- Σύλληψη 45χρονου αλλοδαπού στην πόλη της Φλώρινας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση
- Συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης, ημεδαπός για κατοχή ποσότητας ναρκωτικών ουσιών, σε περιοχή της Κοζάνης, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα
- Εξιχνιάσθηκαν άμεσα από το Τμήμα Ασφάλειας Εορδαίας, 2 περιπτώσεις κλοπών που διαπράχθηκαν στην πόλη της Πτολεμαΐδας
- Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 28 έως 03-11-2024)
Η ενεργειακή αυτάρκεια της Χώρας είναι ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα για να αποτελεί πεδίο εξάσκησης μαθητευόμενων μάγων
ΑΡΘΡΟ ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ ΣΤΟ ΚΟΝΤΡΑ NEWS 5-4-15
Προερχόμενη από την ενεργειακή καρδιά της Χώρας γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει παραγωγή ενέργειας. Γνωρίζω την επικινδυνότητα των ορυχείων και τα ατυχήματα στους ταινοδρόμους που ακρωτηριάζουν χέρια και αφαιρούν ζωές. Γνωρίζω την μόλυνση που κοστίζει τους πνεύμονες των πολιτών και την ανάγκη εκσυγχρονισμού των μονάδων.
Η παραγωγή ενέργειας εξαρτάται ακόμα από τον λιγνίτη. Η βιομηχανία δεν μπορεί να περιμένει την ηλιοφάνεια ή τον στρατηγό άνεμο για να δουλέψει και η αποθήκευση ενέργειας δεν έχει φτάσει αποδεδειγμένα σε σημείο που να μπορεί να καλύψει τη συνέχεια στην ενεργειακή αυτάρκεια έστω και περιοχών της Χώρας.
Η αλήθεια είναι ότι οι ιδιώτες που έχουν επενδύσει σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα παράγουν ρεύμα πολύ ακριβότερο από τη ΔΕΗ.
Αυτός είναι ο λόγος που η ΔΕΗ επιχειρήθηκε να κομματιαστεί και να πουληθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, καθώς μια ενιαία και αδιαίρετη εταιρία μπορεί να επενδύσει σε αντιρρυπαντική τεχνολογία, σε μονάδες κατακράτησης θείου από τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς, σε νέα τεχνολογία μεγαλύτερης ενεργειακής απόδοσης, σε συστήματα ασφαλείας και εκπαίδευσης των εργαζομένων.
Όλα αυτά μπορεί να τα κάνει μια δημόσια επιχείρηση αλλά δεν θα αποφάσιζε να τα υλοποιήσει κανένας ιδιώτης, ο οποίος αναζητά να μεγιστοποιήσει το κέρδος του ακόμα και εις βάρος των καταναλωτών.
Ουτοπικές τοποθετήσεις για το τέλος της λιγνιτικής περιόδου, είτε προέρχονται από άγνοια των πραγματικών στοιχείων, είτε απλά εξυπηρετούν όσους παράγουν ρεύμα πολύ ακριβότερο από αυτό της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.
Η πολυεπίπεδη ενεργειακή πολιτική που πιστεύω ότι αποτελεί όραμα και του νέου υπουργού παραγωγικής ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη περιλαμβάνει την αξιοποίηση κάθε δυνατού πόρου, που υφίσταται στην ενεργειακή φαρέτρα της Χώρας.
Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα λιγνιτωρυχεία που ο προηγούμενος υπουργός παραχωρούσε ελαφρά την καρδία σε πρωθυπουργικούς φίλους με απευθείας αναθέσεις.
Οφείλουμε να έρθουμε σε συμφωνία για την μεταφορά φυσικού αερίου μέσω αγωγών που θα καθιστούν τη Χώρα ενεργειακό κόμβο, θα παρέχουν για τη Χώρα τέλη διέλευσης και θα εγγυώνται τη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής.
Οφείλουμε βέβαια να διαθέτουμε σοβαρότητα και συνέπεια και να πράττουμε μέσω σχεδίου και όχι με βεγγαλικά μεγαλοστομίας ανθρώπων που ούτε την αρμοδιότητα διαθέτουν, ούτε τις γνώσεις, ούτε βέβαια έχουν την αίσθηση της υπευθυνότητας που απαιτείται σε τέτοια ευαίσθητα ζητήματα.
Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου μπορεί να βοηθήσει τη Χώρα μόνο εάν ακολουθηθεί η βέλτιστη οδός που διδάσκει η διεθνή εμπειρία. Έχοντας το επιτυχημένο παράδειγμα της Κύπρου, κατανοούμε ότι οι κυβερνήσεις που δρουν με σοβαρότητα μπορούν να διασφαλίσουν το εθνικό τους συμφέρον. Φυσικά περιοδεύοντες πλασιέ που μοιράζουν ποσοστά δεξιά και αριστερά και τάζουν κοιτάσματα που ακόμα δεν έχουν χαρτογραφηθεί ούτε κατοχυρωθεί με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι βοηθούν την εθνική προσπάθεια, αλλά δημιουργούν εντυπώσεις μάλλον επιβλαβής για τον τόπο.
Σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή ρευστότητα η ενεργειακή διπλωματία μπορεί να αποφέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα για την Χώρα. Εκ των ανωτέρω λόγων έχω εμπιστοσύνη στις ενέργειες του κυρίου Λαφαζάνη, εάν αφεθεί ανενόχλητος να υλοποιήσει τόσο την ενεργειακή αναβάθμιση της ΔΕΗ με μέτρα περιαυτολογικά ασφαλή, αλλά και οικονομικά εφικτά όσο και τις διεθνείς ενεργειακές διακρατικές σχέσεις.
0 comments