Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης – Σινεμά Δευτέρα βράδυ: «Ο Φανφαρόνος»

By on 08/02/2024

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης συνεχίζει τις χειμερινές προβολές του, τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 στην επάνω αίθουσα του κινηματοθέατρου «Ολύμπιον», στις 9:30 το βράδυ, με το αριστουργήματα Ντίνο Ρίζι και του ιταλικού σινεμά: «Ο Φανφαρόνος» Il Sorpasso (1962). Πρωταγωνιστούν οι: Βιτόριο Γκάσμαν, Ζαν-Λουί Τρεντινιάν, Κατρίν Σπαάκ και Κλάουντιο Γκόρα.

«Il Sorpasso» στα ελληνικά σημαίνει «το προσπέρασμα» και φυσικά ο τίτλος παραπέμπει στην σεκάνς του φινάλε, όπου ένα προσπέρασμα θα σταθεί αιτία για την τραγική κατάληξη μίας καθόλα κωμικής πορείας των ηρώων μας. Αντίθετα, ο ελληνικός τίτλος «Ο Φανφαρόνος» αναφέρεται στον χαρακτήρα του κεντρικού ήρωα Μπρούνο, που υποδύεται ο αξέχαστος Βιτόριο Γκάσμαν.

Ο Βιτόριο Γκάσμαν και ο Ζαν-Λουί Τρεντινιάν είναι το αταίριαστο ζευγάρι που ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο γνωρίζονται στο κέντρο της Ρώμης και ξεκινούν ένα διήμερο road trip στο ηλιοκαμένο Λάτσιο και την ακτογραμμή της Τοσκάνης. Μέσα από το φακό του Ρίζι, η διαδρομή τους μετατρέπεται σε μια σαρδόνια ενδοσκοπική ματιά για μια χώρα στο μεταίχμιο μιας ταραγμένης μεταβατικής περιόδου.

 

Όλα ξεκινούν όταν καταμεσής του θέρους και της ραστώνης ο «Φανφαρόνος» του τίτλου, παρασύρει έναν εσωστρεφή ασκούμενο δικηγόρο στις απολαύσεις της εύκολης ζωής. Σε πλήρη αντιστοιχία, μιλάμε για την περίοδο που η ιταλική μεσαία τάξη συνέρχεται από την μεταπολεμική της αργία και παραδίδεται στο υπερκαταναλωτικό lifestyle. Η μετάβαση σε αμφότερες τις περιπτώσεις γίνεται με τον πλέον επιπόλαιο τρόπο – οι προσπεράσεις του Γκάσμαν με το γκάζι κολλημένο στο πάτωμα γίνονται μια έξοχη αναλογία για μια κοινωνία που στην αγωνία της να προλάβει τις μεταπολεμικές εξελίξεις, έχει χάσει κάθε μέτρο.

Ο «Φανφαρόνος» είναι ένα τρομερό δείγμα από την χρυσή εποχή της Ιταλικής κωμωδίας, μία ταινία δρόμου από τον μέγα Ντίνο Ρίζι, με κωμική αλλά και μελαγχολική ατμόσφαιρα, με προδιαγεγραμμένο τραγικό φινάλε και μία αξέχαστη ερμηνεία από τον Βιτόριο Γκάσμαν.

Αυτή τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 9:30 το βράδυ στην επάνω αίθουσα

του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

Γενική είσοδος 3 ευρώ.


Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: