Κοζάνη: Μια πόλη «βλέπει» το παρελθόν και το μέλλον της

By on 30/09/2013

“Φαντάσου την πόλη” έγραφε η πρόσκληση.

Μια φράση που μπορεί να προκαλεί θλίψη για την εικόνα που βλέπει γύρω του ο κάτοικός της, αλλά και αισιοδοξία εάν μπορεί να σκεφθεί λύσεις και διεξόδους για όσα προβλήματα αντιμετωπίζει.

Του Κώστα Μαρίνου

“Φανερώνει μια αίσθηση αυτοκριτικής με την έννοια ότι θέλουμε να δούμε την πόλη αλλιώς, λίγο διαφορετικά” λέει η αρχιτέκτων Ανίτα Κουτσονάνου, η οποία μαζί με άλλους φίλους με την ίδια δημιουργική διάθεση αποφάσισαν να συμμετάσχουν ή μάλλον να συμμετάσχει και η Κοζάνη όπου ζουν στο δίκτυο “Imagine The City-Φαντάσου την πόλη”, δηλαδή, “ένα σύνολο δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει εκθέσεις, προτάσεις και δράσεις που αφορούν στην ανάπλαση του αστικού τοπίου της πόλης… με στόχο το άνοιγμα ενός δημιουργικού διαλόγου ανάμεσα στους πολίτες, την κοινότητα των ειδικών επιστημόνων και καλλιτεχνών και τους τοπικούς φορείς”.
Ήξεραν πως και η Χαλκίδα, το Ρέθυμνο, το Μεσολόγγι, ο Βόλος είχαν αντιμετωπίσει τον εαυτό τους, είχαν μπει στη διαδικασία να “φανταστούν την πόλη”.
Γιατί όχι και η Κοζάνη σκέφθηκαν και τον Δεκέμβριο του 2012 ο πρώτος πυρήνας της ομάδας άρχισε να συζητά το τι μπορούν να κάνουν στη δική τους πόλη. Έπρεπε, με βάση τις αρχικές ιδέες του “Φαντάσου την Πόλη” που θα τους πρόσφερε μια βασική ‘τεχνογνωσία’, να βρουν τους δικούς τους τρόπους επικοινωνίας με τους φορείς και τους κατοίκους της Κοζάνης.
“Δημιουργήσαμε μια ομάδα εργασίας στο Τεχνικό Επιμελητήριο, μπήκαν και άλλοι αρχιτέκτονες φίλοι, ετοιμάσαμε μια πλατφόρμα, ένα σχέδιο δράσης, το οποίο μπορούσε να κινητοποιήσει τον κόσμο και έδωσαν την επωνυμία “weντουimagine” στη δική τους προσπάθεια.
Φορείς τους υποστήριξαν, βρέθηκαν χορηγοί για να τους βοηθήσουν και η προσπάθεια άρχισε.

ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΟΣΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ
Η κεντρική εκδήλωση του Φαντάσου την Πόλη-Κοζάνη 2013 είναι βεβαίως η αρχιτεκτονική έκθεση η οποία θα λειτουργήσει από τις 4 ως τις 13 Οκτωβρίου.
“Θα παρουσιαστούν μη υλοποιημένες ιδέες για το αστικό περιβάλλον της Κοζάνης. Για την έκθεση κάναμε κάποιες αναγκαίες επιδιορθώσεις σε μια αποθήκη του ΟΣΕ. Είχε σπασμένα κεραμίδια, σπασμένα τζάμια κλπ” λέει η Ανίτα Κουτσονάνου και προσθέτει: “Ίσως, οι συμμετοχές να μην είναι πολλές, αφού η Κοζάνη δεν είναι προσφιλής τόπος για τους αρχιτέκτονες για να κάνουν κάποια διπλωματική εργασία”.
Στη διάρκεια των περίπου δύο εβδομάδων που θα διαρκέσει η έκθεση προγραμματίζονται και μια σειρά διαλέξεων από καθηγητές του Μετσόβιου και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, από γνωστούς φωτογράφους όπως ο Στράτος Καλαφάτης και η Λία Ναλμπαντίδου, καθώς και από designers.
Όμως, η ομάδα του weNτουimagine δεν περίμενε τον Οκτώβριο για να “δει” και να “φανταστεί” την πόλη.
“Είχαμε αποφασίσει πως θα έπρεπε να υπάρχουν κάποιες δράσεις ώστε να ‘συστηθεί’ στον κόσμο. Να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς”.
Έτσι, τον Ιούλιο στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης έστησαν μια μικρή ‘πόλη’ χρησιμοποιώντας ως δομικά υλικά καφάσια φρούτων, που τη φώτιζαν με φαναράκια το βράδυ, αν και όλες τις ώρες τραβούσε το ενδιαφέρον των παιδιών. Στα παιδιά απευθυνόταν και μια άλλη εγκατάσταση, αλλά με πλαστικά μπουκάλια που έστησαν στη διάρκεια του φεστιβάλ της ΜΚΟ Άρσις.
Και η Ανίτα Κουτσονάνου συνεχίζει: “Τον Αύγουστο κάναμε μια δράση στο πίσω μέρος του κτηρίου του Φιλοπρόοδου Συλλόγου.

Εκεί υπάρχει ένα σοκάκι με πολύ ψηλούς τοίχους, όπου ξαναζήσαμε τα ‘χωρατά’ που ήταν η μάζωξη στη γειτονιά. Ήρθαν γιαγιάδες αλλά και νέοι, κάθισαν στα καρεκλάκια που είχαμε, είπαν ιστορίες. Και τον Σεπτέμβριο κάναμε το Σινεμά. Υπάρχει η στοά Τσιμινάκη, η μόνη στην Κοζάνη. Παλιά είχε έναν εμπορικό χαρακτήρα, αλλά τώρα τα μαγαζάκια έχουν κλείσει και το βράδυ μετατρέπεται σε δημόσια τουαλέτα. Την καθαρίσαμε με τη βοήθεια του δήμου Κοζάνης, στήσαμε πανό, φέραμε ποπ κορν και κρασί και προβάλαμε μια ταινία. Το πείραμα πέτυχε και πρέπει να το επαναλάβουμε, αφού το ζητά ο κόσμος”.
Ακόμη συμμετέχοντας στις Παραμυθένιες Κυριακές όταν μέλη των φίλων της Βιβλιοθήκης Κοζάνης διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά, έδωσαν στους μικρούς ακροατές προπλάσματα πόλεων και αφού τους αφηγήθηκαν ιστορίες από τις “Αόρατες Πόλεις” του Καλβίνο άφησαν τα παιδιά να δημιουργήσουν τους δικούς τους μαγικούς τόπους.
Επίσης, τον Σεπτέμβριο, η Αγγελική Αυγητίδου έκανε στον έρημο πλέον σταθμό του ΟΣΕ ένα σεμινάριο περφόρμανς που παρακολούθησαν επιστήμονες και καλλιτέχνες, όχι μόνο από την Κοζάνη, αλλά και τη Φλώρινα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη.
Τίθεται τώρα το ερώτημα: έγινε μια πρώτη προσπάθεια. Θα συνεχισθεί; Μπορεί να συνεχισθεί; “Έχουμε καλή διάθεση και το θέλουμε, όπως το θέλει και ο κόσμος και όσοι μας υποστήριξαν” λέει η Ανίτα Κουτσονάνου και μακάρι να γίνει.

makthes.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: