Ραχήλ Μακρή: «Όλον το έθνος αδικείται, όταν αδικείται ένας μόνος πολίτης»

By on 10/11/2014

Τα λόγια του Ρήγα Φεραίου στο «Τα Δίκαια του Ανθρώπου», αποδεικνύονται προφητικά για την Ελλάδα του 2014.
Δεν υπάρχει δικαιολογία στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, για τον εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τον βιασμό του κοινωνικού κράτους από μια Συγκυβέρνηση που φαίνεται να αδιαφορεί για οικογένειες με ανήλικα τέκνα που καταδικάζονται στο κρύο και την υγρασία μιας παράγκας με τσίγκους.

Το θέατρο σκιών της Συγκυβέρνησης καταρρέει υπό το βάρος της πραγματικότητας.

Το υποτιθέμενο πλεόνασμα δεν υπάρχει για υπαρκτές κοινωνικές ανάγκες αλλά για δρώμενα του Ζαππείου και τις φαντασιώσεις του κυρίου Σαμαρά για ανάπτυξη.

Για την διερεύνηση των δημοσιευμένων πληροφοριών, που παρουσιάζουν οικογένεια να ζει σε τριτοκοσμικές συνθήκες η Βουλευτής Ν. Κοζάνης κατέθεσε την με αριθμ. πρωτ. 409/10-11-2014 Ερώτηση στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Γραφείο Τύπου Ραχήλ Μακρή
Βουλής 4,10562 Αθήνα,Τηλ.:210 3706331, Φάξ,:210 3706531
25ης Μαρτίου 36. 50200 Πτολεμαΐδα, Τηλ.:2463020841,Φάξ.: 2463020842
[email protected]
www.rachelmakri.com

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ
Βουλευτής Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς: Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας
Εσωτερικών
Υγείας

ΘΕΜΑ: «Ζευγάρι με ανήλικα παιδιά στην Αχαΐα, καταδικάζονται σε συνθήκες εξευτελισμού της αξιοπρέπειας τους, στην Ελλάδα των κοινωνικών μερισμάτων της συγκυβέρνησης»

«Σύμφωνα με έκθεση της ερευνήτριας Όλγας Παπαλιού για το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, χρησιμοποιώντας την ευρωπαϊκή τυπολογία για την έλλειψη στέγης –ETHOS οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας κατέγραψαν 7.720 άστεγους από προνοιακές δομές. «Στη συγκεκριμένη καταγραφή δεν συμπεριλαμβάνεται ο μεγάλος αριθμός των παράνομων μεταναστών, ούτε των πολιτικών προσφύγων που διαμένουν προσωρινά σε κέντρα υποδοχής προσφύγων-αιτούντων άσυλο, ούτε και των μετακινούμενων Ρομά/Τσιγγάνων που ζουν σε καταυλισμούς, κατηγορίες για τις οποίες προβλέπονται ειδικά προγράμματα στήριξης», σημειώνει η ερευνήτρια.
Οι μισοί έμειναν χωρίς στέγη λόγω ανεπαρκών οικονομικών πόρων. Το 46,4% λόγω ανεργίας, το 35,4% λόγω ανεπαρκούς στήριξης από την οικογένεια, το 16,6% λόγω διαζυγίου / χωρισμού και το 13,3% λόγω χρήσης ουσιών.»
Τα ανωτέρω στοιχεία παρατίθενται και σε σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας https://tvxs.gr.
Παράλληλα η ιστοσελίδα “www.patrastimes.gr”, στις 8 Νοεμβρίου του 2014, αποκαλύπτει ότι: «Δραματικές ώρες περνά ένα νεαρό ζευγάρι στις Βελιτσές Αχαΐας, το οποίο έχει για σπίτι ένα παράπηγμα φτιασμένο από τσίγκους. Το νεαρό ζευγάρι έχει και δυο αγόρια ηλικίας 4 και 5 χρόνων, τα οποία επίσης ζουν κάτω από άσχημες συνθήκες μέσα στο παράπηγμα. Να σημειωθεί, πως το αντρόγυνο φιλοξενούνταν σε συγγενικό σπίτι, αλλά η φιλοξενία δεν μπόρεσε να συνεχιστεί άλλο, με αποτέλεσμα να καταφύγει σε κατασκευή με τσίγκους. Η κατάσταση όσο έρχεται ο χειμώνας γίνεται απελπιστική, καθώς ιδιαίτερα όταν πέφτει η νύχτα, η ζωή γίνεται εφιάλτης, αφού το κρύο και η υγρασία δεν υποφέρονται. Την ίδια ώρα, άξια απορίας είναι η στάση του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας κ. Νικολάου, ο οποίος παρά τις αλλεπάλληλες επισκέψεις του αντρόγυνου από τις Βελιτσές στην Αχαγιά, προκειμένου να καταθέσουν το αίτημα παραχώρησης ενός κοντέϊνερ, για να περάσουν σε πιο ανθρώπινες συνθήκες το χειμώνα μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά τους, λύση δεν έχει δοθεί. Η αίσθηση που υπάρχει είναι, πως η Δημοτική Αρχή δεν κάνει τίποτα για να βοηθήσει, γεγονός που έχει οδηγήσει σε απόγνωση του γονείς των παιδιών, τα οποία βιώνουν τριτοκοσμικές καταστάσεις»
Ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, από το Ζάππειο τον Οκτώβριο του 2014 είχε δηλώσει: «…με τα πλεονάσματα που βγάζει η χώρα και μπορεί να καλύπτει με τις δικές της δυνάμεις τις κοινωνικές ανάγκες».
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Αληθεύουν τα καταγγελλόμενα στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας www.patrastimes.gr;
2. Οι κοινωνικές ανάγκες που καλύπτει το πλεόνασμα του κ. Σαμαρά εξαντλούνται σε παραπήγματα από τσίγκους;
3. Με ποια κριτήρια καταδικάζονται άνθρωποι σε συνθήκες εξευτελισμού της αξιοπρέπειας τους στερώντας τους ακόμα και απάντηση σε αίτημα για παραχώρηση ενός κοντέινερ;
4. Υπάρχουν καταλύματα στην εγγύτερη ή ευρύτερη περιοχή που θα μπορούσαν να στεγάσουν την ανωτέρω οικογένεια;
5. Εάν ναι, γιατί δεν επιδεικνύεται η απαιτούμενη μέριμνα;
6. Εάν όχι τι περιλαμβάνει η κάλυψη των κοινωνικών αναγκών που εξαγγέλλει ο Πρωθυπουργός
7. Αποτελούν αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης οι ρυθμίσεις ανάλογων περιπτώσεων;
8. Εάν ναι, έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενοι πόροι από την κεντρική διοίκηση;
9. Εάν όχι ποιος εχει την αρμοδιότητα;
10. Υφίσταται σχέδιο αντιμετώπισης προβλημάτων στέγασης με αξιπρεπείς συνθήκες θέρμανσης για άπορες οικογένειες;
11. Εάν ναι, γιατί δεν έχει ενεργοποιηθεί στην συγκεκριμένη περίπτωση;
12. Εάν όχι, με ποια λογική καταδικάζονται άνθρωποι σε τριτοκοσμικές συνθήκες κρύου και υγρασίας και πλήττεται η υγεία ανήλικων;
13. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την διασφάλιση της υγείας των μελών της συγκεκριμένης οικογένειας;
14. Πόσα παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί;
15. Πόσα έχουν αντιμετωπιστεί και με ποιο τρόπο;
16. Ποια η τύχη των παρόμοιων περιστατικών που δεν αντιμετωπίστηκαν;

Αθήνα, 10/11/2014
Η ερωτώσα Βουλευτής,

Μακρή Ραχήλ

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: