Σοβαρά προβλήματα με το πόσιμο νερό στο Βελβεντό

By on 10/04/2013

Οργή έγινε τις τελευταίες μέρες η ανησυχία και ο φόβος της κοινωνίας του Βελβεντού σε σχέση με το πόσιμο νερό του οικισμού, κάτι που συζητούσαν και κατήγγειλαν οι πολίτες καθημερινά και κορυφώθηκε στη Γενική Συνέλευση της «Κοινωνίας Των Πολιτών Του Βελβεντού», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5-4-2013. Αυτό επαληθεύτηκε επίσημα με ανάλυση δείγματος του πόσιμου νερού στο οποίο προχώρησε συνδημότης μας.

Εγκληματική μπορεί να χαρακτηριστεί η αδιαφορία της δημοτικής αρχής να ελέγχει και να διασφαλίζει την υγεία του βασικότερου αγαθού, του πόσιμου νερού από το Νοέμβριο του 2011 μέχρι και σήμερα και όπως προβλέπει η Υπουργική Απόφαση ΔΥΓ2 / Γ.Π. οικ38295 / ΦΕΚ 630/26-4-2007. Τεύχος Β.

Αυτό καταδεικνύεται από σειρά γεγονότων, όπως:

1. Από 1/1/2012 η δημοτική αρχή δεν ανανέωσε τη σύμβαση με το Κέντρο Περιβάλλοντος (ΚΕΠΕ), που είχε από παλιά ο Δήμος Βελβεντού μέχρι και το τέλος του 2011, με δαπάνες του Τοπικού Πόρου, για να διενεργεί δειγματοληψίες νερού έως και 8 φορές το χρόνο από 5 διαφορετικές βρύσες από τον οικισμό του Βελβεντού και από άλλες βρύσες των οικισμών Παλαιογρατσάνου, Καταφυγίου, Αγίας Κυριακής και Πολυφύτου. Οι μετρήσεις αυτές γίνονταν τακτικότατα από το Δήμο Βελβεντού και σε περίπτωση προβλήματος αυτό αντιμετωπιζόταν άμεσα και αποτελεσματικά, όπως οφείλονταν για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά τη δημόσια υγιεινή. Ήδη εστάλη έγγραφο προς το Δήμο, όπου του ζητείται να απαντήσει αν έχει συμβληθεί με κάποιο άλλο φορέα για τις μετρήσεις αυτές καθώς και να μας δοθούν τα αποτελέσματα των αναλύσεων αυτών. Ελπίζουμε σε αυτό μας το αίτημα να απαντήσει η δημοτική αρχή των Σερβίων και να μην το πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων όπως κάνει συστηματικά τα δύο τελευταία χρόνια σε όλα μας τα γραπτά αιτήματα.

2. Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού ακούστηκε από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, ότι δεν έχουν καμιά αρμοδιότητα οι Βελβεντινοί που ήταν υπεύθυνοι για το νερό μέχρι 31-12-2010, να συνεχίσουν να ασχολούνται επικουρικά και βοηθητικά προς αυτούς –όπως κατ’ επανάληψη τους προτάθηκε– γιατί ανέλαβαν αυτοί (η δημοτική αρχή) με τους υπεύθυνους υδραυλικούς μηχανικούς (όπως χαρακτηριστικά υποστήριζε και σε τοπικές εφημερίδες ο αρμόδιος τότε Αντιδήμαρχος κ. Λαζαριώτης). Για να αποδείξει μάλιστα την υπευθυνότητά της η Δημοτική Αρχή και να αποτρέψει κάθε «αναρμόδιο» Βελβεντινό, φρόντισε να στείλει τον τέως Αντιδήμαρχο του Δήμου Βελβεντού και υπεύθυνο επί οκταετία για την ύδρευση, στο Αστυνομικό Τμήμα για ανάκριση (μετά από περιστατικό εθελοντικής ανάμειξης του ιδίου σε πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την παροχή του νερού στις δεξαμενές του υδραγωγείου), τονίζοντας ότι κάθε του ανάμειξη είναι αντιθεσμική και κατά συνέπεια θα χαρακτηριστεί αξιόποινη και θα διωχθεί νομικά.

3. Βλέποντας την σκόπιμη(;) αδιαφορία της δημοτικής αρχής για το δίκτυο ύδρευσης του Βελβεντού, η «Κοινωνία Των Πολιτών Του Βελβεντού» επανέρχονταν στο θέμα σε τακτά χρονικά διαστήματα, τόσο σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και με έγγραφα , προς το Δήμο, αλλά και με αρθρογραφία στην τοπική εφημερίδα και δημόσιες καταγγελίες στα ΜΜΕ. Η απάντηση του Δημάρχου σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με εμφανέστατη υπεροψία και αλαζονεία, ήταν ότι σε έγγραφα της «Κοινωνίας των Πολιτών του Βελβεντού» δεν απαντώ γιατί τα θεωρώ καταγγελτικά, παρά μόνο σε προσωπικά τηλέφωνα (άκουσον, άκουσον!).

4. Η «Κοινωνία των Πολιτών του Βελβεντού» απευθύνθηκε επίσης στην αρμόδια υγειονομική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης για να παρέμβει με αναλύσεις και ταυτόχρονα με κάθε νόμιμο τρόπο να πιέσει το Δήμο να αντιμετωπίσει το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα.

5. Ο καποδιστριακός Δήμος Βελβεντού κάθε χρόνο, ανεξαρτήτως προβλήματος, έκανε απολυμάνσεις συστηματικές στις δεξαμενές, τόσο του οικισμού του Βελβεντού όσο και των άλλων οικισμών του Δήμου. Αυτό ζητήθηκε κατ’ επανάληψη να συνεχιστεί από τη δημοτική αρχή Σερβίων – Βελβεντού, αλλά δεν το έκαναν, είτε προφανώς γιατί το θεωρούσαν άνευ σημασίας είτε γιατί αδιαφορούσαν εγκληματικά στην τήρηση όλων των απαραίτητων κανόνων υγιεινής . Ο καλλικρατικός Δήμος ποτέ από 1-1-2011 δεν έκανε απολύμανση δεξαμενών.

6. Η «Κοινωνία Των Πολιτών Του Βελβεντού», που παρακολουθεί το θέμα ανελλιπώς, έκανε πρόσφατα έλεγχο σ΄ όλο το εξωτερικό δίκτυο στα Πιέρια και διαπίστωσε ότι το περισσότερο νερό έρχεται από τον παλιό αμιάντινο αγωγό, κατευθείαν στην παλιά δεξαμενή και ελάχιστες ποσότητες από τον καινούργιο, ο οποίος έγινε για να αποφευχθεί ο παλιός και καταλήγει στις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις χλωρίωσης. Έτσι κάνουν υπεύθυνα τη δουλειά τους οι αρμόδιοι των Σερβίων; Έτσι παρακολουθούν το εξωτερικό δίκτυο και τις δεξαμενές του Βελβεντού; Αυτές τις απλούστατες και προφανείς ενέργειες για την παρακολούθηση και την ασφάλεια του δικτύου δεν τις γνωρίζουν οι αρμόδιοι του Δήμου;

7. Δεκάδες είναι τα κρούσματα των Βελβεντινών (μικρών και μεγάλων) τους τελευταίους 16 μήνες με γαστρεντερίτιδες, εμετούς και διάρροιες που σπεύδουν για περίθαλψη στο Αγροτικό Ιατρείο Βελβεντού, στο Κέντρο Υγείας Σερβίων και στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης. Τυχαίο;

8. Η κατανάλωση εμφιαλωμένων νερών έχει τους τελευταίους μήνες αυξηθεί σε υπερβολικό βαθμό και τα καταστήματα του Βελβεντού δεν προλαβαίνουν να προμηθεύουν με νερά τους κατοίκους. Τυχαίο;

9. Στην συζήτηση, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επί του προϋπολογισμού έτους 2013 του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού ακούσαμε κατάπληκτοι τον Δήμαρχο να ζητά να εγγραφεί κονδύλι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ προκειμένου να παραγραφούν ποσά από παλιές οφειλές ύδρευσης κατοίκων συγκεκριμένων οικισμών του Δήμου! Πως συνδυάζεται η διαφορετική αντιμετώπιση των καταναλωτών νερού του Βελβεντού με την παραγραφή τόσων χιλιάδων χρεών από οφειλέτες άλλων οικισμών; Η άνευ προηγουμένου και συστηματική τιμωρία της κοινωνίας του Βελβεντού συνεχίζεται με εξοργιστικό τρόπο από τη Δημοτική Αρχή των Σερβίων, η οποία ευκόλως χαρίζει τα χρέη των οφειλετών από τις άλλες ενότητες, ενώ η Δημοτική Ενότητα του Βελβεντού θα πρέπει να αποτελεί τον καλοπληρωτή και οικονομικό εξυγιαντή του Καλλικρατικού Δήμου, με την τεράστια αφαίμαξη των πόρων που δικαιούνταν τα 2 τελευταία χρόνια και τη μη ανταπόδοση των τελών που πληρώνουν οι κάτοικοι του Βελβεντού είτε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είτε από τα τέλη ύδρευσης – αποχέτευσης.

10. Αποκορύφωμα ήταν η πρόσφατη αποστολή των λογαριασμών ύδρευσης, δυο μέρες μετά την εγγραφείσα ημερομηνία λήξης τους (!!!), με ιδιαίτερη επισήμανση (απειλή ουσιαστικά) ότι, εάν εντός δεκαημέρου δεν πληρώσουν οι Βελβεντινοί, ο Δήμος θα προχωρήσει σε διακοπές υδροδότησής τους. Αυτό προφανώς έγινε με εντολή δημάρχου, ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ, αφού για τη διακοπή υδροδότησης απαιτείται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο προφανώς ο κ. Κωνσταντόπουλος ευκόλως παρέκαμψε. Όπως το παρέκαμψε και για την αποστολή 9μηνων λογαριασμών –αντί για 6μηνων. Για τέτοιου είδους αλλαγή επίσης απαιτείται απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Να θυμίσουμε ότι με αίτημα της «Κοινωνίας Των Πολιτών Του Βελβεντού» (και με παρέμβασή μας σε Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση επί του απολογισμού έτους 2011) ζητήσαμε να μάθουμε πώς αξιοποιούνται τα ανταποδοτικά τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης του Βελβεντού και των οικισμών την τελευταία διετία, αλλά εδώ και μήνες δεν πήραμε οποιαδήποτε απάντηση. Γνωρίζουμε ασφαλώς που πηγαίνουν, αλλά περιμέναμε ότι θα είχε την ελάχιστη ευθιξία η δημοτική αρχή να το παραδεχτεί.

Οι φιέστες, οι δημόσιες τοποθετήσεις της δημοτικής αρχής και ο καταλογισμός ευθυνών σε όλους τους άλλους εκτός από τους ίδιους, απέχουν μακράν της κατάστασης που επικρατεί στο Βελβεντό και το μόνο που καταφέρνουν είναι να προκαλούν την περαιτέρω οργή και αγανάκτηση της κοινωνίας μας.

Πιστεύουμε ότι αρκετά ανεχτήκαμε τα παιχνίδια της δημοτικής αρχής των Σερβίων με την υγεία των κατοίκων του Βελβεντού. Τους προειδοποιούμε ότι σε αυτό το θέμα δε χωράει η ελάχιστη υποχώρηση. Η καλή πίστη έχει εξαντληθεί προ πολλού. Τους θέτουμε προ των ευθυνών τους.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: