Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία από τους «Ταξιδευτές του θεάτρου» οι παραστάσεις «ΕΛΕΝΗ»

By on 04/04/2013

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία από τους “Ταξιδευτές του θεάτρου ” οι 4 παραστάσεις ” ΕΛΕΝΗ” ( ο μύθος της Ελλάδας ), 2 για τη Γ τάξη όλων των Γυμνασίων και 2 για το κοινό της πόλης.

Η απόδοση των παιδιών αλλά και η ανταπόκριση του κοινού θεωρώ ότι συναντήθηκαν για άλλη μία φορά στον υπερθετικό βαθμό.

Ευχαριστώ πολύ την ομάδα και τους συντελεστές για την άψογη συνεργασία και όλους, όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους, για την πολύπλευρη στήριξη.

Εύχομαι στα παιδιά να τους συνοδεύει στη ζωή τους η καλή ενέρεια που πήραν και να έχουν τη δύναμη να βλέπουν κατάματα την αλήθεια.

 

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Ελένη – εισαγωγή

Η Ιλιάδα είναι το θεμέλιο του δυτικού πολιτισμού. Ο πιο θρυλικός πόλεμος στην ιστορία. Άρχισε μ’ έναν διαγωνισμό ομορφιάς, πολεμιστές και άλογα και τελείωσε με όλεθρο και αφανισμό. Οι Έλληνες πολέμησαν με απληστία για μια γυναίκα και το χρυσό της Τροίας. Ο Έκτορας για την τιμή της οικογένειας. Ο Δούρειος ίππος είναι το καλά σχεδιασμένο, η απάτη. Και η Ελένη σεργιάνισε μόνη της πάνω στα τείχη, ολόκληρη ο έρωτας, ελεύθερη κι από το φόβο του θανάτου, γιατί ήξερε ότι όλα ήταν αποφασισμένα από τους θεούς.
Η Ιλιάδα ενέπνευσε μύθους και ιστορίες 3000 χρόνων.

Ο Ευριπίδης χτίζει το μύθο, με την Ελένη να μην έχει πάει στην Τροία, αλλά «στην Αίγυπτο τη φέραν οι θεοί», και καταγγέλλει με αυτόν τον Τρωικό πόλεμο: έγινε για το είδωλο της Ελένης και οι συνέπειες ολέθριες: Η Τροία αφανίστηκε. Όσοι γύρισαν πίσω στην Ελλάδα, πλήρωσαν πολύ ακριβά τη νίκη τους. Και η Ελένη, η πιο όμορφη γυναίκα, που για χάρη της έγινε τόσο μεγάλο κακό ,αποζητά απεγνωσμένα την επιστροφή στην πατρίδα, αλλά και την ψυχική της ηρεμία. Παλεύει να τινάξει από πάνω της την άδικη καταδίκη της.
Ο Γ. Ρίτσος την επισκέπτεται στη Σπάρτη, όπου γύρισε, για να κλείσει ο κύκλος και παλεύει να απελευθερωθεί από το μύθο της. Βλέπει κατάματα την αλήθεια με μια απερίγραπτη καθαρότητα: το άσκοπο της απάτης και της αυταπάτης, το άσκοπο της φήμης, το άσκοπο και πρόσκαιρο της κάθε νίκης. Όλα ένα ολόφωτο μηδέν.

Και ο Γ. Σεφέρης τη συναντά στην Κύπρο τη θαλασσοφίλητη. « Ήταν εκεί, στα χείλια της ερήμου, την άγγιξα, μου μίλησε».Και στην Τροία; Τίποτα στην Τροία. Ένα είδωλο. Έτσι το θέλαν οι θεοί.

Ο ποιητής αναζητά απάντηση στα αιώνια ερωτήματα: τί είναι θεός; Τι μη θεός; Και τι τ’ ανάμεσό τους; Τα ίδια πλανώνται και σήμερα, που ζούμε έναν οικονομικό πόλεμο, όπως λέγεται. Οι άνθρωποι ξανάπιασαν τον παλιό δόλο των θεών.

Κάποιοι σχεδίασαν πολύ καλά το Δούρειο ίππο, για να διασύρουν ανά τον κόσμο πολιτικά και κοινωνικά τον ελληνικό λαό, όπως ο Αχιλλέας έσυρε το πτώμα του Έκτορα έξω από τα τείχη της Τροίας.

Και ρωτούνε οι άνθρωποι, όπως ο ποιητής. Πού είναι η αλήθεια; Πού είναι η σωτηρία της πατρίδας; Διότι ο μύθος υποχώρησε ήδη και είδαμε πως: «τόσος πόνος, τόση ζωή πήγαν στην άβυσσο, για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη».

Η υπεύθυνη της ομάδας

Γκουτζιαμάνη Γιάννα
φιλόλογος

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: