Σύντομο Δελτίο Τοπικών Ειδήσεων : Πέμπτη 6/10/05

By on 06/10/2005

Μεγάλη συμμετοχή επιχειρήσεων της Δυτικής & Κεντρικής Μακεδονίας στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα»

Το 100% άγγιξε το ποσοστό αύξησης της συμμετοχής επιχειρήσεων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στον τέταρτο κύκλο προκήρυξης του προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα” για την “Ενίσχυση Ολοκληρωμένων Επιχειρηματικών Σχεδίων Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων”. Το πρόγραμμα αφορά πιο συγκεκριμένα σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης και της παροχής υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας (logistsics, μεταφορές). Βάσει στοιχείων του αρμόδιου Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης του προγράμματος, ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, στις δύο Περιφέρειες υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση συνολικά 623 επιχειρηματικά σχέδια, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 190 εκ. ευρώ, ενώ στον προηγούμενο κύκλο είχαν κατατεθεί 333 προτάσεις με προϋπολογισμό 70 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με το ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, ο αιτούμενος προϋπολογισμός (190 εκατ. ευρώ ) είναι τριπλάσιος αυτού που αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι θα εγκριθεί για τις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και ο οποίος ανέρχεται σε 62 εκ. ευρώ. Αποτέλεσμα αυτού είναι να έχουν ήδη ξεκινήσει οι πιέσεις από τα Επιμελητήρια της περιοχής για σημαντική αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Ο νομός με τις περισσότερες προτάσεις (βάσει έδρας της επένδυσης) είναι ο Νομός Θεσσαλονίκης με 428 προτάσεις (ποσοστό 68,70 %) και συνολικό αιτούμενο προϋπολογισμό 133.908.781,72 ευρώ. Ακολουθεί ο Νομός Κοζάνης με 35 προτάσεις (ποσοστό 5,62%) και συνολικό αιτούμενο προϋπολογισμό 10.516.284,17 ευρώ. Σημαντική πάντως ήταν η αύξηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν σε αυτό τον κύκλο έναντι του προηγούμενου και στους νομούς Πιερίας, Χαλκιδικής, Σερρών και Κιλκίς. Η αξιολόγηση των προτάσεων έχει ήδη ξεκινήσει. Η τελική έκδοση των αποτελεσμάτων αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Αντιδράσεις για την απομάκρυνση του Αρχιμανδρίτη Μελέτιου Βαδραχάνη

Χαμηλούς τόνους χωρίς να λείπουν οι αιχμές, κράτησε στο κήρυγμά του χθες βράδυ, κατά την Αγρυπνία στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης Πτολεμαϊδας ο Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Βαδραχάνης, μετά τις αντιδράσεις πιστών της Ενορίας του στην απόφαση του Μιτροπολίτη Φλωρίνης-Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητου να τον παύσει από τα καθήκοντα του Προϊσταμένου του Ναού, γιατί δεν συμμετείχε οικονομικά και ηθικά στις εκδηλώσεις κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ο Αρχιμανδρίτης δήλωσε ότι αποδέχεται τη νέα του αποστολή ως Ιεροκήρυκας σε Ναούς εκτός της πόλης της ΠτολεμαÀδας. Την επόμενη εβδομάδα θα παραδοθούν στη Μητρόπολη οι υπογραφές διαμαρτυρίας πιστών της περιοχής, με αίτημα να ανακληθεί η απόφαση απομάκρυνσης του Αρχιμανδρίτη Μελέτιου Βαδραχάνη από τον Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης.

Πρόγραμμα LIFE στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Εγκρίθηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Life – Enviroment, η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την αποδοτική αξιολόγηση, παρακολούθηση και διαχείριση της αέριας ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Το πρόγραμμα διάρκειας 3 ετών και συνολικού προϋπολογισμού 1.916.480 ευρώ συντονίζεται από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης. Η πρόταση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας είναι μία από τις 4 που εγκρίθηκαν για την Ελλάδα από το πρόγραμμα και έλαβε από τις υψηλότερες βαθμολογίες.

Προσλήψεις στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης

50 ανενεργές θέσεις μετατρέπονται σε ειδικότητες αιχμής ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού σύμφωνα με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Κοζάνης κ. Παναγιώτη Μπογιατζίδης ο οποίος αναμένει το τελικό στάδιο υπογραφής από το Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τον κ. Μπογιατζίδη με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του οργανισμού θα δοθεί στο Μαμάτσειο ο απαραίτητος αριθμός προσωπικού για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Συνολικά θα προκηρυχτούν 25 θέσεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού και 10 θέσεις εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού. Εντωμεταξύ στις 12 Οκτωβρίου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για την πρόσληψη μονίμου νοσηλευτικού προσωπικού 8 θέσεων, (3 ΠΕ και 5 ΤΕ).

Κινητοποίηση γονέων και μαθητών των μουσικών σχολείων

Στην κατάληψη του μουσικού σχολείου Σιάτιστας, προχωρούν σήμερα Πέμπτη οι γονείς και οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας, συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση που διοργανώνει για σήμερα Πέμπτη η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών Σχολείων. Παράλληλα, οι γονείς και οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας, κάνουν παράσταση μπροστά από το κτίριο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης από τις 10 το πρωί. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Μουσικού Γυμνασίου Σιάτιστας κ. Φώτης Αντάρας μιλώντας σήμερα στο Δίκτυο της ΕΡΑ, με τον τρόπο αυτό εκφράζουν γονείς και μαθητές την δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη προσωπικού, τόσο της γενικής παιδείας (λείπουν καθηγητές χημείας, φιλολογίας) αλλά για την παντελή έλλειψη καθηγητών Μουσικής Παιδείας αφού διδάσκει μόνο η μία μόνιμη καθηγήτρια. Στο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο της Σιάτιστας φοιτούν 105 μαθητές συνολικά.

Συνελήφθησαν για απάτη και κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων.

Με την κατηγορία της απάτης και κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων συνελήφθησαν τρεις Ρώσοι από Αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καστοριάς και του Αστυνομικού Τμήματος Άργους Ορεστικού στην περιοχή Κωσταραζίου Καστοριάς. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι συλληφθέντες είχαν αγοράσει γουναρικά από δύο καταστήματα στο Δισπηλιό Καστοριάς με πλαστά δολάρια σε χαρτονομίσματα των 100, καταβάλλοντας συνολικά 4200 δολαρία. Τα γουναρικά κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες. Κατασχέθηκαν ακόμη ένα ΙΧΕ , τρία κινητά τηλέφωνα και 42 πλαστά χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων ΗΠΑ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημ/κών Καστοριάς. Προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καστοριάς.

Η παραχώρηση έκτασης πρώην Στρατοπέδου στο Δήμο Ασκίου

Πολύ σύντομα ο Δήμος Ασκίου θα αποκτήσει την κυριότητα της έκτασης του πρώην Στρατοπέδου Μπουλογιάννη και θα αποδοθεί με νόμιμο τρόπο στο Σώμα Εθελοντών Πυροσβεστών Αναδασωτών διαβεβαίωσε ο Δήμαρχος Ασκίου κ. Βασίλης Πάτρας μιλώντας σήμερα στο Δίκτυο της ΕΡΑ με αφορμή τις απαντήσεις που έλαβε από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως στις ερωτήσεις του ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Βλατής και στις οποίες αναφερόταν πως δεν μπορεί να ιδρυθεί σχολή εκπαίδευσης Πυροσβεστών αλλά και πως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ασκίου για την παραχώρηση του πρώην Στρατοπέδου “Μπουλογιάννη” κηρύχτηκε άκυρη αφού ο Δήμος Ασκίου είχε μόνο την χρήση. Ο κ. Πάτρας από την πλευρά του έθεσε το ερώτημα πώς επενδύθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια για την κατασκευή εγκαταστάσεων Βιοτεχνικού Πάρκου το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το LEADER χωρίς ο Δήμος Ασκίου να έχει την κυριότητα της έκτασης. Ο κ. Πάτρας επίσης εξήγησε πως το ΕΣΕΠΑ δεν εγκαθιστά Σχολή Πυροσβεστών αλλά ένα κέντρο Ενημέρωσης για εθελοντές από όλη την Δυτική Μακεδονία όπου το ΕΣΕΠΑ συνεργάζεται με Δήμους.

Ημερίδα για την εξορυκτική δραστηριότητα της Δυτικής Μακεδονίας

Ημερίδα με θέμα “Εξορυκτική δραστηριότητα Δυτικής Μακεδονίας”, διοργανώνει αύριο Παρασκευή ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Κοζάνης. Κατά την διάρκεια των εργασιών της ημερίδας που θα ξεκινήσουν στις 9:30 το πρωί θα αναπτυχθούν εισηγήσεις – ομιλίες που θα αφορούν στο πώς έχει συμβάλει η εξορυκτική δραστηριότητα στην ανάπτυξη της περιφέρειας, αλλά και στην βιώσιμη ανάπτυξη. Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν οι υπουργοί Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας και Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης.

Πηγή:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.