Συνεχίζεται η ομηρία 1800 οικοπεδούχων στην Πτολεμαΐδα

By on 26/08/2013

 

Αισιόδοξοι ότι μέχρι τέλος του μήνα θα λήξει η υπόθεση, εμφανίζονται οι Γιάννης Σόκουτης και Παναγιώτης Πλακεντάς
Ένα χρόνιο και σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και 30 χρόνια 1800 κατοίκους της Πτολεμαΐδας, φέρνει εκ νέου στη δημοσιότητα ο «Π», καθώς σε κατάσταση ομηρίας συνεχίζουν να βρίσκονται όσοι έχουν ιδιοκτησίες στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης Πτολεμαΐδας αλλά δεν μπορούν να τις οικοδομήσουν, διότι δεν έχει τακτοποιηθεί μια οικονομική εκκρεμότητα για την πληρωμή του 1/3 της μελέτης επέκτασης του σχεδίου πόλεως Πτολεμαΐδας.
Το πλέον σημαντικό στην ιστορία αυτή είναι ότι η επέκταση του σχεδίου πόλεως Πτολεμαΐδας αφορά ιδιοκτησίες γύρω από την μισή πόλη της Πτολεμαΐδας, και συγκεκριμένα στη Δυτική και Βόρεια πλευρά, από τις εγκαταστάσεις του πρώην Στρατοπέδου μέχρι το δρόμο του “Μποδοσάκειου” νοσοκομείου. Με βάση μάλιστα τα στοιχεία της διεύθυνσης Περιβαλλοντικών Υπηρεσιών του δήμου Εορδαίας, πρόκειται για μία έκταση 1260 στρεμμάτων στην οποία υπάρχουν 1350 ιδιοκτησίες που ανήκουν σε 1800 ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν μπορούν να τα οικοδομήσουν.
Οι δικαιούχοι, μάταια περίμεναν ότι το θέμα έγκρισης της πράξης εφαρμογής επέκτασης του σχεδίου πόλης Πτολεμαΐδας θα τακτοποιούνταν μέχρι τέλος του 2010, καθώς αυτό τους είχαν υποσχεθεί οι ιθύνοντες σε σχετική σύσκεψη που είχε διοργανώσει τέλος Οκτωβρίου του 2010 η συντονιστική επιτροπή των οικοπεδούχων, όπου είχε δοθεί η διαβεβαίωση ότι θα δοθεί το οφειλόμενο ποσό ύψους 420.000 € από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπευθύνου για την επέκταση του σχεδίου πόλεως πολιτικού μηχανικού.
Διότι, αν και ξεκίνησε πράγματι η διαδικασία προκειμένου να πληρωθεί ο μελετητής και να παραδώσει την πράξη εφαρμογής, στην πορεία εμφανίστηκαν γραφειοκρατικά προβλήματα που σήμαναν νέα καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να κοντεύει να φθάσει και ο Οκτώβρης του 2013 και να μην έχει λυθεί ακόμη το πρόβλημα.
Μιλώντας στον «Π» ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης, παραδέχθηκε ότι «είναι πραγματικά μια ιστορία που χρονίζει», σημείωσε όμως ότι «η ευθύνη δεν ανήκει στην περιφέρεια, καθώς επρόκειτο για υποχρέωση της παλιάς Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η οποία δεν είχε συνοδευτεί με τις απαιτούμενες διαδικασίες ώστε να μπορεί να γίνει άμεσα η εκταμίευση του απαιτούμενου κονδυλίου».
«Βρεθήκαμε ως περιφέρεια μπροστά στο πρόβλημα, καθώς κληρονομήσαμε μια υπόθεση με εμπλοκές και χρειάστηκε να κάνουμε ενέργειες σε συνεργασία με το Δήμο Εορδαίας για να ξεμπλεχτεί γραφειοκρατικά το πρόβλημα και να τακτοποιήσουμε όλες τις εκκρεμότητες», είπε ο κ. Σόκουτης. Εξήγησε ότι κόπηκε και προωθήθηκε στα “εντελλόμενα” η διαταγή πληρωμής της μελέτης, ωστόσο η υπηρεσία έχοντας μια επιφύλαξη- λόγω αλλαγής της νομοθεσίας- καθώς επρόκειτο για υποχρέωση της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης- ζήτησε γνωμοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών. «Εδώ και μήνες περιμένουμε την απάντηση από το Υπουργείο. Επικοινώνησα ήδη τρεις φορές και η απάντηση που πήρα από τον Γενικό Διευθυντή αυτές τις μέρες είναι ότι μέχρι τέλος του μήνα θα λάβουμε την απάντηση», εκφράζοντας μάλιστα την αισιοδοξία ότι «η απάντηση που περιμένουμε ελπίζω ότι θα είναι θετική».
Αντίστοιχη άποψη εξέφρασε και ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Πλακεντάς, ο οποίος με την ιδιότητα τότε του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και με εντολή του Γιώργου Δακή έχει ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα αυτό. «Με τον Γιάννη Σόκουτη καταβάλλαμε προσπάθεια για να εξασφαλιστούν τα χρήματα για την πληρωμή της μελέτης, κόπηκε και η επιταγή, αλλά αντιμετωπίσαμε πρόβλημα καθώς η προγραμματική σύμβαση ανάθεσης ήταν με την ΑΝΔΕΠ (Αναπτυξιακή Δήμου Πτολεμαΐδας) που στο μεταξύ καταργήθηκε και τελεί υπό εκκαθάριση και υπάρχουν κατασχέσεις υπέρ τρίτων». Επιβεβαίωσε ότι η κόπηκε η εντολή πληρωμής και ότι τα εντελλόμενα ζήτησαν τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών και ότι «η υπόσχεση είναι μέχρι τέλη του μήνα θα έρθει η γνωμοδότηση». Ο κ. Πλακεντάς δεν δίστασε μάλιστα να εκφράσει την άποψη ότι η υπόθεση θα έχει αίσιο τέλος, λέγοντας: «Εκτιμώ ότι σύντομα θα τελειώσει η υπόθεση αυτή, ότι θα καταβληθεί το ήμισυ του οφειλόμενου ποσού και άμεσα θα καταβληθεί και το υπόλοιπο καθώς είναι εξασφαλισμένη η εξόφληση και του υπολοίπου ποσού με χρηματοδότηση από το Ειδικό Αναπτυξιακό Τέλος (Τοπικό Πόρο)».
Μεγάλο πλήγμα
«Ήταν πολύ μεγάλο πλήγμα για εμάς η καθυστέρηση έγκρισης της πράξης εφαρμογής και του ρυμοτομικού στην εξέλιξη του προγράμματός μας, διότι δεν μπορέσαμε να εντάξουμε μια σειρά έργα που είχαμε προγραμματίσει για τη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς δεν είχε λυθεί το ιδιοκτησιακό», δήλωσε η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου ερωτηθείσα για το θέμα αυτό. Ανέφερε επίσης ότι «έγινε αγώνας δρόμου για να μπορέσει πληρωθεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και περιφέρειας προκειμένου να μπορέσουμε να πάρουμε στα χέρια μας τη μελέτη» και πως «ό,τι αφορούσε το Δήμο Εορδαίας το πράξαμε. Πήραμε ως Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση να παραχωρήσουμε στην περιφέρεια χρήματα που δικαιούμασταν από τον Τοπικό Πόρο για να πληρωθεί το μερίδιο που της αναλογούσε στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει απ’ ευθείας διότι ο Δήμος είχε καταβάλλει ήδη το μερίδιο που του αναλογούσε από την προγραμματική σύμβαση».
Η δήμαρχος Εορδαίας άφησε μάλιστα αιχμές εναντίον της προηγούμενης δημοτικής αρχής, λέγοντας: «Ωστόσο θεωρούμε ότι είναι τεράστιες οι ευθύνες της προηγούμενης δημοτικής αρχής, η οποία προσπαθώντας να διεκδικήσει ως ένα βαθμό το αιτιολογημένο αίτημα πληρωμής του ποσοστού της τότε νομαρχίας Κοζάνης (τωρινής περιφέρειας), έχασε πολύτιμο χρόνο και πάρα πολλά κονδύλια. Κονδύλια που χάθηκαν εξ αιτίας του ότι δεν υπήρχε εγκεκριμένο ρυμοτομικό για να μπορέσουν να γίνουν έργα στην περιοχή αυτή». Η κ. Βρυζίδου δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξη, λέγοντας ότι «πρέπει να πάρω στα χέρια μου τη μελέτη της πράξης εφαρμογής για να δηλώσω αισιόδοξη, αν και σε αυτή στηριζόμαστε ως Δήμος για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τα έργα που έχουμε προγραμματίσει στη συγκεκριμένη περιοχή (σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, πάρκα κλπ.)».
Στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην εκταμίευση κονδυλίων από τον Τοπικό Πόρο αλλά και σε νομικά προβλήματα που ενέσκηψαν στο μεταξύ λόγω αλλαγής της νομοθεσίας, που απαγορεύει πλέον την πρόσληψη εξωτερικών συνεργατών, απέδωσε την καθυστέρηση ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών επί δημαρχίας Γρηγόρη Τσιούμαρη, Αθανάσιος Βούρας.
Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα κρατά από το 1983 που είχε εκδοθεί η πρώτη απόφαση επέκτασης του σχεδίου πόλεως Πτολεμαΐδας. Το 1990 υπογράφτηκε από το δήμο Πτολεμαΐδας η σύμβαση για την ανάθεση της πράξης εφαρμογής με την οποία θα μπορούσαν οι ιδιοκτήτες να οικοδομήσουν τα οικόπεδά τους και το 1998 εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που εντάσσει τη συγκεκριμένη περιοχή στο σχέδιο πόλης.
Η διαδικασία ένταξης στο σχέδιο πόλης ωστόσο, έμεινε στη μέση λόγω οικονομικής οφειλής για το κόστος των απαιτούμενων μελετών, καθώς υπολειπόταν το 1/3 περίπου για να εξοφληθεί η μελέτη πράξης εφαρμογής. Με την πάροδο του χρόνου η οφειλή αυτή μεγάλωσε, καθώς στο μεταξύ ολοκληρώθηκε και το Κτηματολόγιο στην περιοχή της Εορδαίας, με αποτέλεσμα αντί για Υποθηκοφυλακείο να δημιουργηθεί Κτηματολογικό γραφείο, εξέλιξη που δημιούργησε την ανάγκη να γίνει και μια επόμενη πράξη, να γίνει δηλαδή ταυτοποίηση των αγροτεμαχίων της συγκεκριμένης περιοχής με το Εθνικό Κτηματολόγιο, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει η ανεξόφλητη οφειλή προς τον ανάδοχο του έργου.
Με μια καθαρά πολιτική απόφαση το 2009 η τότε νομαρχιακή αυτοδιοίκηση ανέλαβε να δώσει λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα που ταλαιπωρεί την κοινωνία της Πτολεμαΐδας καταβάλλοντας το 1/3 της οφειλής, που σύμφωνα με τους δικαιούχους και τον μελετητή ήταν υποχρέωση της νομαρχίας. Και στις 22 Δεκεμβρίου 2009 η 7η Επιτροπή Παρακολούθησης του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης είχε εγκρίνει ποσό ύψους 420.000 € προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των οικονομικών εκκρεμοτήτων για την οριστική λύση του προβλήματος, την οποία οι 1800 δικαιούχοι περιμένουν ακόμη
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: