ανέγερσης εγκαταστάσεων του ΕΚΑΒ, χωρίς όμως να σημειωθεί νέα καθυστέρηση.

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: