ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: «Ούτε ένας πολίτης να μη χάσει την πρώτη κατοικία του»

By on 15/01/2014

Τα δικαιώματα και τις προϋποθέσεις ένταξης των πολιτών στον νέο Νόμο 4224/2013 που αφορά την αναστολή των πλειστηριασμών κατά το 2014, παρουσίασαν προς τους δημοσιογράφους τα μέλη του Δ.Σ. του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών Δυτικής Μακεδονίας, με συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στην αίθουσα «Media Lab» της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης. Οι δανειολήπτες που κινδυνεύει η κατοικία τους πρέπει να υποβάλουν τη σχετική δήλωση έως 31 Ιανουαρίου του 2014, όπως τόνισαν τα μέλη του ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας αναλύοντας το νομικό κομμάτι της υπόθεσης, τις προϋποθέσεις και τους όρους ένταξης.

Ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ Γιάννης Θεοφύλακτος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «ούτε ένας Έλληνας Πολίτης δεν πρέπει να μείνει άστεγος και να χάσει την πρώτη κατοικία του και να πληρώσει τις ατασθαλίες των αφεντικών των τραπεζών». Στη συνέχεια ο κ. Θεοφύλακτος με έντονο ύφος ανέφερε ότι «οι μπαταχτσήδες…δε βρίσκονται στη μέση Ελληνική οικογένεια, αλλά βρίσκονται μέσα στο σύστημα και κυρίως στο τραπεζικό. Η κυβέρνηση δυστυχώς με τη ψήφιση  του νόμου 4224/2013 λίγο πριν τα Χριστούγεννα αντί να κουρέψει τα δάνεια των πολιτών που έχασαν το εισόδημα τους ή που έμειναν άνεργοι, κουτσούρεψε την προστασία που  υπήρχε στην πρώτη κατοικία, καθώς πλέον τίθεται μια σειρά από προϋποθέσεις ώστε να ενταχθούν στο νόμο, όπου πολλοί από τους συμπολίτες μας δεν τις τηρούν και θα φτάσουμε στο λυπηρό φαινόμενο να έχουμε πλειστηριασμούς μέσα στο 2014. Πρέπει να βρούμε τρόπους αντίδρασης ώστε να αποφευχθούν τέτοιες ενέργειες», τόνισε ο κ. Θεοφύλακτος.

Στα θέματα προστασίας της πρώτης κατοικίας, αφού με τη νέα νομοθεσία τα δεδομένα άλλαξαν, ενώ οι αιτήσεις πολιτών προς το ΚΕΠΚΑ για τη ρύθμιση δανείων και την προστασία πρώτης κατοικίας είναι πάρα πολλές, αναφέρθηκε το μέλος του ΚΕΠΚΑ Θωμάς Παπαγιώτας. Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας του ΚΕΠΚΑ Έφη Κτενίδου, τόνισε πως η αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας πλέον δεν είναι αυτονόητη, αφού με τον νέο νόμο, αυτή περιορίζεται μέχρι και 31/1/2014, καταληκτική ημερομηνία. “Η προστασία εξειδικεύεται σε όσους έχει ήδη επιδοθεί διαταγή προς πληρωμή. Για να προστατευθεί η κύρια κατοικία θα πρέπει να έχει γίνει στην τελευταία φορολογική δήλωση ως η κύρια κατοικία και η αντικειμενική αξία να είναι ως 200.000 ευρώ. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θα πρέπει να είναι ίσο ή μικρότερο των 35.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσδιορίζεται αφού αφαιρεθούν κρατήσεις. Επιπλέον, η συνολική αξία των ακινήτων του δανειολήπτη να έχει μέγιστο ποσό τις 270.000 ευρώ, ενώ μέσα σε ατό το ποσό το ανώτερο 15.000 ευρώ θα πρέπει να είναι οι καταθέσεις στις τράπεζες”. Οι ιδιαιτερότητες στις οικογένειες (περισσότερα τέκνα, αναπηρία κ.λπ. Υπάρχουν ιδιαίτερες ρυθμίσεις, σύμφωνα με την ίδια, προσαύξησης των ορίων κατά 10% επιπλέον. Εφόσον μπει στη ρύθμιση του Νόμου ο οφειλέτης είναι καλυμμένος και ο εγγυητής”.

Από την πλευρά της το μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΠΚΑ Βασιλική Διάφα, αναφέρθηκε στο τι πρέπει να πράξει ο ενδιαφερόμενος ώστε να ανασταλεί ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας του, σημειώνοντας πως “μέχρι τις 31 Ιανουαρίου ή μέσα σε διάστημα δύο μηνών από όταν και θα σταλεί στον κάθε οφειλέτη η επιταγή προς εκτέλεση, πρέπει να ξεκινήσει ο οφειλέτης τη διαδικασία για να μπει υπό την προστασία του Νόμου. Ο ίδιος θα πρέπει να υποβάλει στην τράπεζα όπου έχει την οφειλή, μια υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα επαναλαμβάνει τις προϋποθέσεις του Νόμου (όπως αναφέρθηκαν πριν καθώς και λεπτομερείς αναγραφές των κινήσεων των λογαριασμών των ενδιαφερομένων κ.α., όπως και ότι δεν έχουν αλλάξει τα στοιχεία επικοινωνίας του). Παρόμοιες δηλώσεις υπάρχουν στο ΚΕΠΚΑ και μπορούν να τις προμηθευτούν οι ενδιαφερόμενοι. Από εκείνη την ημερομηνία και μετά, έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν δήλωση, εφόσον τους έρθει “επιταγή προς εκτέλεση”.

Από την πλευρά του ο ταμίας του ΚΕΠΚΑ Βασίλης Ιωαννίδης, αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις του οφειλέτη μηνιαίως, λέγοντας πως “οφείλει να καταβάλει το ποσοστό 10% επί του καθαρού μηναίου εισοδήματος του, όταν το ετήσιο εισόδημά του είναι μέχρι τις 15.000 ευρώ. Σε αυτές τις διατάξεις του νόμου, υπάγονται φυσικά πρόσωπα, έμποροι, επαγγελματίες και πρόσωπα που ασκούν εμπορικές δραστηριότητες που δεν υπάγονται στο Νόμο Κατσέλη”.

Η ανησυχία από πλευράς των πολιτών είναι έντονη και το ΚΕΠΚΑ κατακλύζεται από τηλεφωνήματα, μετά τη χειροτέρευση προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ο Νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά εξακολουθεί να ισχύει, όσοι έχουν υπαχθεί έχουν ατομική προστασία για την κατοικία τους και θα εξακολουθεί να ισχύει: “Πρέπει να είμαστε ετοιμοπόλεμοι και να μην επιτρέψουμε να καταργηθεί και η τελευταία ρανίδα σωτηρίας του Έλληνα Πολίτη”, σημείωσε ο κ. Θεοφύλακτος. Ο ίδιος, απάντησε και σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τις εισπρακτικές εταιρείες, λέγοντας πως αν η δράση τους υπερβαίνει την απλή ενημέρωση στους πολίτες και περάσει σε απειλές – ενοχλήσεις, θα πρέπει να καταγγέλλεται από τους πολίτες. Οι συνομιλίες με τις εισπρακτικές εταιρείες καταγράφεται και ο πολίτης έχει δικαίωμα απόκτησης της κασέτας αυτής. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή, (γραφεία στο Μπλιούρειο Κτίριο).

Πρωινός λόγος

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: