Κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο η Κοζανίτικη Αποκριά

By on 04/03/2006

Από την Τσικνοπέμπτη η Κοζάνη ζει σε ρυθμούς παραδοσιακού γλεντιού και πάλλεται υπό τους ήχους χάλκινων πνευστών, τα τοπικά εδέσματα κυριαρχούν και το κρασί ρέει άφθονο ενώ τα γλέντια στους Φανούς δίνουν το δικό τους χρώμα και φως στην Κοζανίτικη Αποκριά.
Το Σαββατοκύριακο της Μεγάλης Αποκριάς έφτασε και η πόλη ετοιμάζεται να ζήσει το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος και η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Κοζάνης. Έτσι, την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς 5 Μαρτίου οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της πόλης μας θα απολαύσουν τη μεγαλειώδη παρέλαση αρμάτων και ομάδων μεταμφιεσμένων: χρώματα, μουσική, χορός και κίνηση, άρματα φορτωμένα τη λαϊκή έμπνευση και την τοπική παράδοση και χιλιάδες καρναβαλιστές γεμάτοι κέφι και διάθεση για ξεφάντωμα.
Το αποκορύφωμα της Κοζανίτικης Αποκριάς, όπως κάθε χρόνο, είναι το άναμμα όλων των Φανών το βράδυ της Κυριακής. Οι φανοί θα ανάψουν νωρίς το βράδυ κι αμέσως θα ξεκινήσει το τραγούδι κι ο χορός γύρω τους. Θα ζεστάνουν τις καρδιές μας, θα ξορκίσουν το κακό και θα καλωσορίσουν την άνοιξη. Το κέφι θα ανέβει σιγά – σιγά και καθώς κρασί και κιχιά θα κυκλοφορούν και θα ζεσταίνουν πνεύμα και πόδια, οι κύκλοι γύρω από το βωμό θα μεγαλώσουν και θα πληθύνουν. Το γλέντι θα κρατήσει ως τις πρωινές ώρες, όταν οι περισσότεροι δεν θα μπορούν να σταθούν στα πόδια τους από την κούραση ή την οινοποσία.
Η Κοζανίτικη Αποκριά θα τελειώσει ουσιαστικά την Καθαρή Δευτέρα με γιορτή στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου. Μπάντες χάλκινων διάσπαρτες, χορός, προσφορά νηστίσιμων και ευχές για καλή σαρακοστή.
Η γιορτή και οι εκδηλώσεις της Αποκριάς θα κλείσουν το απόγευμα με την απονομή επαίνων από το Δήμαρχο σε όλους τους συμμετέχοντες.
Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:
ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006
19.00 Κεντρική Πλατεία: Χορευτικά Τμήματα Πολιτιστικού Συλλόγου Μηλιάς «Ο Προοδευτικός»
19.30 Κεντρική Πλατεία: Χορευτικά Τμήματα «ΕΜΑΣ Μ. Αλέξανδρος» Λευκοπηγής

One Comment

  1. 391.Δικαστής Ντρεντ

    03/03/2006 at 07:59

    Μουσατέν μπιτιούν Κοζαναλάρ μασκαρασί ολσουνλάρ

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: