Η Ελλάδα γιορτάζει την Ημέρα Περιβάλλοντος με εγκλήσεις για τον Ασωπό

By on 18/06/2013

Πρόκειται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΣΚΑΪ, για «απόρρητη –μη κοινοποιήσιμη (έως 5/6/2013)» έκθεση, που αφορά στον Ασωπό, όπου η Ελλάδα φέρεται να απέτυχε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την κατοχύρωση του δικαιώματος των πολιτών στην δημόσια υγεία. Κάτι που αποτελεί υποχρέωση των κρατών και μέρος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Με έγκλησή της, από την Διεθνή Συνομοσπονδία Ενώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, γιορτάζει, σήμερα, η χώρα μας, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Πρόκειται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΣΚΑΪ, για «απόρρητη –μη κοινοποιήσιμη (έως 5/6/2013)» έκθεση, που αφορά στον Ασωπό, όπου η Ελλάδα φέρεται να απέτυχε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την κατοχύρωση του δικαιώματος των πολιτών στην δημόσια υγεία. Κάτι που αποτελεί υποχρέωση των κρατών και μέρος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Εξίσου αποκαρδιωτική, όμως, είναι η κατάσταση σε όλους σχεδόν τους τομείς προστασίας του περιβάλλοντος. Κι αυτό, γιατί:

– εκατοντάδες παράνομες χωματερές παραμένουν υποδοχείς των πάσης φύσεως (οικιακών και μη) απορριμμάτων,
– δεκάδες βιολογικοί καθαρισμοί υπολειτουργούν (ή είναι ανενεργοί), με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία
– χιλιάδες τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων εξακολουθούν να εναποτίθενται ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον, ενώ,
– τα φαινόμενα αιθαλομίχλης επανέκαμψαν σε αρκετές μεγάλες πόλεις.

Ειδικότερα για τον Ασωπό, στην έκθεση, που έχει υιοθετηθεί από την αρμόδια Επιτροπή Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνεται η καθυστέρηση των ελληνικών αρχών να αναγνωρίσουν την σοβαρότητα της μόλυνσης του ποταμού και των επιπτώσεών της στην δημόσια υγεία, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Κάτι, που επιδείνωσε τον δείκτη υγείας και απέτρεψε την πρόληψη των ασθενειών στην περιοχή των Οινοφύτων.

Γίνεται, επίσης, λόγος για:
– δυσκολίες στον συντονισμό των αρμοδίων φορέων και οργάνων της Πολιτείας,
– ελλείψεις στον χωροταξικό σχεδιασμό,
– κακή διαχείριση των υδατικών πόρων και αποβλήτων,
– προβλήματα στον έλεγχο των βιομηχανικών εκπομπών και,
– απουσία των κατάλληλων πρωτοβουλιών, σχετικά με την παρουσία εξασθενούς χρωμίου στο νερό

Να σημειωθεί, ότι πρόκειται για την δεύτερη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων που εγκαλεί την Ελλάδα, για μη συμμόρφωση με το δικαίωμα στην προστασία της υγείας, σε συνδυασμό με τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τις συνέπειες αυτής στην υγεία του πληθυσμού.

Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στον τρόπο διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων. Οι αρμόδιοι επιδίδονται σε «λογιστικές αλχημείες» στην προσπάθειά τους να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις από την συνέχιση της λειτουργίας των παράνομων χωματερών (ΧΑΔΑ).
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι ΧΑΔΑ που λειτουργούν, ανά την επικράτεια, ανέρχονται σε εξήντα. Στην πραγματικότητα όμως, ο αριθμός τους αγγίζει (εάν δεν τους ξεπερνά κι όλας) τους πεντακόσιους. Ήδη, μας επεβλήθη πρόστιμο, ύψους 21.700.000 ευρώ και σύντομα θα κληθούμε να καταβάλουμε ημερήσιο πρόστιμο για κάθε μία μη αποκατεστημένη παράνομη χωματερή. Και αυτό (το ημερήσιο πρόστιμο), θα επιβάλλεται με βάση τις μη αποκατεστημένες χωματερές και όχι με όσες δηλώσουμε, ότι παραμένουν σε λειτουργία.

Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των παράνομων χωματερών, μόνο στα χαρτιά έχει κλείσει.
Εξίσου σοβαρά είναι τα προβλήματα με τους βιολογικούς καθαρισμούς. Δεκάδες εξ αυτών υπολειτουργούν είτε είναι ανενεργοί, με αποτέλεσμα τα λύματα να πέφτουν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, στην θάλασσα, ημιεπεξεργασμένα.

Γιατί η πλειοψηφία αυτών των βιολογικών καθαρισμών, βρίσκεται σε παράκτιες περιοχές. Επειδή, όμως, το θαλασσινό νερό έχει τεράστιους οξειδωτικούς μηχανισμούς, καταστρέφει σε μεγάλο βαθμό τα μικρόβια κι έτσι οι επιπτώσεις στην υγεία των κολυμβητών είναι σαφώς μικρότερες (συνήθως δερματικά εξανθήματα και κολπίτιδες), αυτών που θα ήταν σε διαφορετική περίπτωση.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα (σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν κοινοποιηθεί στις αρμόδιες αρχές) τέτοιων βιολογικών καθαρισμών, αυτών σε Φωκίδα, καβάλα, Θερμαϊκό, Πόρο, Ερμιονίδα και αλλού.

Η ανακύκλωση αποτελεί το μεγάλο φαγοπότι. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, σε αρκετές περιπτώσεις οι ανακυκλούμενες συσκευασίες καταγράφονται μία και δύο φορές, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να πολλαπλασιάσουν τις ποσότητες που παρέλαβαν και να εισπράξουν τα ανάλογα ποσά. Γιατί η καταγραφή δεν γίνεται στον τόπο παράδοσης, αλλά στα «σπιτάκια» που όλοι έχουμε ρίξει κάποιες συσκευασίες. Εκεί, οι συσκευασίες βγαίνουν από την «πίσω πόρτα» και ξαναρίχνονται μέσα, ώστε να επαναμετρηθούν.

Βιομηχανικά και πάσης φύσεως άλλα επικίνδυνα απόβλητα, σε αρκετές περιπτώσεις, απορρίπτονται ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον. Κι αυτό, γιατί το κόστος αποκομιδής και διαχείρισής τους είναι αρκετά υψηλό. Πολλά από αυτού του είδους τα απόβλητα πρέπει να μεταφερθούν στο εξωτερικό, που σημαίνει κόστος για τον «παραγωγό» τους, περί τα 1.200 ευρώ, ο τόνος.

Θα μπορούσε να γίνει κάτι;

Ναι, εάν η Πολιτεία αποφάσιζε να «τρέξει» τις εγκρίσεις των μελετών, που από διετίας έχουν υποβληθεί, για την δημιουργία χώρου ασφαλούς διάθεσης των βιομηχανικών και λοιπών επικίνδυνων αποβλήτων.

Κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα σημαντικά κονδύλια που φεύγουν στο εξωτερικό, να μένουν στην χώρα, με ότι αυτό σημαίνει για την εθνική οικονομία, ιδίως, σε αυτή δύσκολη περίοδο που περνάμε.

Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε στα φαινόμενα αιθαλομίχλης που συχνά –πυκνά κάνουν, την τελευταία περίοδο, αισθητή την παρουσία τους στις μεγάλες πόλεις, με υψηλή σχετική υγρασία.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα Θεσσαλονίκη, Φλώρινα, Λάρισα, Λαμία, όπου τα φαινόμενα αιθαλομίχλης, «επανέκαμψαν» μετά από τριάντα και πλέον, χρόνια.

Που οφείλεται αυτό;

Στην διάλυση των μηχανισμών ελέγχου της αέριας ρύπανσης. Γιατί η αποδιοργάνωση των συγκεκριμένων Υπηρεσιών, ανοίγει τον δρόμο στην χρήση καύσιμης ύλης που δεν πληρεί τους προβλεπόμενους όρους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις κάποιες βιομηχανίες (εξαιτίας της έλλειψης ελέγχων) ανοίγουν τα φίλτρα και απελευθερώνουν τους αέριους ρύπους στην ατμόσφαιρα.

skai.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: