Ομιλία Ουζουνίδου επί του σ/ν Υ.ΠΕ.Κ.Α «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας»(VIDEO)

By on 09/07/2014


Ομιλία της Ευγενίας Ουζουνίδου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης, επί του σ/ν Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εξήντα χρόνων προσπάθεια, με το υστέρημα του λαού, με τον ιδρώτα, το αίμα και τη ζωή των εργαζομένων της ΔΕΗ, την αντοχή και την απαντοχή της κοινωνίας του τόπου μου, και με κάποιες πατριωτικές και σωστές, ναι δε θα διστάσω να το πω, στρατηγικές αποφάσεις δικών σας πολιτικών προγόνων, πραγματοποιήθηκε ο εξηλεκτρισμός της χώρας, ήλθε ανάπτυξη.
Τώρα εσείς, οι επίγονοι τη δίνετε βορά στους κρατικοδίαιτους ντεμέκ επιχειρηματίες εδώδιμους και αποικιακούς.
Μερικές φορές σας κατηγορούν για Θατσερικού τύπου νεοφιλελευθερισμό. Μη βαυκαλίζεστε, δεν πρόκειται για τέτοιον.
Αυτό που γίνεται τώρα, η δήωση της χώρας και του δημόσιου πλούτου, περισσότερο μοιάζει με τα πεπραγμένα του Γέλτσιν. Ακόμα κι αυτός θα κοκκίνιζε με τα καζάντια σας!!!

Από αυτή την άποψη έχετε δίκιο όσοι φωνάζετε ότι η Ελλάδα είναι το τελευταίο σοβιέτ.
Εσείς είσαστε ο Γέλτσιν, η κυβέρνησή σας κυβέρνηση Γέλτσιν, οι επενδυτές σας είναι οι ολιγάρχες του Γέλτσιν και τα αποτελέσματα που επιφέρετε στην Ελληνική κοινωνία είναι τα δεινά που προκάλεσε ο Γέλτσιν στη σοβιετική κοινωνία.
κ. κ.

Ήλθαμε σήμερα να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε, τρόπος του λέγειν, τη μητέρα όλων των ιδιωτικοποιήσεων.
Κύριοι, η απελευθέρωση της ενέργειας έχει συντελεσθεί εδώ και μία 15ετία.

Η επιλογή της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και τώρα της διάλυσης της ΔΕΗ εντάσσεται στην στρατηγική διάλυσης και παράδοσης συνολικά της ΔΕΗ σε συγκεκριμένα συμφέροντα, τα οποία την τελευταία δεκαετία έχουν διεισδύσει και κερδοσκοπούν στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς.
Γιατί δεν προχώρησαν οι ιδιώτες σε επενδύσεις τόσα χρόνια; π.χ. Γιατί Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που πήρε την άδεια για λιγνιτική μονάδα 460MW στον ΑΗΣ Μελίτη ΙΙ, με εφοδιασμό από το ορυχείο Βεύης, δεν προχώρησε ποτέ; Αλλεπάλληλοι διαγωνισμοί και δεν κατακυρώθηκε ποτέ.
Γιατί; Προφανώς, κύριοι, για να εντάξετε όλη την περιοχή στη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ».

Επιχειρηματολογείτε ότι η ΔΕΗ είναι μονοπώλιο και κατέχει δεσπόζουσα θέσει στη λιγνιτική παραγωγή, και αυτό αντίκειται στη συνθήκη της Ε.Ε.

Την αιτίαση της Κομισιόν, καθώς και ενεργειακών εταιρειών, για την παραβίαση από τη ΔΕΗ της Συνθήκης της ΕΕ και την εκχώρηση δικαιωμάτων λιγνίτη έχει ήδη απορρίψει το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ με τις αποφάσεις Τ-129/08 και Τ-421/09, ακριβώς με το σκεπτικό ότι παραχωρήθηκαν για λόγους δημόσιου συμφέροντος και ότι κανείς δεν εμπόδισε τους ιδιώτες να φτιάξουν λιγνιτικές μονάδες αξιοποιώντας τα μη παραχωρημένα στη ΔΕΗ κοιτάσματα.

Επιχειρηματολογείτε ότι με την ενέργειά σας αυτή στοχεύετε σε υγιή ανταγωνισμό και σε τιμές φθηνότερες και δικαιότερες.

Κύριοι, ο υγιής ανταγωνισμός θέλει πολλούς παίχτες στην αγορά κι όχι ολιγοπώλια, όπως εσείς τώρα δημιουργείτε.
Με βάση τη δική σας λογική, θα μείνουν 2 παίχτες.
Επιμένουμε, όσο δε μειώνεται το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δεν πρόκειται να μειωθούν οι τιμές, αφού ο βασικός συντελεστής τιμών είναι το κόστος παραγωγής. Το σίγουρο είναι ότι θα αυξηθούν οι τιμές.
Γιατί; Μα γιατί τα κέρδη μίας τέτοιας εταιρείας δεν προέρχονται από τη λιανική πώληση, αλλά από τη χονδρική. Αυτή την εταιρεία θα την ενδιαφέρει να ανεβάζει την οριακή τιμή συστήματος, να πουλάει στο σύστημα ακριβά και με το χαρτοφυλάκιο των μονάδων που της ξεπουλάτε θα επηρεάζει την οριακή τιμή, για να είναι όσο το δυνατόν πιο αυξημένη και να έχει περισσότερα κέρδη. Αυτός είναι ο μηχανισμός της αγοράς.
Επιχειρηματολογείτε πως αυτή η πώληση γίνεται για να ενισχυθεί η κεφαλαιακή επάρκεια της ΔΕΗ.
Αλήθεια, γνωρίζετε σήμερα κάποια εταιρεία που να μην χρωστάει;
Ο δανεισμός δεν είναι από μόνος του κακός. Σημασία έχει να μπορεί μία εταιρεία ιδιωτική ή δημόσια να ανταπεξέλθει στα δάνειά της.
Αλήθεια, οι ιδιώτες που θα αγοράσουν τη νέα εταιρεία θα είναι «καθαροί» από δάνεια; Θα βάλετε τέτοιον όρο στο διαγωνισμό;
Υποστηρίζετε, κ. Υπουργέ, ότι η απόσχιση της νέας καθετοποιημένης εταιρείας δεν είναι ξεπούλημα.
Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις μας εχθές, στην Επιτροπή, για την λογιστική αξία των λιγνιτικών κοιτασμάτων δεν ανταποκριθήκατε.
Απαντάμε εμείς για εσάς:
α) σύμφωνα με έγκυρες μελέτες των ειδικών της ΔΕΗ, η αξία των λιγνιτικών κοιτασμάτων ως καυσίμων τα οποία θα καταναλωθούν τα επόμενα 30χρόνια ξεπερνά τα 28 δις ευρώ (υπάρχουν και άλλοι όπως ο κ. Φώσκολος που μιλάει για σήμερα την αξία των παραπάνω κοιτασμάτων στα 45 δις)
β) είπατε ότι η πώληση θα γίνει με βάση τη λογιστική αξία της εταιρείας.
Τι εννοείτε λογιστική αξία;
Η αξία μιας εταιρείας αποτιμάται με:
• τη λογιστική της αξία ( το λεγόμενο book VALUE-την αναπόσβεστη αξία των παγίων της),
• τη χρηματιστηριακή αξία (που είναι εξαιρετικά υποτιμημένη)
• και την αξία αντικατάστασης που είναι ανυπολόγιστη
Τι θα συμπεριλάβετε στη λογιστική της αξία;

κ. κ.
Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο που οδηγεί σε καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Μιας περιοχής που στα σπλάχνα της πάτησε η ανάπτυξη της χώρας και πλήρωσε ακριβά το τίμημα με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της, που συνέδεσε την οικονομική ανάπτυξή της με τη δραστηριότητα αυτή.
Ένα νομοσχέδιο που δημιουργεί «σύγχρονους τσιφλικάδες» στην περιοχή, έχουν απαλλοτριωθεί ή είναι υπό απαλλοτρίωση πάνω από 100.000 χιλιάδες στρέμματα στην Π.Ε. Φλώρινας, (δημιουργείται ένα πολύγωνο που φθάνει μέχρι την ΠΓΔΜ) και όλα αυτά ιδιοκτησία ενός ιδιώτη στα σύνορα της χώρας, ο μισός νομός Φλώρινας!
Παραβλέπετε αιτήματα δεκαετιών, όπως αυτό της επαναπόδοσης των εδαφών, μετά την αποκατάστασή τους από την εκμετάλλευση, στην τοπική κοινωνία.

Να θυμίσω ότι με την ίδρυση της ΔΕΗ και μέχρι το 2001 υπήρχε ο νόμος της επανοπόδοσης των εδαφών στο δημόσιο. Μετά τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ τα εδάφη αυτά αποτελούν πάγια στοιχεία της.
Παράλληλα, μια σειρά υποχρεώσεων συμβατικών και μη που έχει η ΔΕΗ προς την τοπική κοινωνία, δεσμευθήκατε στην επιτροπή ότι θα τις αναλάβει ο ιδιώτης και θα τις εντάξετε στις προδιαγραφές του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού.

Γιατί δεν τις ρυθμίζετε σήμερα σε αυτόν τον νόμο;
Υποχρεώσεις που αφορούν:
Την αποκατάσταση των εξαντλημένων ορυχείων, συμβατική υποχρέωση που θα απαιτήσει γύρω στα 110 εκατ. ευρώ τα επόμενα 40 χρόνια,
• τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών, που θα ξεπεράσουν σε κόστος τα 500 εκ. ευρώ.
• την λειτουργία και διεύρυνση της τηλεθέρμανσης, των αστικών κέντρων, το Κόστος απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων στα 130 εκ. ευρώ
• και δεν συμπεριλαμβάνω και άλλες άτυπες υποχρεώσεις που μόνο η αξιοπιστία ενός δημόσιου οργανισμού επιβάλλει και αίρει τις αντιδράσεις της κοινωνίας για τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει η λιγνιτική αξιοποίηση.
Τι θα γίνει με αυτές τις υποχρεώσεις;
Θα συμπεριληφθούν οι υποχρεώσεις στο τίμημα;
‘Άλλο μέγα σκάνδαλο, αυτό με τις απαλλοτριώσεις, τις οποίες μέχρι σήμερα πραγματοποιούσε η ΔΕΗ και με νόμο που φέρατε πλέον θα πραγματοποιεί το Ελληνικό Δημόσιο.! Άλλο ένα δώρο στον ιδιώτη επενδυτή!
Σε όλες τις αναπτυξιακές περιόδους, η περιφέρειά μας λόγω του περιφερειακού ΑΕΠ, αυξημένου εξαιτίας της δραστηριότητας της ΔΕΗ, λαμβάνει πάντοτε μειωμένους πόρους.

Άρα, Δυτική Μακεδονία, μια περιφέρεια που ξεπουλάτε τις βασικές μονάδες λιγνιτικής δραστηριότητας, είχε και θα έχει μειωμένους πόρους για την επόμενη επταετή περίοδο, ανεργία που καλπάζει, και δη μακροχρόνια ανεργία σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ.

Δυσοίωνο, κύριοι, το μέλλον, για να μην πω σκοτεινό.
Αναφορικά με το προσωπικό, σταθερά απαξιώνετε το ανθρώπινο υψηλής εξειδίκευσης επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό της ΔΕΗ.

Τις επιτακτικές ανάγκες στελέχωσης καλύπτετε με ανειδίκευτους συμβασιούχους, των οποίων κινδύνευσε η σωματική ακεραιότητα με εργατικά ατυχήματα, που συνέβησαν στην περιοχή και τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
Και προσπαθείτε σήμερα να χρυσώσετε το χάπι, υποσχόμενοι ότι για 5 έτη οι εργαζόμενοι που θα αναγκαστούν να πάνε στην νέα εταιρεία θα έχουν τα ίδια δικαιώματα. Λέτε ψέματα, δεν μπορείτε να το διασφαλίσετε. Ο ιδιώτης μπορεί να καταγγείλει τις συμβάσεις.

Δεν μπορείτε, επίσης, να διασφαλίσετε την πρόσληψη από τον ιδιώτη με το σύστημα των ζωνών που έχουμε στην περιοχή.
Κ.Κ. Υιοθετείτε τη χείριστη επιλογή, στο όνομα του ανταγωνισμού της αγοράς ενέργειας
Αφουγκραστείτε την κοινωνία, πάψτε να αδιαφορείτε, σύσσωμη η Δυτική Μακεδονία ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου έστω και την ύστατη στιγμή.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: