Παράταση ως τέλος Απριλίου για το φωτοβολταικό της Κοζάνης

By on 15/04/2011

 

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΝέα παράταση δύο εβδομάδων, μέχρι το τέλος του μήνα, έδωσε η ΔΕΗ στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν προσφορές για το μεγα- φωτοβολταικό πάρκο της Κοζάνης, κάνοντας αποδεκτό σχετικό αίτημα ιαπωνικών εταιρειών.
Πηγή: energypress.gr

 

Το περιθώριο να υποβάλουν προσφορές για το πάρκο οι ενδιαφερόμενοι έληγε κανονικά σήμερα (η αρχική προθεσμία έληξε στις 31 Μαρτίου και δόθηκε παράταση 15 ημερών), αλλά οι συγκεκριμένες εταιρείες προέβαλαν ως επιχείρημα πως δεν είναι ακόμη έτοιμα τα σχήματα, με τα οποία θα κατέβουν στο διαγωνισμό και θα καταθέσουν προσφορά.

 

Πάντως στη ΔΕΗ επικρατεί ικανοποίηση για την ανταπόκριση επενδυτών στην προκήρυξη για το μεγαλύτερο φωτοβολταικό πάρκο στον κόσμο, καθώς όπως λένε έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (100% θυγατρική) που υλοποιεί το έργο έχει υπογράψει συμφωνητικά εμπιστευτικότητας με πάνω από 40 ενδιαφερόμενους επενδυτές μεταξύ των οποίων κορυφαίες εταιρείες του κλάδου διεθνώς. Υπάρχουν, δε, και περιπτώσεις, εταιρειών που προσήλθαν για επαφές με την υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσία των πρεσβευτών τους, όπως σχετικά πρόσφατα η γερμανική Q-Cells, αλλά και ιαπωνικές εταιρείες.

 

Ποιοι ενδιαφέρονται

 

Μεταξύ των ενδιαφερόμενων επενδυτών αναφέρονται ο κινεζικός κολοσσός Yingli Solar με παραγωγική δυναμικότητα 1 GW, η γερμανική Q-Cells AG που δραστηριοποιείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η αμερικανική Sun Power, ένας από τους ισχυρότερους παίκτες φωτοβολταϊκών η ισπανική Ioerdrola Renovables, αλλά και n αμερικανική Sun Edison, η οποία είχε ξεκινήσει πρώτη επαφές με τη ΔΕΗ για την επένδυση της Κοζάνης για απευθείας ανάθεση του έργου. Από ελληνικής πλευράς ενδιαφέρον κατά τις ίδιες πληροφορίες έχουν εκφράσει οι όμιλοι, Μυτιληναίου, Κοπελούζου, Μπόμπολα, Περιστέρη, Λάτση και Ρόκα.

 

Τι ανέφερε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

 

Υπενθυμίζουμε ότι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Financial Times αναφέρει ότι οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, και πιο συγκεκριμένα στην ανάπτυξη και λειτουργία φωτοβολταϊκών μονάδων, να διαθέτουν καθαρά ίδια κεφάλαια πάνω από 500 εκατ. ευρώ, κερδοφόρες χρήσεις τα προηγούμενα τρία χρόνια, καθώς και εμπειρία στη χρηματοδότηση έργων προϋπολογισμού άνω των 300 εκατ. ευρώ. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ και προβλέπει και την κατασκευή μονάδας παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ.

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: