ΣΑΦΕΙΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ Ισχυρή στήριξη Μπ. Ομπάμα στην Ελλάδα

By on 09/08/2013
Ο Αντ. Σαμαράς επιδιώκοντας να αναδείξει τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή μας, έκανε αναφορά στην αστάθεια που επικρατεί στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, στο Κυπριακό, αλλά και τα ενεργειακά αποθέματα

Του Δημήτρη Τσιούφου

Τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για την έξοδο από την κρίση, εξέφρασε ο Μπ. Ομπάμα αμέσως μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά, επισημαίνοντας με έμφαση ότι «δεν μπορούμε να βλέπουμε τη λιτότητα σαν μόνη λύση» και πως «η στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης χρέους παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Η αναφορά αυτή του κ. Ομπάμα, με την οποία κατέδειξε τη διαφορετική προσέγγιση των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, σε σχέση με τη γερμανική συνταγή, ήταν το μήνυμα στήριξης που ανέμενε και πήρε ο Ελληνας πρωθυπουργός, ενώ με τις δηλώσεις τους οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν τόσο τους στενούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες, όσο και την ταύτιση των απόψεών τους στα θέματα της οικονομίας.

Πάνω απο μία ώρα 
Η συνάντηση στο Λευκό Οίκο ξεκίνησε στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος και διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, ενώ το γεγονός ότι έγιναν δηλώσεις αμέσως καταδεικνύει, σύμφωνα με την ελληνική αντιπροσωπεία, το ενδιαφέρον του Αμερικανού προέδρου για την κατάσταση στην Ελλάδα και τη σημασία με την οποία αντιμετώπισε τις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό.

«Είχαμε μία εξαιρετική συζήτηση. Θέλουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε σε αυτή την περίοδο των προκλήσεων», είπε ξεκινώντας τις δηλώσεις του κ. Ομπάμα, τονίζοντας πως «είμαστε πεπεισμένοι ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει τι πρέπει να γίνει». Ο κ. Σαμαράς, συνέχισε «έρχεται εδώ σε μία στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες προσκλήσεις και ο πρωθυπουργός έχει κάνει τολμηρές ενέργειες για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και να αποδεσμευθούν τα μεγάλα ταλέντα του ελληνικού λαού». Οι ΗΠΑ, υπογράμμισε «θέλουν να συνεχίσουν να βοηθούν την Ελλάδα».

Το καθοριστικό, ωστόσο, μήνυμα που έστειλε ο Μπ. Ομπάμα ήταν η επισήμανσή του πως η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η μοναδική στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να βλέπουμε τη λιτότητα σαν μόνη λύση. Η στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή, πρέπει να δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Εκεί όπου υπάρχει εργασία, πρόσθεσε «υπάρχει παραγωγικότητα και άρα γι’ αυτές τις χώρες είναι ευκολότερο να μειώσουν το χρέος», υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα θα τα καταφέρει καθώς το διακύβευμα είναι μεγάλο τόσο για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία όσο και για την παγκόσμια».

Οι ΗΠΑ, σημείωσε «θα σταθούν στο πλευρό της χώρας σας παρέχοντας βοήθεια, καθώς η Ελλάδα είναι εταίρος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και συνεργάζονται και στο στρατιωτικό σκέλος και σε θέματα ασφάλειας».

Εξ ίσου σημαντικές ήταν οι αναφορές του κ. Ομπάμα και για τα υπόλοιπα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, επισημαίνοντας ότι στη συνομιλία του με τον Αντ. Σαμαρά «συζητήσαμε για το ευρύτερο περιβάλλον σε Μεσόγειο και Βαλκάνια», ενώ εξέφρασε την ελπίδα να γίνουν θετικά βήματα για την αντιμετώπιση και την επίλυση του Κυπριακού.

Οικονομία 
Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός αφού σημείωσε, σε ό,τι αφορά την οικονομία, πως «ναι, έχουμε περάσει δύσκολα», τόνισε πως «οι θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός δεν θα γίνουν μάταια και αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη». Φυσικά, πρόσθεσε «θα κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει όσον αφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά η έμφαση πρέπει να είναι στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ειδικά για τους νέους».

Ο Αντ. Σαμαράς επιδιώκοντας να αναδείξει τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή μας, έκανε αναφορά στην αστάθεια που επικρατεί στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, στο Κυπριακό, αλλά και τα ενεργειακά αποθέματα.

«Από την πλευρά μας», είπε «προσπαθούμε να κάνουμε όσα μπορούμε για να σταθεροποιήσουμε ένα αποσταθεροποιημένο περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Θα προσπαθήσουμε να λύσουμε όσα περισσότερα μπορούμε, με τη συνεργασία που έχουμε στους τομείς που περιγράψατε και σε συνάρτηση πάντα με το Διεθνές Δίκαιο».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό τόνισε ότι «μετά τις νέες προτάσεις ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυσή του, εφόσον όμως παραμένουμε προσηλωμένοι στο Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

Ο Αντ. Σαμαράς τέλος, έκανε ειδική αναφορά και στα θέματα ενέργειας, επισημαίνοντας πως «είπα στον Πρόεδρο ότι βρήκαμε τεράστια ενεργειακά αποθέματα στην ευρύτερη περιοχή μας. Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ μπορούν να ενώσουν αυτά τα αποθέματα, προκειμένου να μπορέσουν να ικανοποιήσουν την ευρωπαϊκή ζήτηση ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: