Η κρίση φέρνει αγροτική άνοιξη – Εκτίναξη εξαγωγών σε Κίνα, ΗΠΑ, Γερμανία

By on 23/01/2013

Με όχημα το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στον τομέα των εξαγωγών, δημιουργώντας προσδοκίες για ένα δυναμικό κλάδο, που ωστόσο είχε κακοπάθει από τις λανθασμένες εφαρμογές πολιτικών (επιδοτήσεις) και την αδράνεια της ψευδεπίγραφης ευμάρειας.

Με αθόρυβη και σκληρή δουλειά παραγωγοί, εξαγωγικοί φορείς, με τη σημαντική συνδρομή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προσπαθούν, βήμα – βήμα, να κερδίσουν και πάλι αγορές και δίκτυα διανομής, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν χαθεί.
Στόχος των εμπλεκόμενων φορέων είναι να ανακτηθούν παραδοσιακές αγορές, αλλά και να αυξηθεί η παρουσία στις αναδυόμενες δυναμικές αγορές της Κίνας, της Ινδίας και της Μέση Ανατολής, με έμφαση τόσο στα νέα ποιοτικά brands, όσο και στα προϊόντα που διατίθενται και χύμα, όπως το λάδι.
Ροδάκινα στην Ρωσία, λάδι στην Κίνα
Για πρώτη φορά το ισοζύγιο στο εμπόριο γεωργικών προϊόντων με την Κίνα είναι θετικό για την Ελλάδα, σημείωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρης μιλώντας στην ΕΡΑ 1 και στην εκπομπή «Χάριν Οικονομίας». «Οι εξαγωγές ελαιολάδου στην Κίνα παρουσιάζουν αύξηση 100% σε σχέση με πέρυσι. Η συνδρομή στην εξαγωγική προσπάθεια συνεχίζεται με μια νέα πρωτοβουλία πάταξης της γραφειοκρατίας και διευκόλυνσης των διαδικασιών, το single window, όπου ο εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων θα μπορεί με μια διαδικασία να διεκπεραιώνει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση της εξαγωγικής του πρωτοβουλίας» τόνισε ο κ. Τσαυτάρης.
Επιπλέον, η Ελλάδα το 2012 πέρασε στην πρώτη θέση όσον αφορά τις εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου στη Ρωσία. Σημειώνεται ότι σε επίπεδο εξαγωγών η χώρα μας εξακολουθεί να κατέχει τα σκήπτρα της παγκόσμιας αγοράς.
Οι ελληνικές εξαγωγές κομπόστας ροδακίνου κυμαίνονται τα τελευταία χρόνια περί τους 270.000 τόνους έναντι 130.000 – 140.000 τόνους του αμέσως επόμενου εξαγωγέα, που είναι η Κίνα. Μάλιστα στο χώρο, ο συνεταιρισμός «Venus Growers» στην Ημαθία, κατέχει την πρωτιά στον κλάδο της μεταποίησης φρούτων σε ό,τι αφορά στους κωδικούς προϊόντων, καθώς διαθέτει πάνω από 300, όταν η δεύτερη εταιρεία έχει περίπου 35 κωδικούς
Αύξηση εξαγωγών σε ΗΠΑ
Επίσης, αύξηση 20,88% παρουσίασαν στο πρώτο εξάμηνο του 2012 οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής στατιστικής υπηρεσίας. Συνολικά οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε 588,5 εκατ. δολάρια από 453,7 εκατ. δολάρια στο πρώτο εξάμηνο του 2011.
Μάλιστα για πρώτη φορά οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αριθμούνται στο πρώτο εξάμηνο 2012 περισσότερες από τις εισαγωγές. Αντίστοιχα, το διμερές εμπορικό ισοζύγιο εμφανίζεται για πρώτη φορά πλεονασματικό για τη χώρα μας κατά 98 σχεδόν εκατ. δολάρια.
Αντίθετα στη Γερμανία, που είναι ο δεύτερος, μετά την Ιταλία, στη σειρά προορισμός των αγροτικών μας προϊόντων παγκοσμίως, με μερίδιο το 2011 12,9%, τα πράγματα είναι δύσκολα. Κύρια αιτία το γεγονός ότι  μεγάλο μέρος της παραγωγής του ελληνικού ελαιολάδου μέχρι τώρα διοχετεύεται στην Ιταλία χύδην και από εκεί, αναμεμειγμένο με ιταλικό λάδι, εξάγεται στη Γερμανία. Παράλληλα τα δίκτυα εκεί έχουν «κλείσει» από ανταγωνιστές, με αποτέλεσμα να απαιτείται σκληρή προσπάθεια για να κατακτηθεί εκ νέου παρουσία.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η βασική κατηγορία εξαγωγών μας προς τη Γερμανία, καταλαμβάνοντας το 2011 ποσοστό 52,71% επί του συνόλου των εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη γερμανική αγορά. Τα κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα της εν λόγω κατηγορίας είναι: κονσέρβες ροδάκινων, επιτραπέζια σταφύλια, σπαράγγια, αγγούρια, ελιές βρώσιμες, πορτοκάλια, καρπούζια, βερίκοκα, καθώς και διάφορα λαχανικά παρασκευασμένα.
Αραβικό ενδιαφέρον για τα κρητικά προϊόντα
Eνθαρρυντικά μηνύματα έρχονται από τις Αραβικές χώρες για τα Κρητικά Προϊόντα. Πιο συγκεκριμένα μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν εκπρόσωποι μεγάλων αλυσίδων λιανικής στις συναντήσεις που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα με παραγωγούς και επιχειρηματίες στα Επιμελητήρια Ηρακλείου και Χανίων. Πρόκειται για την αλυσίδα “The Sultan – center”, η οποία κατέχει το 15% της μερίδας της αγοράς λιανικού εμπορίου στο Κουβέιτ, με  7.000 υπαλλήλους και παρουσία σε Ομάν, Μπαχρέιν, Ιορδανία και Λίβανο μέσω 85 υποκαταστημάτων και τζίρο πάνω από 1 δισ. δολάρια ετησίως, την Λιβανέζικη εταιρεία “Widriss” η οποία δραστηριοποιείται από το 1930 στον τομέα των υπεραγορών έχοντας παράλληλα εμπορική παρουσία στην Ελλάδα τα τελευταία 60 χρόνια και την εταιρία ‘Golden Harvest’, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που κατέχει ένα από τα σημαντικότερα κέντρα διανομών στη χώρα, με αποθήκες συνολικού εμβαδού 18.000 τ.μ.
Οι εκπρόσωποι των Αραβικών εταιρειών από τον Λίβανο και τον Κόλπο μίλησαν με θετικά σχόλια για την Περιφέρεια Κρήτης και τους φορείς, που οργάνωσαν τις εμπορικές συναντήσεις για την προώθηση των Κρητικών προϊόντων στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την ποιότητα, την εμφάνιση και το marketing που ακολουθείται για την εξαγωγική διαδικασία.
«Η Περιφέρεια Κρήτης, με στοχευμένες δράσεις και σε συνεργασία με τους τοπικούς Φορείς, ‘ανοίγει δρόμους’ στην προώθηση φημισμένων κρητικών προϊόντων, αλλά και του τουρισμού. Μετά τη Ρωσία, την Ουκρανία, τον Καναδά και χώρες της Ευρώπης, η Περιφέρεια ‘ανοίγει γέφυρα’ συνεργασίας στην προώθηση κρητικών προϊόντων με τις αραβικές χώρες», δήλωσε στο Reporter.gr ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Από την πλευρά τους ο εκπρόσωπος της εταιρείας διανομής τροφίμων ‘Sultan Center’ με έδρα το Κουβέιτ, κ. Ibrahim Issa, αλλά και ο εκπρόσωπος της εταιρείας ‘Widriss’ με έδρα τον Λίβανο, που δραστηριοποιείται στον τομέα των υπεραγορών κ. Wafic Idriss, εμφανίστηκαν εντυπωσιασμένοι από την ποιότητα των πιστοποιημένων κρητικών προϊόντων, τονίζοντας ότι είναι αισιόδοξοι και ότι θα υπάρξουν συμφωνίες για εξαγωγές στις αραβικές χώρες.
«Τώρα ήρθαμε για μια πρώτη γεύση, μια καλή γνωριμία με τους Κρητικούς και τα προϊόντα τους και στην επόμενη φάση θα κλείσουμε συμφωνίες», είπαν χαρακτηριστικά οι δύο Άραβες επιχειρηματίες.Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες η Περιφέρεια, με τη συνεργασία των εμπλεκόμενων παραγωγικών τάξεων και Φορέων, έχουν διευρύνει στοχευμένα το εξαγωγικό εμπόριο του νησιού σε Ρωσία, Καναδά, με παράλληλη έναρξη επαφών με εκπροσώπους της ουκρανικής αγοράς, ενώ συνεχώς ενισχύουν τις παραδοσιακές αγορές στην Ευρώπη. Μάλιστα, στις 26, 27, 28 Φεβρουαρίου, Ισραηλινοί επιχειρηματίες από εταιρείες διανομής τροφίμων και σούπερ μάρκετ, θα επισκεφθούν το νησί, όπου θα έχουν επαφές για την εισαγωγή κρητικών προϊόντων στη χώρα τους.
Οπως έκανε γνωστό στο Reporter.gr η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου έπειτα από τις συναντήσεις που οργανώθηκαν στην Κρήτη με πρωτοβουλία της Περιφέρειας έχουν ήδη κλείσει συμφωνίες που ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ.
«Συγχρόνως όμως οι συμφωνίες αυτές εξελίσσονται γιατί είναι πολλά περισσότερα τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν», σημείωσε η κα Βρέντζου και συμπλήρωσε ότι υπάρχει δέσμευση από μέρους των Ρώσων επιχειρηματιών για τοποθέτηση κρητικών προϊόντων σε τουλάχιστον 900 σημεία πώλησης. Παράλληλα, έχουμε κάνει επαφές με τη Γαλλία και περιμένουμε επιχειρηματικές αποστολές, ενώ στις 26-27-28 Φεβρουαρίου θα έχουμε εκπροσώπους από περισσότερες από 10 αλυσίδες σούπερ μάρκετ από το Ισραήλ. Θα πρέπει να τονίσουμε βέβαια ότι στην προσπάθεια αυτή είναι πάντα κοντά μας τα Επιμελητήρια»
Η κρίση οδηγεί τους παραγωγούς σε εκθέσεις
Δυναμική επιστροφή των Ελλήνων παραγωγών παρατηρείται στην διεθνή έκθεση προώθησης αγροτικών προϊόντων “Πράσινη Εβδομάδα” στο Βερολίνο, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται 2η Διεθνή Κινεζική Έκθεση Εισαγωγών.
Μετά από πολλά χρόνια οι έλληνες παραγωγοί επιστρέφουν στην διεθνή έκθεση προώθησης αγροτικών προϊόντων “Πράσινη Εβδομάδα” (7-17.2.) του Βερολίνου, που είναι η μεγαλύτερη έκθεση προώθησης αγροτικών προϊόντων στον κόσμο. Πάνω από 400.000 επισκέπτες έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με 1.600 εκθέτες και 100.000 προϊόντα από 67 χώρες. Ανάμεσά τους και 5 εκπρόσωποι της χώρας που αψήφησαν το κόστος και θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους (λάδι, μέλι κτλ).
Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια είχε ατονήσει το ελληνικό ενδιαφέρον για την Πράσινη Εβδομάδα, στην οποία παλιότερα έρχονταν όλοι ο σημαντικοί εξαγωγείς ελληνικών τροφίμων.
Πρόσκληση προς Έλληνες εξαγωγείς για συμμετοχή στη 2η Διεθνή Κινεζική Έκθεση Εισαγωγών (CIE 2013) έλαβε από τους διοργανωτές – με σχετική εξουσιοδότηση του Κινεζικού Επιμελητηρίου Διεθνούς Εμπορίου (CCOIC) – ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ).
Η έκθεση CIE 2013 θα πραγματοποιηθεί 15-18 Μαϊου 2013, στο συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο Kushan (20 λεπτά μακριά από το αεροδρόμιο της Σανγκάης).
Πρόκειται για ετήσια εθνικού-επιπέδου έκθεση εισαγωγών που υποστηρίζεται από την κινεζική κυβέρνηση και έχει ως στόχο να αναδείξει τις εισαγωγικές ανάγκες των κινεζικών επιχειρήσεων, της κυβέρνησης και μεμονομένων καταναλωτών.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΣΕ, στην Κίνα καταγράφεται συνεχής αύξηση εισαγωγών, με πρόβλεψη τα 10 τρισ. δολ. έως το 2015, ειδικά μετά την απόφαση περιορισμού δασμών και φόρων σε 780 τύπους προϊόντων, με παράλληλη εδραίωση ευνοϊκού καθεστώτος απευθείας εισαγωγών για τα σούπερ-μάρκετ και τα εμπορικά κέντρα από ξένες επιχειρήσεις.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: