Για την Παιδική Βιβλιοθήκη Βελβεντού

By on 20/01/2015

Πράξη πρώτη

Το 1983, η Γαλλίδα κ. Annette Schluberger , φίλη της Ελλάδας, ιδρύει σε 22 αγροτικές κοινότητες της Ελλάδας, μαζί με το Υπουργείο Γεωργίας, δίκτυο 22 Παιδικών Βιβλιοθηκών (Π.Β.), κατά το πρότυπο αντίστοιχου δικτύου που έχει ιδρύσει και λειτουργεί στη Γαλλία. Στο επιχειρησιακό κέντρο του δικτύου, στην Αθήνα (το Κέντρο Παιδικών κι Εφηβικών Βιβλιοθηκών),  που στελεχώνουν ειδικοί επιστήμονες, ανατίθενται:  η διαρκής υποστήριξη των 22 Π.Β. με  υλικό και  εκπαιδευτικά προγράμματα ευρωπαϊκών απαιτήσεων που ανανεώνονται συχνά, η ανά εξάμηνο επιμόρφωση των εμψυχωτών τους , ο έλεγχος και  η διαρκής αξιολόγηση της λειτουργίας των Π.Β. Σύμφωνα με την συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ δωρήτριας και  Ελληνικού κράτους, η κ. Αnnette Schlumberger αναλαμβάνει και τις δαπάνες λειτουργίας του δικτύου για 10 χρόνια. Με την παρέλευσή τους, δωρίζει, το σε πλήρη λειτουργία δίκτυο των βιβλιοθηκών μαζί με το Κέντρο Παιδικών κι Εφηβικών Βιβλιοθηκών στην Αθήνα, στο ελληνικό κράτος, το οποίο αναλαμβάνει  από δω και πέρα την ευθύνη λειτουργίας του δικτύου, με την υποχρέωση να σεβαστεί και την ιδρυτική του φιλοσοφία.

Μια από τις 22, ιδρύεται και στο χωριό μας. Από την ίδρυσή της μέχρι την κατάργηση του Δήμου μας, η βιβλιοθήκη λειτουργεί κάθε χρόνο και καλύτερα. Ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες της ιδρυτικής φιλοσοφίας του δικτύου, δημιουργώντας γενιές αναγνωστών ή πιο σωστά μια ”κοινωνία αναγνωστών”, με όλες τις συνεπακόλουθες ευεργετικές συνέπειες στην πνευματική εξέλιξη και προσωπικότητα των παιδιών της. Εκατόν είκοσι  (120) παιδιά σύχναζαν κατά μέσον όρον καθημερινά στις δραστηριότητες της βιβλιοθήκης. Που δεν ήταν μόνο ο δανεισμός και η ανάγνωση βιβλίων, αλλά κυρίως μια σειρά πολιτιστικών δραστηριοτήτων μεγάλης ποικιλίας (προσεγμένα προγράμματα διεύρυνσης και διάχυσης της γνώσης, δραστηριότητες γύρω από την παράδοση, λειτουργία τυπογραφείου για τις γραπτές δημιουργίες των παιδιών, σύνδεση με την καθημερινή λειτουργία των τοπικών σχολείων, επισκέψεις και συζητήσεις συγγραφέων με τα παιδιά, άλλες παράλληλες εκδηλώσεις: ντοκιμαντέρ, αφηγήσεις παραμυθιών, καραγκιόζης, ταξίδια στην ιστορία και τον κόσμο μέσα από την λογοτεχνία,  κ.α.). Η βιβλιοθήκη λειτουργεί με προδιαγραφές ευρωπαϊκές, με τις κεραίες της ανοικτές να συλλαμβάνουν και να αξιοποιούν τα μηνύματα των καιρών και των νέων γενιών.

Ως το 2010, τα Δημοτικά μας Συμβούλια χρηματοδοτούν κατά προτεραιότητα κάθε ανάγκη της Π.Β. όταν  καθυστερεί ή αρνείται να  την καλύψει το Κράτος.  .

Oι επιδόσεις της προκαλούν  το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της κ. Annette Schlumberger, που την επισκέπτεται τακτικά, παρά τα 80+ χρόνια της.

Χωρίς τίτλο

Πράξη δεύτερη

Τον Νοέμβρη του 2009, η υπουργός Παιδείας  κ. Άννα Διαμαντοπούλου. κλείνει το επιχειρησιακό κέντρο στην Αθήνα. Το 2010 κλείνει και  τις 29 Π.Β. (είχαν εν τω μεταξύ δημιουργηθεί άλλες επτά). Για να αποφύγουν τις αποζημιώσεις δεν απολύουν και τους εργαζόμενους, που μέχρι σήμερα παραμένουν «ξεκρέμαστοι».

Εκατόν είκοσι (120) παιδιά  βρίσκουν καθημερινά κλειστή την βιβλιοθήκη. Και στη θέση της τί…;

Eνα έγκλημα – και δεν μίλησε κανείς.

Στις δημοτικές εκλογές του 2010,  η τοπική μας κοινωνία αρνείται να συμμετάσχει, αντιδρώντας στον «Καλικράτη». Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014, δεν εκπροσωπείται στον ευρύτερο Καλλικρατικό Δήμο.

Πράξη τρίτη

Η ομάδα φίλων της Π.Β.  που ενεργοποιείται το 2012, αφού  μάταια αναζητεί κάποιον για να συνομιλήσει στην Αθήνα (όλο το δίκτυο είναι στα αζήτητα),θέτει το ζήτημα στον τότε Δήμαρχο (κ. Κωνσταντόπουλο) και στον  Αντιπεριφερειάρχη,(κ. Σόκουτη) επιδιώκοντας να κρατηθεί έστω στοιχειωδώς ανοικτή  η Π.Β., με δαπάνες των προϋπολογισμών τους, ώστε να διατηρηθεί η επαφή με τα παιδιά της,  μέχρι  να μεταβιβαστεί  από το Κράτος στον Δήμο. Τους εξηγούμε ότι παίρνει πολύ χρόνο να κατακτήσει μια βιβλιοθήκη τα παιδιά, αλλά αρκεί λίγος χρόνος υπολειτουργίας της για να κοπεί ο ψυχικός τους δεσμός.

Από τον  Δήμο Σ-Β  δόθηκαν το 2012,  5000 Ευρώ για την εργαζόμενη βιβλιοθηκονόμο (Χρύσα Χαλδούπη),και υπόσχεση για άλλα 5000 για το 2013, που ως σήμερα δεν πληρώθηκαν. Η δική μας Π.Β. έχει ελάχιστο ετήσιο λειτουργικό κόστος 23000 Ευρώ, χωρίς σ΄ αυτό να περιλαμβάνεται η υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και βιβλίων.

Η βιβλιοθηκονόμος επιμένει, σεμνά και αθόρυβα, να την ανοίγει κατά περιόδους, για να κρατηθεί η επαφή με τα παιδιά, δουλεύοντας από το 2011 ως σήμερα πολλαπλάσιο χρόνο απ΄  ό,τι πληρώνεται, μέχρι που δεν αντέχει άλλο και η βιβλιοθήκη κλειδώνεται..

Το Μάρτιο 2014 η  Π.Β. πέρασε στην αρμοδιότητα των Δήμων.

Χωρίς τίτλο

Πράξη τέταρτη

Η ομάδα φίλων της Π.Β. , ζητούμε να ενημερώσουμε την νέα Δημοτική αρχή για  την ως τώρα διαδρομή της Π.Β. στο Βελβεντό.

Την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015 συζητήσαμε το θέμα με το Τοπικό Συμβούλιο, παρόντος και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στη συνάντησή μας συζητήθηκαν τα εξής:

α) Ο σχεδιασμός,  το στήσιμο και η λειτουργία της από το 1983 ως το 2010  έδειξαν την ιδιαιτερότητά της: η βιβλιοθήκη αυτή δεν έγινε  για να δανείζει απλώς βιβλία, αλλά κυρίως για  να  εμψυχώνει παιδιά και εφήβους του χωριού μας προς πνευματικές αναζητήσεις και δράσεις, βοηθώντας τα να ανοιχτούν πιο στέρεα στον κόσμο.

Η εμπειρία από αυτή τη λειτουργία της είναι ακόμα ζωντανή στα παιδιά  της που μεγάλωσαν, στον άνθρωπο που την λειτούργησε μέχρι να κλείσει, στο χώρο, στα υλικά της. Μένει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ξαναμπεί μπροστά. Είναι δε στο χέρι των Δημοτικών μας αρχών  να  θεωρήσουν ή να μην θεωρήσουν ότι είναι και στις μέρες μας προτεραιότητα η λειτουργία της Π.Β.

β) Εάν το  Δημοτικό Συμβούλιο πει το ναι στα παραπάνω, προτείναμε να προβλεφθεί  σχεδιασμός πενταετίας – όσο και η θητεία του Δ.Σ. -, ώστε να συμπληρώνεται χρόνο με το  χρόνο η πληρότητα και η ποιότητα  λειτουργίας της.

Γι΄ αυτό και πρέπει να αποφευχθεί κάθε άλλη χρήση του πάνω χώρου, επειδή είναι  εντελώς αναγκαίος για την επιδιωκόμενη συνολική της επαναλειτουργία.

γ) Με τις παραπάνω προϋποθέσεις, είμαστε διαθέσιμοι, ως  ομάδα φίλων της Παιδικής Βιβλιοθήκης, να βοηθούμε τους εκπροσώπους μας στο Τοπικό και στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου μας ζητηθεί και μπορούμε.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. ανέλαβε να εισαχθεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίασή του.

Χωρίς τίτλο

Πράξη πέμπτη

Τέσσερις μέρες μετά, την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου, αρχίζει η εγκατάσταση των προσκόπων στον πάνω χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης. Ο χειρισμός του θέματος από τους εκπροσώπους μας κατορθώνει και την Π.Β. να κουτσουρέψει, και να βάλει αντιμέτωπους προσκόπους και Βιβλιοθήκη!

Ίσως, οι υπεύθυνοι των προσκόπων, και  οι πρόσκοποι όλοι, να μη δέχονταν να στερήσουν τον χώρο από την βιβλιοθήκη, εάν είχαν ενημερωθεί για όλα αυτά, από την Δημοτική αρχή. Αλλά έστω και τώρα, που τα γνωρίζουν, τους καλούμε να το ξανασκεφτούν.

Αυτό είναι συνοπτικά το ιστορικό μέχρι σήμερα.

Χωρίς τίτλο

———————-

Η ομάδα μας θα συνεχίσει να διεκδικεί.

Αλλά μας είναι πλέον καθαρό ότι η έκτη Πράξη της Π.Β. είναι στα χέρια των γονιών και των Δασκάλων.

Το αν η Παιδική κι Εφηβική  Βιβλιοθήκη μας επαναλειτουργήσει όπως αρμόζει στα παιδιά της, και  με τον οφειλόμενο σεβασμό μας στην παρακαταθήκη της κ. Annette Schlumberger, θα εξαρτηθεί από το αν οι Γονείς των παιδιών και των εφήβων μας, μαζί με τους Δασκάλους και τους Καθηγητές τους, συνειδητοποιήσουν το έλλειμμα και το κενό που παράγει η μη λειτουργία της – για τα παιδιά τους και τους μαθητές τους.

Τότε θα  μπορέσουμε να δράσουμε, όλοι μαζί, αποτελεσματικά.

Η (ανοιχτή σε όλους) ομάδα φίλων της Παιδικής Βιβλιοθήκης:

Σερδάκη ΄Αρτεμις – Βλάχου Βαίτσα – Παπαδόπουλος Γιώργος – Γκίκας Γιάννης – Κολοβός Στέφανος – π. Παπακώστας Κώστας – Ρήγας Αντώνης – Τσιουκάνης Γιώργος.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: