Το στοίχημα των νέων μετόχων της Forthnet

By on 02/05/2006

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΥΨΟΥΣ 253 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ – ΕΠΙΔΙΩΞΗ, ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΟΤΕ

Του ΧΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ

Μια επιχείρηση που ξεκίνησε από ένα ελληνικό πανεπιστήμιο φιλοδοξώντας να φέρει νέες τεχνολογίες στην Ελλάδα, έγινε η αιτία για μια τιτάνια χρηματιστηριακή σύγκρουση, πέρασε υπό τον έλεγχο τριών μεγάλων επενδυτικών ομίλων και ετοιμάζεται να επενδύσει 253 εκατ. ευρώ για να μεταμορφωθεί σε έναν μικρό ΟΤΕ.

Η Forthnet ξεκίνησε από την ιδέα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κρήτης να δημιουργήσουν εταιρεία που να φέρει τις νέες τεχνολογίες στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1995 από τον Παντελή Τζωρτζάκη, καθηγητή πληροφορικής στο ίδιο πανεπιστήμιο, το Ινστιτούτο Ερευνας και Τεχνολογίας (στο οποίο εργαζόταν ο Τζωρτζάκης) και τις Μινωικές Γραμμές, που έπαιξαν το ρόλο του τοπικού ιδιώτη χρηματοδότη.

Σήμερα όμως ελέγχεται από μεγάλους επιχειρηματίες. Ο Ισλανδός Bjorgolfur Thor Biorgolfsson πολέμησε -και κέρδισε- τον όμιλο Intracom για τον έλεγχο της εταιρείας και εν συνεχεία συνασπίστηκε με τον Ελληνα Δημήτρη Γουλανδρή, γόνο εφοπλιστικής οικογένειας και τον Ολλανδό J. de Mol, δημιουργό του τηλεοπτικού παιχνιδιού «Big Brother». Οι τρεις τους κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών (56,42%). Μειοψηφική συμμετοχή 11% κατέχει πλέον το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας. Αυτό που δεν έχει αλλάξει από το 1995 είναι ότι παραμένει επικεφαλής της διοίκησης ο Παντελής Τζωρτζάκης.

Η διοίκηση της εταιρείας στοχεύει μέσω της αύξησης κεφαλαίου ύψους 120 εκατ. ευρώ να χρηματοδοτήσει μέρος των συνολικών επενδύσεων 253 εκατ. ευρώ, που έχει προγραμματίσει για την περίοδο 2006-2009.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα μικρομεσαίας εταιρείας, που φιλοδοξεί να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο αγοράς στην υπό διαμόρφωση απελευθερωμένη τηλεπικοινωνιακή αγορά της χώρας.

Εκτός από τις επενδύσεις σε υποδομές ύψους 108 εκατ. ευρώ (ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών), στοχεύει να δαπανήσει 70 εκατ. ευρώ για αύξηση του μεριδίου αγοράς, που σημαίνει ότι θα πραγματοποιήσει εξαγορές άλλων εταιρειών.

Απευθείας

Φιλοδοξεί να κατασκευάσει ιδιόκτητο δίκτυο τηλεπικοινωνιών και να αποκτήσει άμεση πρόσβαση με τον πελάτη, χωρίς τη μεσολάβηση του ΟΤΕ. Ολο το μυστικό είναι το πάγιο που πληρώνει ο πελάτης σήμερα αναγκαστικά στον ΟΤΕ. Με την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, δίνεται η δυνατότητα στις ιδιωτικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες να προσφέρουν δικές τους γραμμές στους πελάτες τους, και ως εκ τούτου να εισπράξουν εκείνες το πάγιο, το οποίο προφανώς θα είναι χαμηλότερο απ' του ΟΤΕ.

Στοχεύει να ασκήσει επιθετική πολιτική πωλήσεων και στο χώρο του γρήγορου Ιντερνετ (ADSL). Θεωρεί πως η αγορά προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, καθώς στην Ελλάδα η διείσδυσή του είναι εξαιρετικά χαμηλή (ανερχόταν στο 1% τον Οκτώβριο του 2005) και παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Αυτή την περίοδο, πάντως, η μετοχή της έχει μετατραπεί σε μηχανή παραγωγής υπεραξιών. Μόνο τον Απρίλιο η τιμή της κέρδισε 49%, καθώς ανέβηκε από τα 9,4 στα 14 ευρώ. Ετσι, η εταιρεία απέκτησε χρηματιστηριακή αξία 230 εκατ. ευρώ και αποτιμάται 16 φορές τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, τη στιγμή που ο μέσος όρος του κλάδου είναι στο 8.

Την τράπουλα μοιράζει το επενδυτικό fund Novator, που είχε βάλει στο στόχαστρο τη Forthnet, από το 2005, πριν η Intracom αποκτήσει συμμετοχή. Υστερα από μια μάχη που κράτησε πολλούς μήνες, κατάφερε να αποκτήσει το 38,65% των μετοχών. Οταν τον Φεβρουάριο του 2006 η Intracom πούλησε τις μετοχές, ένα μέρος τους, ποσοστό 11,94%, δεν αγοράστηκε από το Novator. Αν γινόταν κάτι τέτοιο η συμμετοχή του θα ξεπερνούσε το 50% και θα έπρεπε να διατυπώσει δημόσια πρόταση για την εξαγορά των υπόλοιπων μετοχών της.

Τότε εμφανίστηκε το επενδυτικό fund του Δημήτρη Γουλανδρή, το Cycladic Catalyst Master Fund, το οποίο αγόρασε το 11,94% της Forthnet. Λίγο αργότερα στις 4 Απριλίου 2006 εμφανίστηκε ένας νέος μέτοχος, η εταιρεία Talpa Beheer, συμφερόντων του επιχειρηματία J. De Mol.

Ο τελευταίος αγόρασε το 5,83% της Forthnet, από τον παλιό μέτοχο, το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας, που περιόρισε τη συμμετοχή του στο 11,71% (από 20%), στην προσπάθεια να βρει κεφάλαια για να μπει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Οπως προκύπτει από το ενημερωτικό της αύξησης κεφαλαίου, ο χαρακτήρας της συμμετοχής της Talpa Beheer είναι καθαρά βραχυπρόθεσμος. Παρά το ότι θεωρείται βασικός μέτοχος (έχει ποσοστό μεγαλύτερο του 5%) δεν έχει διατυπώσει πρόθεση συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και άσκησης των δικαιωμάτων που του αναλογούν. Ετσι, μετά την αύξηση πιθανώς να περιοριστεί η συμμετοχή του σε ποσοστό 2,59%.

Αντίθετα, το Novator, παίζει το ρόλο του στρατηγικού επενδυτή, που έχει δώσει τα περισσότερα λεφτά για να αγοράσει την εταιρεία. Θα ασκήσει το σύνολο των δικαιωμάτων που του αναλογούν, καθώς πιστεύει στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της εταιρείας.

Πηγή:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.