Στέλιος Μήλιος – Ας μιλήσουμε για τα αυτονόητα

By on 01/08/2023

Κάθε βράδυ συνηθίζω να κάνω μια βόλτα στη γειτονία μου. Πρόσφατα πέρασα από την παιδική χαρά που βρίσκεται λίγα μέτρα από το σπίτι μου. Ο χώρος ήταν γεμάτος σκουπίδια που ξεχείλιζαν από τους κάδους και τα χόρτα έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Αυτό όμως που με σημάδεψε και με προβλημάτισε ήταν το γεγονός πως κάποιοι μικροί συμπολίτες μας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, απομόνωσαν έναν συνομήλικο τους. Αυτά τα φαινόμενα υπάρχουν και τα συναντάμε καθημερινά, στα σχολεία, στη πλατεία, στα πάρκα, στη γειτονιά μας. 

Τι κάνουμε όμως σαν Κοινότητα; 

Η αντιμετώπιση των ανισοτήτων και των φυλετικών διακρίσεων απαιτεί μία ολοκληρωμένη προσέγγιση και συνεργασία μεταξύ του Δήμου, των σχολικών κοινοτήτων και των πολιτισμικών φορέων.

Ο Δήμος, πρέπει να είναι πρωτοπόρος στο να αντιμετωπίζει τις ανισότητες και τις φυλετικές διακρίσεις. Η ενίσχυση του κοινωνικού ιστού μας, προάγοντας την αλληλεγγύη και τον σεβασμό είναι μονόδρομος. Ας δημιουργήσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα που θα μάθουν στους μικρούς φίλους μας ( αλλά και τους μεγάλους)  να αγαπούν την διαφορετικότητα ως μέσο εμπλουτισμού, ως ένα κομμάτι που θα κάνει την κοινωνία μας να λάμψει πιο φωτεινά.

Η συνεργασία του Δήμου με τις σχολικές κοινότητες πρέπει να είναι καθοριστική. Όταν σε κάθε πόλη υπάρχουν ενεργές σχολικές κοινότητες, τότε η κοινωνία μας γίνεται πιο πλούσια. Οι σχολικές κοινότητες πρέπει να αναδειχθούν ως φορείς της αλλαγής. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι οι πυλώνες της προσπάθειας να διαμορφώσουμε μια πιο ενσωματωμένη, πολυπολιτισμική κοινωνία. Μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων που αντιμετωπίζουν τις ανισότητες και τις διακρίσεις. 

Και ας μην ξεχνάμε τον πολιτισμό, τον πλούσιο θησαυρό της κοινωνίας μας. Οι πολιτισμικοί οργανισμοί έχουν την ευκαιρία να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν δημιουργικές δραστηριότητες, που θα αναδείξουν την ποικιλομορφία των κουλτούρων μας. Παρασκευάζοντας θεατρικά έργα, εκθέσεις τέχνης, μουσικές εκδηλώσεις, μπορούμε να καλλιεργήσουμε την ανοχή και τον σεβασμό προς την ποικιλομορφία.

Τα παραπάνω αποτελούν πρόκληση και καθήκον μας. Ας δώσουμε το παράδειγμα και ας χτίσουμε γέφυρες αλληλεγγύης. Είναι ευθύνη μας. Με έμπνευση, εξωστρέφεια, συνεργασίες, σχέδιο και όραμα θα κάνουμε τον Δήμο Κοζάνης Πρωταγωνιστή.

Στέλιος Μήλιος

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη Δημοτική Κίνηση “Κοζάνη – Τόπος να Ζεις”

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: