ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

By on 29/11/2005

Το Κ.Ε.Τ.Α. Δυτ. Μακεδονίας, στα πλαίσια της προσπάθειάς του να παρέχει υπηρεσίες διαμεσολάβησης και αξιοποίησης χρηματοδοτικών μέσων που προσφέρονται από την χρηματοπιστωτική αγορά, συνέγραψε, σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο (5ο Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας) και το τμήμα Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών του Α.Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, έναν Οδηγό Χρηματοδότησης Επιχειρήσεων. Σκοπός του συγκεκριμένου οδηγού είναι να αποτελέσει εργαλείο για την ενημέρωση τόσο των υφιστάμενων όσο και των δυνητικών επιχειρηματιών σχετικά με τα διαθέσιμα προϊόντα και τις πηγές όπου μπορούν να απευθυνθούν για να αντλήσουν κεφάλαια με στόχο, οι μεν υφιστάμενοι επιχειρηματίες να τα χρησιμοποιήσουν ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστική τους θέση στην αγορά, οι δε δυνητικοί να τα χρησιμοποιήσουν με σκοπό να κάνουν πράξη την επιχειρηματική τους ιδέα.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται αφενός χρηματοπιστωτικοί θεσμοί, νέοι στην Ελληνική αγορά αλλά με μεγάλο παρελθόν στις αναπτυγμένες δυτικές οικονομίες, αφετέρου χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρουν οι τράπεζες. Η παρουσίαση αυτή δεν μπορεί να καλύψει όλο το φάσμα των χρηματοδοτικών λύσεων. Παράλληλα τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι δεκτικά τροποποιήσεων, ορισμένα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, είτε λόγω των οικονομικών αλλαγών, όπως για παράδειγμα η μεταβολή των επιτοκίων, είτε με την προσφορά νέων χρηματοδοτικών προϊόντων στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των ιδρυμάτων αυτών.
να αντιληφθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί Ο Οδηγός είναι χωρισμένο σε έξη μέρη:

• Στο πρώτο εξετάζονται κάποιοι νέοι, για την Ελλάδα, χρηματοπιστωτικοί θεσμοί που είναι η «Χρηματοδοτική Μίσθωση – Leasing», οι «Εταιρίες Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών – Venture Capital», το «Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» με σκοπό την προσφορά εγγυήσεων στις τράπεζες προς όφελος των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.

• Στο δεύτερο εξετάζονται μορφές χρηματοδότησης που αφορούν ειδικές μορφές που είναι το «Factoring», τα «Ομολογιακά Δάνεια» καθώς και μορφές τραπεζικών δανείων. Στο μέρος αυτό εξετάζεται επίσης και η «Ασφάλιση Πιστώσεων»

Στο τέλος του δεύτερου μέρους υπάρχουν χρήσιμες διευθύνσεις, κυρίως του διαδικτύου – Internet, στις οποίες ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει περαιτέρω πληροφορίες .

• Στο τρίτο μέρος γίνεται μια περιγραφή των τρόπων με τους οποίους οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί αξιολογούν αιτήματα για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων. Συγκεκριμένα αναλύονται οι κατηγορίες επενδυτικών προγραμμάτων οι παράγοντες που καθορίζουν την βιωσιμότητα αυτών καθώς και οι διαδικασίες αξιολόγησης της χρηματοοικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων που προβαίνουν σε αίτημα χορήγησης χρηματοδότησης.

• Στο τέταρτο μέρος γίνεται μία συνοπτική παρουσίαση του Γ´ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης με στόχο την ενημέρωση των επιχειρηματιών για τις δυνατότητες που παρέχονται από αυτό . Συγκεκριμένα, γίνεται μία αναφορά του τρόπου με τον οποίο είναι δομημένο και παρουσιάζονται παράλληλα τέσσερις Κοινοτικές Πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την εξεύρεση κοινών λύσεων σε προβλήματα που επηρεάζουν το σύνολο της Ένωσης.

• Στο πέμπτο παρουσιάζεται το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» με τρόπο τέτοιο όπου ο υφιστάμενος ή δυνητικός επιχειρηματίας και τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει για την χρηματοδότηση του Επιχειρηματικού του Σχεδίου. Στο τέλος του αυτού του μέρους υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες για τις δομές στις οποίες μπορεί να απευθυνθεί ο ενδιαφερόμενος για περαιτέρω πληροφορίες .

• Στο έκτο και τελευταίο μέρος του οδηγού υπάρχει μία αναφορά του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου 3299/04 όπου παρέχονται βασικές πληροφορίες για τα κίνητρα ιδιωτικών επενδύσεων με την χρήση του συγκεκριμένου νόμου, τα είδη των ενισχύσεων χρηματοδότησης , καθώς και πίνακες με τις κατηγορίες επενδύσεων με τα ανάλογα ποσοστά ανά είδος επιχορήγησης για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
www.e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: