Όταν τα χωριά παγώνουν, τα δάση καίγονται!!!

By on 11/12/2012

Όσο δύσκολη και ανεδαφική φαίνεται, τόσο αναγκαία και υλοποιήσιμη είναι η πρόταση για τηλεθέρμανση στα χωριά που βρίσκονται στον περιαστικό χώρο των πόλεων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, καθώς και στις περιοχές Αμυνταίου, Φλώρινας.

Η ωφέλεια στους κατοίκους των χωριών είναι προφανής στον καθένα, αφού το κόστος, σε σχέση με τις σημερινές τιμές του πετρελαίου, ακόμα και του ξύλου, είναι μειωμένο, μέχρι μηδαμινό, όταν, κατά κοινή ομολογία, η μείωση του κόστους ξεπερνά το 75%.

Χρειάζεται επομένως πολιτική βούληση και απόφαση από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς. Η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και οι Δήμοι Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας και Αμυνταίου μπορούν συντονισμένα να υλοποιήσουν αυτό το τεράστιας, από πολλές πλευρές, σημασίας έργο.

Εκτός από το οικονομικό όφελος, θα έχει ως αποτέλεσμα την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος με τον περιορισμό των ρύπων και την προστασία των δασών, θα προσφέρει δε και εργασία σε χιλιάδες ανέργους για πέντε τουλάχιστον χρόνια. Το εύλογο ερώτημα είναι πως θα γίνει ένα τόσο μεγάλο έργο, από τεχνική άποψη και κόστος, σε μια περίοδο που η χώρα μας καταστρέφεται οικονομικά, λόγω της μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια.

Χωρίς καμιά έπαρση και ελαφρότητα, όπως επιπόλαια χαρακτήρισε πρόσφατα την πρόταση μου ανυπόγραφo άρθρo της ΔΕΥΑΚ, θα προσπαθήσω να θέσω για συζήτηση τις βασικές πλευρές αυτού του εγχειρήματος.

-Καταρχήν πιστεύω ότι έχουμε υπερεπάρκεια ατμοηλεκτρικών μονάδων στο λεκανοπέδιο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ), οι οποίες μπορούν να τροφοδοτήσουν με τηλεθέρμανση και τα χωριά. Σ’ αυτό, καθώς και για τα τεχνικά θέματα των νέων συνδέσεων αγωγών και δικτύων, μπορούν να απαντήσουν αναλυτικά οι αρμόδιοι επιστήμονες και τεχνικοί. Επίσης, με τη σωστή διαχείριση και αξιοποίηση των σκουπιδιών των δήμων και παράλληλη ανάπτυξη καλλιεργειών προϊόντων βιομάζας, μπορεί να ενισχυθεί ουσιαστικά η τηλεθέρμανση στους τέσσερις δήμους και όχι μόνο.

-Ως κατασκευαστικός φορέας, μπορεί να αναλάβει την εκτέλεση του έργου ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Δυτικής Μακεδονίας, μέσα από κοινοπραξίες που θα συσταθούν από τα μέλη του-τοπικούς εργολήπτες, αφού διαθέτουν ήδη τη σχετική τεχνογνωσία με τη συμμετοχή τους στη δεύτερη φάση εκτέλεσης των έργων τηλεθέρμανσης Κοζάνης-Πτολεμαΐδας. Όταν οι εργολήπτες της περιοχής βρίσκονται σε πλήρη αδράνεια και οικονομικό αδιέξοδο, αφού δεν κατασκευάζεται κανένα σχεδόν δημόσιο έργο, η δε οικοδομική δραστηριότητα εξαφανίστηκε παντελώς, με την ανεργία πρωταθλήτρια σε πανελλαδική κλίμακα για την περιοχή μας, αντιλαμβανόμαστε το όφελος που θα προκύψει, όχι μόνο για τους τοπικούς εργολήπτες, αλλά και για μεγάλο τμήμα του εργατοτεχνικού δυναμικού μας.

-Τρίτο και βασικότερο ερώτημα είναι που θα βρούμε τα τεράστια κονδύλια που θα χρειαστούν για την κατασκευή του έργου. Κατά την άποψη μου τρεις είναι οι τρόποι χρηματοδότησης.

1) Πρώτα πρώτα με αυτοχρηματοδότηση από τους μελλοντικούς χρήστες – καταναλωτές, οι οποίοι με σωστή και πλήρη ενημέρωση και οργάνωση θα συμμετέχουν και μάλιστα ανταποδοτικά σε ένα συνεταιριστικό-λαϊκό χρηματοδοτικό φορέα, με αποκλειστικό σκοπό την υλοποίηση του έργου «Τηλεθέρμανση στα χωριά». Αυτό μπορεί και πρέπει να επιδιωχθεί από τους αντίστοιχους Δήμους και ΔΕΥΑ.
2) Ένα δεύτερο σοβαρό κονδύλιο μπορεί να εξευρεθεί πάλι με πρωτοβουλίες από τους Δήμους και ΔΕΥΑ, μέσα από τους αναπτυξιακούς νόμους που προβλέπουν χρηματοδοτήσεις παρόμοιων έργων, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη με παράλληλη μείωση των ρύπων και προστασία του περιβάλλοντος και τέτοια κονδύλια μπορούν να εκταμιευθούν από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων σχετικών διεθνών οικονομικών φορέων.

3) Τρίτο κονδύλιο μπορεί να βρεθεί με δανεισμό μέσα από τον τραπεζικό φορέα της περιοχής, δηλαδή τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτ. Μακεδονίας, όταν μετά από ολοκληρωμένη μελέτη και σωστή προβολή του έργου μπορούμε να πείσουμε τους ενδιαφερόμενους δανειστές, απ’ όπου κι αν προέρχονται, ότι θα πάρουν τα χρήματα τους.

Συγχρόνως θα επιδιώκουμε να διεκδικούμε κονδύλια με οποιοδήποτε άλλο τρόπο και κυρίως από την Ελληνική Πολιτεία, όσο δύσκολη κι αν είναι η σημερινή οικονομική συγκυρία. Αντί να δίνει επιδόματα θέρμανσης, ας επιδοτεί αναπτυξιακά έργα αυτού του τύπου που εν μέρει θα απαλύνουν και το πρόβλημα της ανεργίας.

Εννοείται βέβαια ότι τα νέα δίκτυα τηλεθέρμανσης των χωριών θα τα διαχειρίζονται οι αντίστοιχες ΔΕΥΑ των Δήμων.

Οι νέες συμβάσεις που θα υπογραφούν με τη ΔΕΗ για τις νέες παροχές, να επιδιώξουμε να μην έχουν τον «λεόντειο» χαρακτήρα που είχαν προς όφελός της οι ισχύουσες για Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι η ΔΕΗ γλιτώνει σοβαρά πρόστιμα, λόγω του περιορισμού των υγροαέριων ρύπων με την τηλεθέρμανση, πράγμα που θα φέρει ακόμα χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές της τηλεθέρμανσης!

Τέλος, πέρα από το οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος που θα έχουν οι κάτοικοι των χωριών και γενικότερα η περιοχή μας, με την επέκταση της τηλεθέρμανσης με τον παραπάνω τρόπο, θα αποκτηθεί άμεσα και μια νέα εμπειρία για ανάπτυξη και άλλων δραστηριοτήτων παρόμοιου ή διαφορετικού χαρακτήρα, που θα βοηθήσουν πολύπλευρα την περιοχή μας και τη ζωή μας. Έτσι θα αποβάλουμε και λίγο από το ΤΡΟΪΚΑΝΟ βάρος που έχει κάτσει στη χώρα μας και την ψυχή μας.

Κοζάνη, Δεκέμβρης 2012

Του Γιώργου Μητλιάγκα

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: