Η κρίση "γεννά" κορίτσια

By on 28/03/2012

Όταν πέφτει πείνα σε μία χώρα

τότε οι γυναίκες είναι πιθανότερο να γεννήσουν κορίτσι παρά αγόρι

 

alt


..σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που βασίστηκε σε δημογραφική ανάλυση του μεγάλου λιμού που είχε ενσκήψει στην μαοϊκή Κίνα κατά την περίοδο 1959-61 και είχε προκαλέσει τον θάνατο άνω των 30 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο ειδικός σε δημογραφικά θέματα κοινωνιολόγος Σίγκε Σονγκ του Κολλεγίου Κουίνς του πανεπιστημίου City της Νέας Υόρκης, που δημοσίευσε τη σχετική μελέτη στο περιοδικό “Proceedings of the Royal Society B” της βρετανικής Βασιλικής Εταιρίας επιστημών, σύμφωνα με το “Nature” και το “Science”, ανακάλυψε ότι, κατά την περίοδο της κινεζικής σιτοδείας η αναλογία αγοριών/κοριτσιών μεταβλήθηκε σε βάρος των πρώτων.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δεν είναι σαφές γιατί και μέσα από ποιο μηχανισμό συνέβη αυτή η μεταβολή, αλλά, σύμφωνα με την εξελικτική θεωρία, τα αγόρια θεωρούνται μεγαλύτερο ρίσκο από γενετική πλευρά, επειδή οι υποσιτιζόμενοι άνδρες έχουν συνήθως λιγότερους απογόνους σε σχέση με τις υποσιτιζόμενες γυναίκες. Γι’ αυτό, με κάποιο τρόπο, δεν ευνοούνται να γεννηθούν αρσενικά, όταν οι καιροί είναι δύσκολοι. «Σε καλές εποχές ευνοείται η επένδυση σε αγόρια, σε κακές η επένδυση σε κορίτσια», δήλωσε ο μελετητής.

Τέτοιες παρόμοιες μεταβολές στην αναλογία αρσενικών/θηλυκών έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα ζώα, π.χ. τα αρσενικά ευνοούνται όταν βρέχει πολύ και η τροφή είναι άφθονη σε μία περιοχή.

Στη Γη σήμερα, κατά μέσο όρο, γεννιούνται 106 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια όμως τα αγόρια είναι λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν μετά τη γέννα.


Η νέα έρευνα εστίασε σε μία σημαντική -και ολέθρια- περίοδο της κινεζικής ιστορίας, όταν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα επιχείρησε να βιομηχανοποιήσει και να κολλεκτιβοποιήσει με απότομο και βίαιο τρόπο την αχανή αγροτική χώρα, με συνέπεια να αποδιαρθρωθεί ο γεωργικός τομέας και να προκληθεί τεράστιος και θανατηφόρος λιμός.

Οι συνθήκες αυτές δημιούργησαν ένα μαζικό «πείραμα» του τι μπορεί να συμβεί σε ένα πληθυσμό, όταν ξαφνικά υποφέρει από πείνα.

Όπως έδειξε η μελέτη των κινεζικών στοιχείων που αφορούσαν πάνω από 300.000 γυναίκες, υποχώρησαν μεν οι γεννήσεις και των δύο φύλων, όμως σταδιακά γεννιούνταν όλο και λιγότερα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια. Ενώ το 1960 γεννιούνταν κατά μέσο όρο περίπου 109 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια, το 1963 η αναλογία ήταν πια περίπου 104 προς 100.

 
alt
Όταν μετά το 1963, η τροφοδοσία του πληθυσμού βαθμιαία αποκαταστάθηκε, εξίσου σταδιακά αυξήθηκε και πάλι η αναλογία αγοριών/κοριτσιών, φθάνοντας το 1965 σε 107,6 αγόρια ανά 100 κορίτσια. Είναι συνεπώς φανερό ότι υπάρχει άμεση μεταβολή της αναλογίας αγοριών/κοριτσιών στις εξωτερικές συνθήκες του περιβάλλοντος και στη διαθεσιμότητα τροφής.

Παραμένει πάντως μυστήριο ποιός ακριβώς βιολογικός παράγοντας καθοδηγεί αυτές τις εξελίξεις και μάλιστα τόσο γρήγορα. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι, στις δύσκολες συνθήκες, λιγότερα σπερματοζωάρια που φέρουν το αρσενικό χρωμόσωμα Υ, καταφέρνουν να γονιμοποιήσουν τα ωάρια. Εναλλακτικά, μπορεί τα αρσενικά έμβρυα να είναι πιθανότερο να αποβληθούν από την μήτρα στη διάρκεια μιας περιόδου πείνας.

 

real

 

Lena


Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: