Φεβρουάριο η μετακίνηση υπαλλήλων

By on 03/01/2013

 

Προτεραιότητα έχουν οι 2.500 εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα

Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μετακίνηση των 2.500 υπαλλήλων, που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, σε νέες υπηρεσίες, καθώς η σχετική υπουργική απόφαση που περιγράφει τη διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί, συνολικά στον δημόσιο τομέα, αναμένεται να υπογραφεί ενδεχομένως και σήμερα από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

Η υπουργική απόφαση, αμέσως μετά την υπογραφή της, θα αποσταλεί συνοδεία ερμηνευτικής εγκυκλίου προς τις υπηρεσίες και αναμένεται να αποτελέσει «οδηγό» για τις μετατάξεις των δημοσίων υπαλλήλων εφεξής, συμπεριλαμβανομένων και των 25.000 υπαλλήλων που αναμένεται να μετακινηθούν εντός του 2013 – είτε τεθούν σε διαθεσιμότητα είτε απευθείας. Επί του παρόντος έχουν διαπιστωθεί 7.500 κενές θέσεις στο Δημόσιο (εκ των οποίων οι 3.314 στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) οι οποίες αναμένεται να καλυφθούν άμεσα -αφού προηγηθεί αξιολόγηση- με μετατάξεις/μεταφορές δημοσίων υπαλλήλων, αρχής γενομένης από αυτούς που βρίσκονται ήδη σε διαθεσιμότητα.

Τα υπουργεία και οι φορείς του Δημοσίου θα αποστέλλουν στο υπουργείο τα αιτήματά τους για την κάλυψη θέσεων. Τα αιτήματα αυτά θα αξιολογούνται από το Τριμελές Συμβούλιο το οποίο θα αποφαίνεται για τις ανάγκες των φορέων, για τη σειρά προτεραιότητας με την οποία θα πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες τους, καθώς και για τις υπηρεσίες απ’ όπου θα «αντληθεί» το πλεονάζον προσωπικό.

Η κρίση του Τριμελούς Συμβουλίου εν συνεχεία θα διαβιβάζεται στο υπουργείο, το οποίο θα εκδίδει ανακοίνωση για τα τυπικά προσόντα των υπαλλήλων που είναι απαραίτητα για τις θέσεις προς κάλυψη, καθώς και τη σειρά προτεραιότητας των φορέων προς τους οποίους θα γίνει η μετακίνηση.

Ως προς τους φορείς που έχουν πλεονάζον προσωπικό και θα αποτελέσουν τη «δεξαμενή» για την κάλυψη των κενών θέσεων, εντός 20 ημερών από την ανακοίνωση του υπουργείου, θα πρέπει να καταρτίσουν τους πίνακες των υπαλλήλων προς μετακίνηση, καθώς και τη σειρά προτεραιότητας με την οποία εκείνοι έχουν δηλώσει την προτίμησή τους για τη νέα υπηρεσία. Εάν για κάποιο λόγο, υπάλληλοι επιθυμούν να μετακινηθούν αλλά δεν έχουν συμπεριληφθεί στον πίνακα της υπηρεσίας τους, τότε θα μπορούν οι ίδιοι να αποστέλλουν αίτηση απευθείας στο Τριμελές Συμβούλιο. Εν συνεχεία όλα τα στοιχεία θα διαβιβάζονται για αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ.

Στην υπουργική απόφαση έχει ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο κάποιοι φορείς να μην αποστείλουν πίνακες με τις ανάγκες τους ή με τα ονόματα των προς μετακίνηση υπαλλήλων. Σε αυτή την περίπτωση, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχοντας πρόσβαση στο Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού θα συντάξει τους σχετικούς πίνακες και θα τους αποστέλλει στο ΑΣΕΠ.

Τα κριτήρια
Προτεραιότητα για μετακίνηση προς υπηρεσίες του Δημοσίου έχουν σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι 2.500 δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονται ήδη σε διαθεσιμότητα. Εξ αυτών προηγούνται:

– Οσοι διαμένουν στη μικρότερη χιλιομετρική απόσταση από τη νέα υπηρεσία.

– Οσοι έχουν συνάφεια με την υπηρεσία στην οποία έχουν ζητήσει να μετακινηθούν (σ.σ. εάν είναι υπηρεσία του φορέα στον οποίο ήδη υπηρετούν).

– Οσοι πληρούν κοινωνικά κριτήρια όπως π.χ. είναι πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες κ.λπ.

Οι πίνακες με τους προς μετακίνηση υπαλλήλους θα αποσταλούν στο ΑΣΕΠ που θα αξιολογήσει τους υπαλλήλους και θα κρίνει τη μετακίνησή τους προς τους φορείς που έχουν κενά.

Τέλος, η αξιολόγηση του ΑΣΕΠ θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο και θα υπάρχει περιθώριο πέντε ημερών για τους υπαλλήλους να καταθέσουν ένσταση εφόσον δεν επιθυμούν να μετακινηθούν στην υπηρεσία που έκρινε το ΑΣΕΠ. Μετά την παρέλευση πέντε ημερών, η μετάταξη θα επικυρώνεται από τον υπουργό, γεγονός που θα συνεπάγεται την άμεση μετακίνηση του δημοσίου υπαλλήλου στα νέα του καθήκοντα.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος που περιγράφεται στην υπουργική απόφαση, ο μέγιστος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετακίνησης των δημοσίων υπαλλήλων είναι 45 ημέρες.

 

 

kathimerini

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: