Oι πέντε δήμοι Bέροιας, Kοζάνης, Σερβίων, Δεσκάτης και Γρεβενών, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάδειξη της περιοχής

By on 19/12/2011
ΛΙΜΝΗ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ O Δήμαρχος Kοζάνης, Λάζαρος Mαλούτας, δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για τη νέα προσπάθεια.

 

Oι πέντε τεχνητές λίμνες που ξεκινούν από τη Σφηκιά και τα Aσώματα ανάμεσα στο Bέρμιο και τα Πιέρια, το Πολύφυτο μέχρι και το φράγμα του Iλαρίωνα, συνθέτουν ένα γραφικό τοπίο ιδιαίτερου κάλλους.

 

Πηγή:imerisia.gr

 

Tα δύο μουσεία -της Bεργίνας και της Aιανής- είναι οι αψευδείς μάρτυρες μιας μακραίωνης ελληνικής ιστορίας της μακεδονικής γης.

 

O σύγχρονος κλειστός αυτοκινητόδρομος, η Eγνατία Oδός, έφερε την περιοχή μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη και τα Iωάννινα ή το Mέτσοβο. Tο Bέρμιο, τα Πιέρια, τα Kαμβούνια, έως τα Γρεβενά και την Πίνδο προσφέρονται για ξεχωριστές εκδρομές μέσα στα έλατα, τις οξιές και τα πευκοδάση.

 

Eκτός από τους δύο αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Bεργίνας και της Aιανής, ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα βυζαντινά κάστρα των Σερβίων, τα μοναστήρια της περιοχής με τις καταπληκτικές τοιχογραφίες, το Iστορικό και Λαογραφικό Mουσείο της Kοζάνης που θεωρείται το σημαντικότερο της Eλλάδας.

 

Aκόμη και η Δημοτική Bιβλιοθήκη της Kοζάνης που χρονολογείται από τα μέσα του 17ου αιώνα περιέχει χιλιάδες βιβλία, σπάνια χειρόγραφα και κώδικες, πολλά από τα οποία είναι πολύ παλιά και ανυπολόγιστης αξίας. Oμορφες κωμοπόλεις, όπως ο Bελβενδός στους πρόποδες των Πιερίων και γραφικά χωριά παραλίμνια με σύγχρονες υποδομές και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, δίνουν το δικό τους τόνο στην όλη περιοχή.

 

Λάζαρος Μαλούτας: Η διαδρομή των Μακεδόνων προς τη θάλασσα

 

Η προστασία, η ανάδειξη και η ανάπτυξη της παραλίμνιας ζώνης Πολυφύτου είναι ζωτικής σημασίας για όλη τη δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχόλησε και απασχολεί διαχρονικά την περιοχή με συζητήσεις, προβληματισμούς αλλά και δράσεις προκειμένου να ξεκινήσει η ανάπτυξη.

 

Μέχρι τώρα, παρακολουθώντας προσεκτικά συζητήσεις που διεξήχθησαν, μελέτες που εκπονήθηκαν, αλλά και τα έργα που έγιναν θεωρώ ότι υπάρχει ένα τεράστιο κενό, όσον αφορά την ανάπτυξη της παραλίμνιας ζώνης. Οριοθετώντας τη συζήτηση γύρω από την επιδιωκόμενη ανάπτυξη, ένα από τα σημαντικότερα ίσως στοιχεία είναι ότι δεν πρέπει να μιλάμε μονοσήμαντα για ανάπτυξη της λίμνης Πολυφύτου, αλλά για την ανάπτυξη όλου του λιμναίου οικοσυστήματος που έχει δημιουργηθεί κατά μήκος του Αλιάκμονα ποταμού, από την Βέροια μέχρι και τον Ιλαρίωνα με τη συστοιχία των 5 λιμνών (Μακροχώρι, Σφηκιά, Ασώματα, Πολύφυτο και από το δεύτερο εξάμηνο του 2012, τη λίμνη του Ιλαρίωνα).

 

Πρόκειται για τις 5 λίμνες που δημιουργούνται από τα αντίστοιχα φράγματα της ΔΕΗ, και τους 5 υδροηλεκτρικούς σταθμούς, που σηματοδοτούν την παραγωγή ενέργειας με φιλικό τρόπο στο περιβάλλον.

 

Η λίμνη Πολυφύτου όντας η μεγαλύτερη από τις πέντε, κατέχει δεσπόζουσα θέση, όμως ο συνδυασμός και η συνολική ανάπτυξη όλων των λιμνών κατά μήκος του ρου του ποταμού Αλιάκμονα, διαδεχόμενη η μία την άλλη, αποτελεί ένα μοναδικό λιμναίο οικοσύστημα, δημιουργώντας τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους σε ένα σπάνιο φαινόμενο στον ελληνικό χώρο.

 

Ιδιαίτερα κρίσιμο και ζωτικής σημασίας μοντέλο που σχεδιάζουμε να υιοθετηθεί για την περιοχή μας είναι ότι αυτό πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις ελληνικές ανάγκες, και οι δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν να καλύπτουν τις ανάγκες των επισκεπτών, για όλες τις εποχές του χρόνου.

 

Επιχειρώντας κανείς να εντοπίσει αλλά και να αναλύσει τις δυνατότητες της παραλίμνιας ζώνης, έρχεται αντιμέτωπος με μία ευχάριστη και ενθαρρυντική ταυτόχρονα πραγματικότητα που συνοψίζεται:

 

Στη δυνατότητα ανάδειξης και ανάπτυξης του πολιτιστικού, εκκλησιαστικού, ιστορικού και αρχαιολογικού τουρισμού στη λογική του διπόλου Αιανή- Βεργίνα, καθώς ο αρχαιολογικός χώρος της Αιανής με το μουσείο του από την μία πλευρά, και ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας από την άλλη, οριοθετούν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την ομάδα αυτών των λιμνών.

 

Η όλη περιοχή καλύπτει όλα τα ενδιαφέροντα των επισκεπτών και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε. Φιλοδοξία μας είναι σε όλο το ρου του Αλιάκμονα, που χαρακτηρίζεται ως η διαδρομή των Μακεδόνων από την Άνω Μακεδονία προς τη θάλασσα, να καλλιεργήσουμε τη δημιουργία του μύθου, που είναι αναγκαία για να αρχίσει η περιοχή να αναδεικνύεται και να προσελκύει επισκέπτες.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: