Κατασκευή φράγματος Πραμόριτσας

By on 15/02/2006

Υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης
από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης για το έργο της κατασκευής του φράγματος Βοίου για την ύδρευση των οικισμών Βοίου

Με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών του ελεγκτικού συνεδρίου και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης την προηγούμενη βδομάδα, δίνεται το πράσινο φως για την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης για το έργο της κατασκευής του φράγματος Πραμόριτσας για την ύδρευση των οικισμών του Βοίου.
Πιο συγκεκριμένα τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου ο Νομάρχης Κοζάνης κ. Ιορδάνης Ανδρεάδης προχωράει στην υπογραφή της πρώτης συμπληρωματικής σύμβασης του έργου της κατασκευής του φράγματος Πραμόριτσας, ποσού 5.143.220,34 € με την ανάδοχο εταιρεία. Το ποσό της σύμβασης καλύπτεται από Εθνικούς Πόρους.
Το έργο περιλαμβάνει εργασίες στεγανοποίησης του πυθμένα και των παρειών στη θέση κατασκευής του φράγματος, την κατασκευή της τάφρου εκτροπής του ποταμού ανάντι του φράγματος και άλλες τεχνικές συμπληρωματικές εργασίες ολοκλήρωσης του φράγματος.
Όπως είναι γνωστό παρουσιάστηκε μία καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου λόγω των χρηματοδοτικών δυσκολιών, που αντιμετωπίσαμε και ξεπεράσαμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Υφυπουργού κ. Χρήστου Φώλια.
Το συνολικό έργο ύδρευσης Βοίου από το φράγμα Πραμόριτσας, που είναι το πιο πολύπλοκο και πολυσύνθετο έργο και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο έργο που υλοποιεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, είναι ενταγμένο στο Ταμείο Συνοχής με προϋπολογισμό 33,3 εκ.€. Μαζί με τη χρηματοδότηση από τους Εθνικούς Πόρους για την ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 41,0 εκ. €.
Το συνολικό έργο περιλαμβάνει την κατασκευή φράγματος χωρητικότητας ~6 εκατ. κυβικών μέτρων και σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας π/υ 17,5 εκ. € – που βρίσκονται σε φάση κατασκευής και ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος του 2006, την κατασκευή κεντρικής δεξαμενής στην περιοχή του Αγίου Σωτήρα και του αγωγού μεταφοράς από το κεντρικό αντλιοστάσιο π/υ 1,3 εκ. € – που έχει ολοκληρωθεί, την κατασκευή αντλιοστασίου, δεξαμενής στον Αυγερινό και των αγωγών μεταφοράς π/υ 886,9 χιλ. € – που έχει ολοκληρωθεί, την κατασκευή 4 δεξαμενών (Τσοτυλίου, Νεάπολης, Σιάτιστας, Κλήματος) συνολικής χωρητικότητας 1.370 κυβικών μέτρων π/υ 235,2 χιλ.€ – που βρίσκεται σε φάση κατασκευής και ολοκληρώνονται στο Α’ εξάμηνο του 2006, την κατασκευή 6 αντλιοστασίων (Σιάτιστας, Εράτυρας – Πελεκάνου, Κορυφής – Χρυσαυγής, Δαμασκηνιάς, Διλόφου και Σκαλοχωρίου) π/υ 884,9 χιλ. € – που βρίσκεται σε φάση κατασκευής και ολοκληρώνονται στο Α’ εξάμηνο του 2006, την κατασκευή ταχυδιϋλιστηρίου και κεντρικού αντλιοστασίου στην περιοχή του φράγματος π/υ 3,9 εκ. € – που βρίσκεται σε φάση κατασκευής και ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του 2006 και την κατασκευή του κεντρικού αγωγού μεταφοράς και των δικτύων προς τους οικισμούς (190 km) π/υ 16,2 εκ. € – που βρίσκεται σε φάση κατασκευής και ολοκληρώνεται στο Α’ εξάμηνο του 2006.

Το έργο αυτό είναι έργο πνοής για το Νομό Κοζάνης και ιδιαίτερα για την επαρχία Βοίου. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προωθεί την επιτάχυνση των εργασιών, έτσι ώστε το σύνολο του έργου να ολοκληρωθεί μέχρι του τέλος του 2006, και να αντιμετωπιστεί με οριστικό τρόπο το μεγάλο πρόβλημα υδροδότησης των οικισμών του Βοίου.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: