Συμβολική κατάληψη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης

By on 06/04/2011
ΕΡΓΟΛΗΠΤΕΣΣε συμβολική κατάληψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης προχώρησαν προχθές το πρωί οι εργολήπτες δημοσίων έργων Νομού Κοζάνης, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που προκηρύχθηκαν από τις αντίστοιχες εργοληπτικές οργανώσεις.

 

Οι εργολήπτες όλης της χώρας απέχουν ομόφωνα από τους διαγωνισμούς έως και την ερχόμενη Τρίτη 12 Απριλίου, οπότε και θα επανεξετάσουν τη στάση τους με πιθανότητα μετατροπής της αποχής σε διαρκείας.

 

Πηγή:Πρωινός Λόγος

 

Στόχος τους είναι να επιλυθούν τα επείγοντα αιτήματα του κλάδου, που οδηγούν τους εργολήπτες σε αδιέξοδο.Στα πλαίσια αυτών των κινητοποιήσεων προχώρησαν σε ολιγόωρη συμβολική κατάληξη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Κοζάνης, ενώ έπειτα αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Εργοληπτών είχε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης, κ. Γιάννη Σόκουτη, στον οποίο και εξέθεσαν τα προβλήματα του κλάδου τους.

 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δυτικής Μακεδονίας (Νομού Κοζάνης), κ. Λιάκος Πολυδεύκης, αναφέρθηκε στα αιτήματα του κλάδου, στεκόμενος ιδιαίτερα στα χρέη που έχουν αρχίζει να συσσωρεύονται συνεχώς. «Ξεκινήσαμε από το φθινόπωρο και τα προβλήματα παραμένουν κυρίως στο ΕΠΑΔΥΜ και στο ΘΗΣΕΑ. Παρότι δόθηκαν κάποιες προκαταβολές, είμαστε πάλι σε έλλειμμα 30 εκ. ευρώ».

 

Αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ, που είναι στα σπάργανα, στη μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και στον τοπικό Πόρο που δεν άρχισε να λειτουργεί, ζητώντας να αποδεσμευθούν κονδύλια από το 2010. Παράλληλα, ένα ζήτημα που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τους εργολήπτες είναι τα έργα που προκηρύσσονται να είναι μικρού προϋπολογισμού, προκειμένου να μπορούν να πλειοδοτούν και επιχειρήσεις από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

 

«Το 85% των έργων ήταν μεγάλα και υπάρχει κίνδυνος να φύγουν τα έργα εκτός Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό θα έχει κόστος και στο εργατικό δυναμικό που θα απασχολούνταν στην περιοχή». Στο πλευρό των εργοληπτών ήταν επίσης το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, μάλιστα ο πρόεδρος του παραρτήματος Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ κ. Δημήτρης Μαυροματίδης έδωσε το παρών στην κινητοποίηση. Επίσης, στο πλευρό των εργοληπτών είναι και η ΕΜΥΔΑΣ. «Καλή επιτυχία» στις διεκδικήσεις των εργοληπτών και στα δίκαια αιτήματα που έχουν, ευχήθηκε και ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π..Ε. Κοζάνης, κ. Γρίβας.

 

Από την πλευρά του ο Γιάννης Σόκουτης επανέλαβε την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στα προβλήματα των εργοληπτών, λέγοντας μάλιστα πως «τα προβλήματα των εργοληπτών είναι και δικά μας προβλήματα, γιατί τους θεωρούμε συνεργάτες στην εκτέλεση των δημοσίων έργων. Η καλή σχέση μεταξύ εργοληπτών και υπηρεσιών αποτελεί προϋπόθεση για να υλοποιηθούν έργα». Σε σχέση με τα αιτήματά τους, αναφέρθηκε στη ροή που υπάρχει στον κρατικό προϋπολογισμό από το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων. Εκεί υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση, λόγω και της γενικότερης ατμόσφαιρας που υπάρχει.

 

«Τη γενικότερη δυσκολία δεν μπορεί να την πληρώσει ένας ολόκληρος κλάδος. Έχουμε μια σειρά έργα σε εξέλιξη μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ενώ μόλις σήμερα λάβαμε από το Υπουργείο Οικονομίας κατανομή χρηματοδοτήσεων  για μικροποσά έργων στο ΠΙΝΔΟΣ, ύψους συνολικά 862.000 ευρώ».

 

Επίσης εντός των ημερών αναμένεται και η κατανομή ποσού άνω του 1 εκ. ευρώ για έργα του ΕΠΑΔΥΜ. Δυσκολία όμως υπάρχει και σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. «Απόφασή της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της του περιφερειάρχη είναι στα προγράμματα που στηρίζονται αμιγώς σε κρατικούς πόρους, να μην προχωρήσουμε σε καμία δημοπράτηση άμεσα, εντός του 2011. Παρά μόνο, με όσα χρήματα έρχονται να αποπληρώνονται οι παλιές οφειλές» κατέληξε ο ίδιος.

 

Δείτε φωτογραφίες από την κατάληψη στο forum: https://giapraki.gr/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=56&id=2395&Itemid=197

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: