Γράμμoς: Πόλος έλξης επισκεπτών το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης

By on 16/09/2012
ΠΑΡΚΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣΑφήνοντας πίσω το Νεστόριο της Καστοριάς, οι εναλλαγές της πυκνής βλάστησης με το υγρό στοιχείο δίνουν μία ξεχωριστή εικόνα μιας φύσης «παρθένας», εξίσου «άγριας» όσο και «γλυκιάς», στον επισκέπτη.

 

Ο δρόμος που οδηγεί στο Γράμμο, άσφαλτος στο μεγαλύτερο μέρος του, φιδωτός και μακρύς, αποκαλύπτει πανέμορφα φυσικά τοπία της ορεινής περιοχής.

 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ασύγκριτα, όμως, πιο συγκλονιστική είναι η ομορφιά που περιβάλλει το χωματόδρομο, που οδηγεί στην «καρδιά» του βουνού. Δάσος μαύρης πεύκης, οξιές, βελανιδιές συγκροτούν καταφύγια άγρια ζωής, με ζαρκάδια, λαγούς, σπάνια πουλιά και άλλα ενδημικά είδη ζώων.

 

Εκεί που η φύση έδινε και δίνει πραγματικό ρεσιτάλ εικόνων και παραστάσεων, εκεί υπαγορεύτηκε από την ιστορική συγκυρία κι από κάποια μοίρα σκληρή να διαδραματιστούν κατά το πρώτο μισό του 20ου αι. οι σκληρότερες και πλέον αιματηρές μάχες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

 

Σήμερα, σε μόλις τέσσερα χιλιόμετρα απόσταση από την άσφαλτο του κεντρικού δρόμου Νεστορίου -Πευκόφυτου δεσπόζει ολοκληρωμένο και άρτιο το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης. Βρίσκεται 50 χλμ. νοτιοδυτικά της Καστοριάς, σε υψόμετρο 1450 μέτρων, μέσα σ’ ένα κατάφυτο από δένδρα τοπίο αλπικού τύπου. Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του φιλοξενούνται δύο πολύ σημαντικές φωτογραφικές εκθέσεις- μία έκθεση ιστορίας και μία έκθεση για τη φύση της περιοχής, που ίσως θα πρέπει να επισκεφθεί κάθε ελληνική οικογένεια, κάθε φοιτητής και μαθητής.

 

Στους λίγους μήνες της λειτουργίας του, ήδη πάνω από 2000 επισκέπτες, κάθε ηλικίας, το έχουν επισκεφτεί, για διαφορετικούς ο καθένας λόγους. Κάποιοι που έζησαν την ιστορία της περιοχής, κάποιοι που άκουσαν από τους γονείς τους και κάποιοι που τώρα μαθαίνουν. Κάποιοι άλλοι, επειδή απλώς θέλουν να θαυμάσουν τη συγκλονιστική φύση. Και οι περισσότεροι θέλουν να συνδυάσουν και τα δύο μαζί. Όχι, άδικα…

 

Το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης ξεκίνησε το 1999, με πρωτοβουλία των δήμων Νεστορίου, Καστοριάς και Άργους Ορεστικού, και μέχρι το 2003 είχε γίνει το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεών του, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 2011 με τη βοήθεια του Ιδρύματος για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό, που πέραν της οικονομικής συνδρομής στην κατασκευή οργάνωσε και την επιστημονική λειτουργία του.

 

Το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης αναμένεται να επισκεφτεί, στα τέλη Οκτωβρίου, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος πολέμησε μέσα από τις γραμμές της εθνικής αντίστασης κατά τη διάρκεια της Κατοχής σε αυτές τις κορυφές και διατηρεί ιδιαίτερους συναισθηματικούς δεσμούς με την περιοχή.

 

Το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης έγινε πραγματικότητα ύστερα από πολλά χρόνια, όχι χωρίς να υπάρξουν ενστάσεις οικονομικής, ιδεολογικής κι ενίοτε κοινωνικής φύσεως. Πολλοί δεν θέλουν καν να θυμούνται, να σκαλίζουν τις σκοτεινές πλευρές, τα «τραύματα» της ιστορίας της περιοχής, έπειτα από τόσα χρόνια λήθης και απραξίας. Όμως, άλλοι, οι περισσότεροι ίσως κάτοικοι, όπως και οι τοπικές αρχές διαφωνούν. Μέλλον χωρίς παρελθόν δεν υπάρχει. Αντιθέτως, η γνώση και η κατανόηση του παρελθόντος μπορεί να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον, υποστηρίζουν. Άλλωστε, οι λαοί οφείλουν να θυμούνται, να μαθαίνουν για κάθε πτυχή, ευχάριστη ή τραυματική της ιστορίας τους και να αντλούν χρήσιμα διδάγματα για το μέλλον.

 

«Για μας, το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης είναι μία ελάχιστη ανταπόδοση της πολιτείας στην περιοχή για τα δεινά που προκλήθηκαν από τους αλλεπάλληλους πολέμους κι έφεραν για πολλά χρόνια την ερήμωση. Από την άλλη πλευρά, είναι μία «αναπτυξιακή» πρόταση και πόλος έλξης για όλους όσοι θέλουν να επισκεφθούν τον Γράμμο και -πιστέψτε με- ο καθένας έχει εξαιρετικούς λόγους να το κάνει είτε θέλει να μάθει την ιστορία, είτε να θαυμάσει το πανέμορφο τοπίο. Η περιοχή συνδυάζει τον ιστορικό με τον ορεινό τουρισμό και πλέον υπάρχουν και οι εγκαταστάσεις για να διευκολύνουν τον επισκέπτη και να κάνουν την παραμονή του μια ξεχωριστή εμπειρία» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: