Ψάχνουν για χιλιάδες ιούς που ζουν στα θηλαστικά

By on 05/09/2013

Περισσότεροι από 320 χιλιάδες ιοί που ακόμη δεν έχουν ανακαλυφθεί, ζουν στα θηλαστικά του πλανήτη μας και η αναγνώρισή τους, κυρίως αυτών που μπορεί να μεταδοθούν στον άνθρωπο, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών πανδημιών.

Ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Ιαν Λίπκιν του Κέντρου Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου Κολούμπια των Ηνωμένων Πολιτειών έκαναν τη σχετική δημοσίευση σε εξειδικευμένο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν τη μελέτη τους από μια τεράστια νυχτερίδα, το μεγαλύτερο ιπτάμενο θηλαστικό, που μεταδίδει το θανατηφόρο για τον άνθρωπο ιό, Nipah. Με εξελιγμένες στατιστικές μεθόδους, οι ερευνητές επέκτειναν τις εκτιμήσεις τους σε όλα τα 5.486 γνωστά θηλαστικά για να καταλήξουν στην εκτίμηση ότι τουλάχιστον 320 χιλιάδες ιοί δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί και συνιστούν μια εν δυνάμει απειλή για την ανθρωπότητα.

Σχεδόν το 70% των ιών που μολύνουν τους ανθρώπους (όπως ο HIV, ο Εμπολα, ο ιός του Δυτικού Νείλου, SARS, MERS κ.ά.) προέρχονται από άγρια είδη και είναι δύσκολη η εκτίμηση της απειλής κατά της ανθρώπινης υγείας.

Εν τω μεταξύ, αν και το κόστος της έρευνας για την ανακάλυψη των διαφόρων αυτών ιών μπορεί να ξεπεράσει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, το ποσόν αυτό θεωρείται μικρότερο από το οικονομικό κόστος μιας πανδημίας.

Αλλοι επιστήμονες εκφράζουν, πάντως, επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι νυχτερίδες αποτελούν ασφαλές σημείο αναφοράς για μια συνολική εκτίμηση των άγνωστων ιών στο ζωικό βασίλειο. Πρέπει εξάλλου να συνυπολογίσει κανείς και τους έως τώρα άγνωστους ιούς που ζουν σε άλλα είδη πέρα από τα θηλαστικά.

Enet.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: