Επιταχύνεται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ – Τα τρία βήματα

By on 26/07/2013

Επιταχύνεται η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μετά και την πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που αποφασίστηκε την Τετάρτη, η οποία προβλέπει με σαφή χρονοδιαγράμματα τα τρία βήματα αποκρατικοποίησης της επιχείρησης.Το 2014 θα πουληθεί ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), εντός του 2015 θα πρέπει να έχει ιδιωτικοποιηθεί η λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ» (θα περιλαμβάνει το 30% περίπου της σημερινής εταιρείας μαζί με προσωπικό), ενώ η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τη μητρική εταιρεία τοποθετείται το 2016.
Πρόκειται για το σχέδιο που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Μάιο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Τετάρτη. Η ελληνική πλευρά είχε δεσμευθεί απέναντι στην τρόικα να περάσει το επίμαχο σχέδιο από Υπουργικό Συμβούλιο.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ σύμφωνα με τα «Νέα», επικαλείται τις ανάγκες προετοιμασίας της ιδιωτικοποίησης, δημιουργίας κατάλληλων συνθηκών για την απελευθέρωση της αγοράς και την ανάπτυξη του ανταγωνισμού και προστασίας των καταναλωτών και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων εν όψει «των σχετικών ανακοινώσεων και συμφωνιών με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας».

Ιδιωτικοποιείται το δίκτυο

Ειδικότερα, για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπεται ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, δια της εισόδου επενδυτή που θα αναλάβει σε πρώτη φάση την απόκτηση ποσοστού έως και 49% της εταιρείας, αλλά και το μάνατζμεντ. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εντός του 2013 και της δεύτερης εντός του δευτέρου τριμήνου του 2014, όταν και θα προχωρήσει η πώληση ποσοστού έως και 51% του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ. Η Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών με τον επενδυτή που θα επιλεγεί στη πρώτη φάση προβλέπει την διαδικασία, τους όρους και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων η ΔΕΗ θα πωλήσει το επιπλέον ποσοστό και για τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό.

Στόχος είναι το Δημόσιο να συμμετέχει στην εταιρεία με ποσοστό που θα εξασφαλίζει καταστατική μειοψηφία υπό την προϋπόθεση ότι οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ θα τύχουν ξεχωριστής διαχείρισης από εκείνες της ΔΕΗ, οι τρέχοντες στόχοι εσόδων από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης που αναλογούν στη γενική κυβέρνηση δεν θα αποκλίνουν και η διαδικασία απόκτησης των μετοχών δεν θα έχει φορολογικές ή οικονομικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση.

Η «μικρή ΔΕΗ»
Επίσης, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία νέας καθετοποιημένης «μικρής ΔΕΗ», που θα είναι βιώσιμη, ανταγωνιστική και στην οποία θα δοθεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, λαμβάνοντας υπόψη την απόσυρση παλαιών μονάδων, αλλά και νέων μονάδων, στον βαθμό που υφίσταται ρεαλιστική πιθανότητα δημιουργίας τους. Ακόμη, θα έχει αναλογικό ποσοστό της δραστηριότητας της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας της ΔΕΗ, του παραγωγικού μείγματος και της πελατειακής βάσης της νέας εταιρείας.
Το σχέδιο θα περιλαμβάνει προβλέψεις για την αποεπένδυση λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και μονάδων φυσικού αερίου που σήμερα λειτουργεί η ΔΕΗ, καθώς και για την πρόσβαση της νέας εταιρείας σε αποθέματα και ορυχεία λιγνίτη. Συνολικά, η «μικρή ΔΕΗ» θα δεχθεί από τη ΔΕΗ 1.400 MW μονάδων με καύσιμο λιγνίτη, 500 MW υδροηλεκτρικού δυναμικού και 500 MW δυναμικού φυσικού αερίου.
Επίσης, θα εξασφαλιστεί σε όλους η πρόσβαση σε λιγνιτικά πεδία που δεν έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ, ενώ όπου αυτή απουσιάζει, θα μπορούν να δοθούν προς εκμετάλλευση σε τρίτους. Παράλληλα, θα επέλθει απελευθέρωση της χονδρεμπορικής αγοράς, η οποία θα συνδεθεί με την αντίστοιχη απελευθέρωση της λιανικής, όμως «παραμένει υπό εξέταση επί του παρόντος ο τρόπος με τον οποίο η νέα εταιρεία θα προσελκύσει πελάτες, κατ” αναλογία, από την πελατειακή βάση της ΔΕΗ».
Ενα μέρος των υποχρεώσεων της ΔΕΗ θα μεταφερθεί μαζί με τα στοιχεία ενεργητικού στη «μικρή ΔΕΗ», ενώ το τίμημα που θα επιτευχθεί, δεν θα πρέπει να δημιουργεί ζημία στη ΔΕΗ. «Ιδιαίτερη μνεία γίνεται σε θέματα προσωπικού, καθώς η νέα εταιρεία θα πρέπει να στελεχωθεί με το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στις συγκεκριμένες παραγωγικές μονάδες και ορυχεία και από το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό των λοιπών διευθύνσεων της ΔΕΗ» σημειώνεται.
Στόχος είναι έναρξη των δραστηριοτήτων της νέας εταιρείας το 2015. Η προετοιμασία εκτιμάται να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2014, οι επαφές με επενδυτές θα γίνουν το θέρος του ίδιου έτους και η εκτέλεση της συναλλαγής αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τρίμηνου του 2015.

Πωλείται και το 17% της ΔΕΗ

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την πώληση των μετοχών που διαθέτει το Δημόσιο στη ΔΕΗ και αντιπροσωπεύουν το 17% της εταιρείας, κατά προτίμηση μέσω της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή. Η προεργασία θα αρχίσει αμέσως μετά την οριστικοποίηση του καταλόγου παγίων που θα περιλαμβάνονται στη νέα εταιρεία. Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να αρχίσει εντός του τρίτου τριμήνου του 2015 όποτε και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το τέλος του 2015. Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους τελικούς όρους της συναλλαγής πώλησης της νέας εταιρείας. Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015 ή εντός του πρώτου τριμήνου του 2016.

Σπάρτακος»: “Όχι στο σχέδιο ξεπουλήματος της μεγαλύτερης επιχείρησης του Ελληνικού λαού”
Με χθεσινή του ανακοίνωση ο «Σπάρτακος» τονίζει:
“Καμιά Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) δεν είναι ισχυρότερη από τις ομόφωνες αποφάσεις των Περιφερειών Δυτ. Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, των Ενεργειακών Δήμων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, Αμυνταίου, Σερβίων – Βελβεντού, Μεγαλόπολης, Νέστου, Παρανεστίου, Τοπείρου, Μαρωνίας – Σαπών (αναμένονται και άλλες), κατά του Σχεδίου της κυβέρνησης για την αναδιοργάνωση – ξεπούλημα της επιχείρησης του ελληνικού λαού, όταν μάλιστα την υποτιθέμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν την γνωρίζουν οι υπουργοί της συγκυβέρνησης.
Κύριοι Σαμαρά και Βενιζέλο
Το οποιοδήποτε σχέδιο για το μέλλον της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας, που δημιουργήθηκε το 1950 προς χάριν δημοσίου συμφέροντος και σήμερα ηλεκτροδοτεί το σύνολο της επικράτειας στις χαμηλότερες τιμές στην Ε.Ε., απαιτεί καταρχήν την σύμφωνη γνώμη των Ελλήνων πολιτών και των εκλεγμένων μελών του εθνικού μας κοινοβουλίου και όχι των διορισμένων Υπουργών, που το όνομά τους παραπέμπει εκτός από την τσακμακόπετρα και σε αμόρφωτους ανθρώπους, σύμφωνα πάντα με το ελληνικό λεξικό.

Κύριοι της συγκυβέρνησης

Είναι βέβαιο ότι, όπως εδώ και τρία χρόνια όλες οι εξαγγελίες των κυβερνήσεων που αφορούσαν την πώληση του εθνικού μας πλούτου ( ποτάμια, λίμνες, Ορυχεία, Σταθμούς, Δίκτυα) έπεσαν στο κενό, γιατί δεν το ήθελε και δεν το θέλει ο ελληνικός λαός, το ίδιο θα γίνει και τώρα. Δεν έχετε παρά να τον ρωτήσετε.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ έτσι απλά σας καλεί να μην το επιχειρήσετε”
ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

«Αγώνας για να ανατραπεί η Πράξη Υπουργικούς Συμβούλιου που διασπά και ξεπουλάει την ΔΕΗ »

Η κυβέρνηση με την σημερινή Πραξικοπηματική Πράξη Υπουργικού Συμβούλιου ολοκληρώνει το σχέδιο για τη διάλυση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Η ακραία αυτή νεοφιλελεύθερη απόφαση συνιστά έγκλημα που αν γίνει πράξη θα καταφέρει καίριο πλήγμα στο λαϊκό εισόδημα, στην εθνική ανεξαρτησία της χώρας, στην εγχώρια παραγωγή και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, θα υπονομεύσει τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό και θα στερήσει τη χώρα από ένα από τα σημαντικότερα στηρίγματα για την εφαρμογή μιας φιλολαϊκής κοινωνικής πολιτικής εξόδου από την κρίση.
Η πράξη αυτή Υπουργικού Συμβουλίου είναι απόρροια των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων επιλογών που υλοποιούνται στην Ε.Ε. και εντάσσονται σε μια πολιτική υποτέλειας και εξυπηρέτησης συγκεκριμένων μεγάλων ξένων και εγχώριων ιδιωτικών – κρατικοδίαιτων συμφερόντων με στόχο την πλήρη άλωση του χώρου της ηλεκτρικής ενέργειας από το ιδιωτικό κεφάλαιο.
Η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκχωρήσει σε ιδιώτες τις βασικές εθνικές υποδομές όπως είναι τα Δίκτυα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ, της οποίας τα πάγια, τα οποία κατά τους μετριότερους υπολογισμούς αποτιμώνται περίπου στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, έχουν δημιουργηθεί με το μόχθο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού.
Απευθύνουμε προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση: δεν πρόκειται να αποδεχθούμε το ξεπούλημα της ΔΕΗ.
Καλούμε όλο τον Ελληνικό Λαό , τους φορείς, τα συνδικάτα, με πρώτα αυτά των εργαζομένων στη ΔΕΗ, να  οικοδομήσουμε  ένα πανίσχυρο πλατύ μέτωπο αντίστασης και αγώνα που θα φράξει το δρόμο για τη διάλυση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ πρέπει να είναι ενιαία και 100% δημόσια επιχείρηση».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: