Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

By on 05/04/2013

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με την τελευταία πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, παραμένει ως αυτόνομο Ίδρυμα. Και δικαιώνονται – αν η τελική κατάληξη είναι η διατήρησή του ως αυτόνομο Ίδρυμα – οι αγώνες της ακαδημαϊκής κοινότητας, του συνόλου της κοινωνίας της Δυτικής Μακεδονίας και των θεσμικών της εκφάνσεων, καθώς και των Μ.Μ.Ε.

Τα δύο αυτοδύναμα και αυτοδιοίκητα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Περιφέρειάς μας, μέσω των εκλεγμένων διοικήσεων τους, σε συνεργασία με Ερευνητικά Κέντρα και τους θεσμούς Αυτοδιοίκησης (Α΄θμια και Β΄θμια), θα πρέπει, μέσα από ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο που δε θα θίγει σε καμία περίπτωση την αυτονομία τους,  να συντονίσουν δράσεις και συνέργιες, οι οποίες θα συμβάλουν  στην αναπτυξιακή προοπτική της Δυτικής Μακεδονίας, με ένα σοβαρό στρατηγικό σχεδιασμό και προγραμματισμό.

Η παραπέρα ενίσχυση των δομών (κτιριακών υποδομών και λοιπών εκπαιδευτικών) του Πανεπιστημίου, κρίνεται αναγκαία στη στρατηγική ανάπτυξής του.

Το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών, απαραίτητος κρίκος στην πολύπλευρη ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και κύτταρο διασυνοριακών συνεργασιών, επιβάλλεται να παραμείνει στο Πανεπιστήμιό μας.

Η διαμόρφωση μιας ισχυρής Πολυτεχνικής Σχολής πρέπει να αποτελέσει πρωταρχικό στόχο του όλου σχεδιασμού ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Όσον αφορά το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών οφείλουμε – εξαιτίας των ανακριβειών που έντεχνα διοχετεύονται στα Μ.Μ.Ε.- να σημειώσουμε ότι λειτουργεί σε ενιαίο χώρο 2.000 τ.μ ( ανεξάρτητου κτιρίου και όχι αποθήκες) με Αμφιθέατρο 170 θέσεων, με 3 αίθουσες διδασκαλίας, 6 εργαστήρια πλήρως εξοπλισμένα (https://www.icte.uowm.gr/fetch_html.php?html=Labs) και αξιόλογη βιβλιοθήκη.

Το δε Πανεπιστήμιο στεγάζεται σε κτίρια συνολικής επιφάνειας 25.000 τ.μ. εκ των τα 13.000 ιδιόκτητα, τα 6.500 παραχωρημένα από τους Δήμους Κοζάνης , Φλώρινας και Πρεσπών και τα υπόλοιπα 5.500 είναι ενοικιαζόμενα.

Απευθύνουμε έκκληση σ’ όλους, όσοι ενδιαφέρονται για την διατήρηση του Πανεπιστημίου ως αυτόνομο  Ίδρυμα να μην εφησυχάζουν μέχρι την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων.

Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους και αποφασισμένους  στην κατεύθυνση αναβάθμισης, ισχυροποίησης και ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ως ένα συνεκτικό, αυτόνομο και αυτοδιοίκητο Ίδρυμα.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι σίγουρο ότι θα συμβάλλει τα μέγιστα, στο άμεσο και στο απώτερο μέλλον, στην πολύπλευρη ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας και παράλληλα το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας θα διεκδικεί συνεχώς τη διατήρηση του ως πόλου αριστείας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο όπως μέχρι σήμερα πράττει.

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων

του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: