Φιλοπρόοδος Σύλλογος – Θερινό σινεμά: «Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων»

By on 12/09/2023

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος αυτή την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023, συνεχίζει τον κύκλο των θερινών του προβολών με την κατά πολλούς κορυφαία ταινία του μετρ του σασπένς Άλφρεντ Χίτσκοκ. Το «Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων» (North by northwest -1959) είναι ένα φιλμ που από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό κρατάει τις αισθήσεις σου σε μία απολαυστική εγρήγορση, παραμένοντας ένα από τα κλασικά αριστουργήματα του σινεμά που πάντα θέλουμε να βλέπουμε. Πρωταγωνιστές είναι οι: Κάρι Γκραντ, Εύα Μαρί Σεντ, Τζέιμς Μέισον και Μάρτιν Λαντάου.

Η ώρα έναρξης της προβολής είναι στις 9:30 μ.μ. ακριβώς, χωρίς διάλειμμα.

This slideshow requires JavaScript.

Ο Ρότζερ Θόρνχιλ, ένας φιλήσυχος διαφημιστής, θα πέσει από ένα λάθος θύμα απαγωγής μιας συμμορίας κατασκόπων, οι οποίοι νομίζουν ότι ο Θόρνχιλ είναι ο ανύπαρκτος πράκτορας της ΣΙΑ, Τζορτζ Κάπλαν.

Ο Ρότζερ θα δραπετεύσει, αλλά θα πρέπει να βρει τον Κάπλαν για να μπορέσει να αποδείξει την αθωότητά του, καθώς τον κατηγορούν για έναν φόνο που ποτέ δεν διέπραξε. Προσπαθεί λοιπόν να διερευνήσει μόνος του την υπόθεση, και καταδιωκόμενος από τους πάντες και τα πάντα μπλέκει σε μια περιπέτεια από τη μια ως την άλλη άκρη της Αμερικής.

Ο Χίτσκοκ, έχοντας ως αφετηρία τη σύγχυση του πρωταγωνιστή του, καθοδηγεί την ταινία σε διαδοχικές απολαυστικές μεταβολές του αφηγηματικού ύφους. Ξεκινάει ως ένα πολιτικό θρίλερ (με σαφείς ψυχροπολεμικές νύξεις), εξελίσσεται σε μια καταιγιστική κατασκοπική περιπέτεια (που επηρέασε χαρακτηριστικά το μεταγενέστερο «Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007 Εναντίον δρος No»), προτού εξελιχθεί σε ένα παθιασμένο ρομαντικό δράμα. Και, παράλληλα, η προσοχή μένει επικεντρωμένη σε έναν κεντρικό χαρακτήρα που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να μην παραδοθεί στην τρέλα. Ακόμα και όταν, απ’ το πουθενά, του επιτίθεται ένα αεροπλάνο…

Μπορεί να έχουν περάσει πάνω από 60 χρόνια από την πρεμιέρα της ταινίας, ο λόγος όμως που παραμένει σπουδαία δεν οφείprotoselidoλεται μόνο στον τρόπο που αριστοτεχνικά ισορροπεί συστατικά αντίθετα μεταξύ τους. Μία ουσιαστικότερη αιτία αφορά στο πώς εντάσσει εγκεφαλικά το θεατή στο παιχνίδι της αγωνίας, στην ταύτιση με έναν ήρωα που ταυτόχρονα είναι μικροσκοπικός και γίγαντας. Κι έπειτα, το φιλμ υπενθυμίζει έμμεσα ότι όπως ο άμοιρος διαφημιστής δε φοβάται να εγκαταλείψει την καριέρα του για το άγνωστο, έτσι και εμείς ικανοποιούμε την άσβεστη επιθυμία μας για διαφυγή πηγαίνοντας στον κινηματογράφο.

Στην 32η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ το «Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων» ήταν υποψήφιο για τρία βραβεία Όσκαρ (πρωτότυπου σεναρίου, μοντάζ και καλλιτεχνικής διεύθυνσης), το 1995 επιλέχθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου για να διατηρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ταινιών των Ηνωμένων Πολιτειών ως «πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντική», κατατάχθηκε στην 13η θέση στη λίστα του BBC το 2015 με τις 100 καλύτερες αμερικανικές ταινίες, ενώ το 2022 το περιοδικό «Time Out» την θεώρησε ως την καλύτερη ταινία θρίλερ που γυρίστηκε ποτέ.

 

Για άλλη μια χρονιά, καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου.

 

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023 στις 9:30 μ.μ., ακριβώς. 

στην αυλή του Φιλοπρόοδου

Ώρα έναρξης προσέλευσης 9:00 μ.μ.

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: