Σύντομο Δελτίο Τοπικών Ειδήσεων : Πέμπτη 15/12/05

By on 15/12/2005

Φράγμα Πραμόριτσας στο Νομό Κοζάνης

Στην τελική ευθεία της ολοκλήρωσής του εισέρχεται το Φράγμα της Πραμόριτσας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης, μετά την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να προβεί στην άρση του κωλύματος, σχετικά με την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης του έργου. Μετά την εξέλιξη αυτή, συμβατοποιείται τις επόμενες ημέρες το έργο και ξεκινούν οι εργασίες για την ολοκλήρωση του φράγματος.

Υποβολή φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο ΟΠΑΑΧ

Ολοκληρώθηκε η 2η διαδικασία υποβολής φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος στα πλαίσια της Δομής Στήριξης των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου Δυτικής Μακεδονίας που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης – Ανασυγκρότησης της Υπαίθρου. Υποβλήθηκαν σε όλα τα μέτρα του προγράμματος 162 προτάσεις. Στο αμέσως προσεχές διάστημα ξεκινά η διαδικασία αξιολόγησης με την σύνταξη των εντύπων που αφορούν στην έκθεση πληρότητας των φακέλων υποψηφιότητας.

Έξι μήνες φυλακή στον παρ’ ολίγον πυρπολητή του ΙΚΑ Πτολεμαϊδας

Σε έξι (6) μήνες φυλακή καταδικάστηκε χθές Τρίτη ερήμην ο 47χρονος από την Πτολεμαϊδα, που την περασμένη Πέμπτη συνελήφθη επ’ αυτοφόρω και οδηγήθηκε στο κρατητήριο όταν εξοργισμένος από το γεγονός ότι δεν βρήκε γιατρό στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Πτολεμαϊδας κουβάλησε ένα μπιτόνι βενζίνη απειλώντας να το πυρπολήσει.
Ο 47χρονος, ο οποίος θα ασκήσει έφεση για αναστολή της ποινής του, δικάστηκε ερήμην για την κατηγοράι της απόπειρας φθοράς κοινωφελούς πράγματος με φωτιά , καθώς το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα της αναβολής που ζήτησε η συνήγορός του λόγω εκτάκτου εισαγωγής του στο “Μποδοσάκειο” νοσοκομείο Πτολεμαϊδας, στο οποίο εισήχθη το προηγούμενο βράδυ λόγω ότι παρουσίαζε λιποθυμικές τάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο καταδικασθείς είχε πάει στο ΙΚΑ Πτοελμαϊδας προκειμένου να του γράψει κάποιος παθολόγος μία ιατρική συνταγή, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Όπως έγινε άλλωστε γνωστό είναι ανάπηρος από εργατικό ατύχημα που υπέστη στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 δουλεύοντας σε κατασκευαστική εταιρεία και έχει καθαρό ποινικό μητρώο.
Όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του ο δραστης είχε πάει όχι μία αλλά τρεις φορές στο ΙΚΑ Πτοελμαϊδας για να του γράψουν την προαναφερόμενη συνταγή και όταν για τρίτη φορά δεν κατάφερε να βρει έναν παθολόγο βγήκε στην κυριολεξία από τα ρούχα του. Έφυγε και αφού προμηθεύτηκε ένα τετράκιλο μπιτόνι με βενζίνη επέστρεψε, έριξε λίγη βενζίνη στο πάτωμα και απειλούσε να βάλει φωτιά. Κάποια στιγμή επενέβησαν ένας νοσηλευτής του υποκαταστήματος και παρεβρισκόμενοι ασθενείς, εκείνος όμως κατάφερε και το έβαλε στα πόδια. Από τις περιγραφές όμως των παρισταμένων η Αστυνομία κατάφερε να τον εντοπίσει τα ξηρώματα της Παρασκευής και τον συνέλαβε. Σημειώνεται ότι ο δράστης αμέσως μετά τη σύλληψή του δήλωσε ότι επρόκειτο για μια απερισκεψία και ζήτησε συγνώμη για την πράξη του.

ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΜΕ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΧΙΟΝΙ

Ξεπάγιασαν στην κυριολεξία και αποκόπηκαν από τον υπόλοιπο κόσμο για τρεις ολόκληρες ημέρες, οι κάτοικοι έξι ορεινών χωριών του νομού Γρεβενών, εξ’ αιτίας βλάβης στα δίκτυα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ. Το ύψος του χιονιού στα συγκεκριμένα χωριά ξεπέρασε το ένα μέτρο και η θερμοκρασία τις περισσότερες ώρες του εικοσιτετραώρου έπεσαν πολύ κάτω του μηδενός.
Από το μεγάλο βάρος του χιονιού έσπασαν κολώνες και αγωγοί στο δίκτυο της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να βυθιστούν στο σκοτάδι τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής τα χωριά Σπήλαιο, Λάβδα και Ζιάκας του δήμου Θ. Ζιάκα, καθώς και οι κοινότητες Σαμαρίνας, Αβδέλλας και Περιβολίου. Η διακοπή ρεύματος στάθηκε η αιτία να νεκρώσουν και τα τηλέφωνα. Τα συνεργεία της ΔΕΗ κινητοποιήθηκαν άμεσα, αλλά ήταν αδύνατο να προσεγγίσουν και να εντοπίσουν τις βλάβες λόγω του μεγάλου ύψους του χιονιού. Σε άλλες περιπτώσεις η προσέγγιση έγινε δυνατή με τη χρήση ειδικού ερπυστριοφόρου της ΔΕΗ, ενώ στις περιπτώσεις των δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου Θ. Ζιάκα επιστρατεύτηκαν εκχιονιστικά μηχανήματα της δημοτικής αρχής. Σε ορισμένα χωριά η επιδιόρθωση των βλαβών και η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης έγινε αργά προχτές το απόγευμα, ενώ στα υπόλοιπα μόλις χτες το μεσημέρι.
Ο δήμαρχος Θ. Ζιάκα Χρήστος Πέτρου, δήλωσε στον «Π» ότι «οι κάτοικοι πέρασαν δύσκολες ώρες, αλλά ευτυχώς τα περισσότερα σπίτια είχαν ως εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης το τζάκι και την ξυλόσομπα. Υπήρχαν όμως και κάποιοι που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι και πήγαν για Σαββατοκύριακο, οι οποίοι δεν διαθέτουν ξυλόσομπες και δεν είχαν δυνατότητα να ζεσταθούν». Υπογράμμισε πάντως, ότι «ευτυχώς δεν είχαμε κάποιο δυσάρεστο, αφού δεν έπαθε κανείς τίποτα», ενώ σημείωσε ότι στο διάστημα αυτό «ο δήμος με τη συνδρομή του προγράμματος ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ επισκέφτηκε όσους κατοίκους μπόρεσε, κυρίως τους πιο ηλικιωμένους, παρέχοντας βασικά ψυχολογική υποστήριξη, αφού δεν εντοπίστηκαν ελλείψεις σε τρόφιμα».

«400 χρόνια Δον Κιχώτης», εκδηλώσεις σε Κοζάνη και ΠτολεμαÀδα

Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης σε συνεργασία με το περιοδικό “Παρέμβαση”, τιμώντας τη συμπλήρωση 400 χρόνων από τη δημοσίευση της ιστορίας του Δον Κιχώτη που έγραψε ο Ισπανός Μιγκέλ Θερβάντες. Από αύριο Πέμπτη μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου θα λειτουργούν στο πατάρι του Συνεταιριστικού Βιβλιοπωλείου Κοζάνης έκθεση με σχέδια του ζωγράφου κ. Κώστα Ντιό, εμπνευσμένα από τον Δον Κιχώτη, καθώς και έκθεση με κινηματογραφικές αφίσες από ταινίες που γυρίστηκαν για τον Δον Κιχώτη.
Εν τω μεταξύ, την Κυριακή στις 7 το απόγευμα στο καφέ – μπαρ “Το τέλος του κόσμου” στην Πτολεμαϊδα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση όπου ο κ. Βασίλης Καραγιάννης θα μιλήσει με θέμα “Δον – κιχοτισμοί επί χάρτου αλλά παντός καιρού”, ενώ θα ακολουθήσουν απαγγελίες από την απαγγελτική ομάδα της δημοτικής βιβλιοθήκης Πτολεμαϊδας από κείμενα και ποιήματα που γράφτηκαν για τον Δον Κιχώτη. Επίσης, θα προβληθούν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης γκραβούρες και έργα ζωγραφικής για τον ποιο γνωστό ήρωα του Θερβάντες. Η ίδια εκδήλωση θα γίνει και στην Κοζάνη στο Συνεταιριστικό Βιβλιοπωλείο την Δευτέρα στις 7 το απόγευμα.

www.ert.gr & www.e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: