Δυτική Μακεδονία: Ρύπανση και καύση λιγνίτη δυσχεραίνουν την ατμόσφαιρα

By on 05/11/2013

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδι­κοί για τις επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον ενός φαινομένου που το τε­λευταίο διάστημα, λόγω της οικονομικής κρί­σης έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στη Δυτι­κή Μακεδονία, δηλαδή τις καύσεις λιγνίτη για τις εστίες τις ξυλόσομπες και τους λέβητές τους καθώς κοστίζει τα μισά χρήματα απ’ ότι τα καυ­σόξυλα και έχει μεγαλύτερη θερμογόνο δύνα­μη. Τα χωριά της Κοζάνης και της Φλώρινας επιδίδονται –λόγω και της οικονομικής κρίσης, σε αυτή την πρακτική, ενώ οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι μεγάλες.

Μάλιστα η ατμόσφαιρα της δυτικής Μακεδονίας λόγω της συνεχούς λειτουργίας των εργοστασίων της ΔΕΗ, είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη, με τα αιωρούμενα σωματίδια να ξεπερνούν τα επιτρεπό­μενα όρια πολλές φορές τον χρόνο. Ειδικά το τελευταίο διάστημα με την πρόσφατη περιβαλλοντική όξυνση που παρατηρήθηκε στο ενεργειακό λεκανοπέδιο και τις καθημερινές υπερβάσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, ασφαλώς προκαλείται ανησυχία.
Ειδικότερα, την τελευταία εβδομάδα και πλέον οι υπερβάσεις είναι καθημερινές, με το φαινόμενο να είναι πιο έντονο σε Πτολεμαΐδα, Οικισμό και Φλώρινα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Περιβάλλοντος από τους σταθμούς μέτρησης που λειτουργεί στην περιοχή. Μιλώντας στον «Π.Λ.» ο υπεύθυνος του εργαστηρίου μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του ΚΕΠΕ Κοζάνης Βασίλης Ευαγγελόπουλος, τόνισε πως η κατάσταση έχει καλυτερέψει από χθες, αλλά και το Σαββατοκύριακο. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες όπου οι υπερβάσεις ήταν καθημερινό φαινόμενο, από χθες είμαστε πολύ καλύτερα, ενώ παραμένουν οι υψηλές συγκεντρώσεις στον Οικισμό». Να σημειωθεί πως η μεγαλύτερη τιμή συγκέντρωσης τις προηγούμενες ημέρες ήταν στον Οικισμό Πτολεμαΐδας, στα 280 mg (με μέσο ημερήσιο όρο τα 50 Mg). Σε αυτό συνετέλεσε, σύμφωνα με τη ΔΕΗ και η καύση καλαμιών, γεγονός που ανάγκασε την επιχείρηση να πάρει έκτακτα μέτρα.

«Στις δύο μεγάλες πόλεις Πτολεμαΐδα και Κοζάνη, υπάρχει η τηλεθέρμανση γι’ αυτό και δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στην ατμόσφαιρα τους μήνες που υπάρχει η ανάγκη για θέρμανση. Ωστόσο, υπάρχει σημαντική διαφορά στη Φλώρινα, όπου την περίοδο που καίνε τα τζάκια έχουμε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, με βάση το δίκτυο των 15 σταθμών του Κέντρου Περιβάλλοντος. «Σίγουρα όσο πιο ποιοτικά υποβαθμισμένο είναι ένα ορυκτό, όπως είναι ο λιγνίτης, τόσο μεγαλύτερες εκπομπές έχουμε», προσέθεσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην καύση του λιγνίτη και στις επιπτώσεις που έχει στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο τα αμφίβολης ποιότητας καύσιμα, επηρεάζουν την ατμόσφαιρα.

Αποπνικτική ατμόσφαιρα

Όπως αναφέρει η Real News σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της: ««Τουλάχιστον το 80% των χωριών που γειτ­νιάζουν με λιγνιτωρυχεία -150.000 άνθρωποι- καίνε λιγνίτη στα τζάκια, στις σόμπες και στους λέβητές τους», τονίζει ο Παντελής Σολάκης, προ­ϊστάμενος Δημοσίων Έργων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και συμπληρώνει: «Η Πε­ριφέρεια έχει απαγορεύσει την καύση με ειδική διάταξη, όμως οι κάτοικοι συνεχίζουν να καίνε λιγνίτη, ειδικά στις παρυφές της πόλης».

«Πρόκειται για ένα μη ελεγχόμενο καύσιμο, το οποίο όταν καίγεται σε εστία ανοιχτού τύπου, όπως είναι το τζάκι, δεν μπορούμε να ξέρουμε ούτε τι υγρασία έχει ούτε ποια ποσότητα ρύπων εκπέμπει», διευκρινίζει ο Δημήτρης Αλβανός, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ο οποί­ος ωστόσο παραδέχεται ότι είναι πολύ δύσκο­λο να γίνει αποτελεσματικός έλεγχος «Στα ορεινά χωριά της Φλώρινας και της Κο­ζάνης κυρίως σ’ εκείνα που έχουν δίπλα τους λιγνιτωρυχείο, όπως στην Αχλάδα, το Ξινό Νερό ή τη Μελίτη, όπου οι θερμοκρασίες τον χειμώνα φτάνουν ακόμη και τους 30 βαθμούς κελσίου, η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και υπάρχει μια μυρωδιά διάχυτη στον αέρα», αναφέρει ο Μιχάλης Πετράκος, μηχανολόγος εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων και κάτοικος Πρεσπών.

Πόσο κοστίζει η θέρμανση

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Μια μέση οικογένεια χρειάζεται 1.300-1.500λίτρα πετρελαίου για όλο τον χειμώνα. Με περίπου 1,3 ευρώ/λίτρο θα δαπανήσει 1.500-2.000 ευρώ τον χρόνο. ΓΙΕΛΕΤ: Με τιμή που κυμαίνεται από 270 έως 320 ευρώ ο τόνος, μια μέση οικογένεια χρειάζεται 2 τόνους πέλετ για καύση σε καυστήρα και περίπου 4 τόνους για τη σόμπα, οπότε συνολικά το κόστος της θέρμανσης με πέλετ κυμαίνεται από 600 έως 1.200 ευ­ρώ, ανάλογα με τη συσκευή καύσης.

ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ: Από 70 έως 100 ευρώ ο τόνος, ανάλογα με το είδος του ξύλου και την προέλευση. Τα εισαγόμενα από τη Βουλγαρία είναι τα φθηνότερα, ενώ κάποια πολύ καλά ελληνικά ξύλα ενδεχομένως να φτάσουν και τα 200 ευρώ ο τόνος. Μια μέση οι­κογένεια χρειάζεται περίπου 7 τόνους για όλη τη χειμερινή σεζόν, αλλά αυτό αλλάζει πολύ ανάλογα με την κλιματική ζώνη, τις ώρες χρήσεις και το είδος της συσκευής. Επο­μένως, κατά μέσο όρο θα δαπανήσει για ξύλα γύρω στα 700-1.000 ευρώ.

ΛΙΓΝΙΤΗΣ: Η τιμή του λιγνίτη δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ ο τόνος. Στη δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με την Περιφέρεια, η ΔΕΗ και πολλοί ιδιώτες προμηθεύονται κάρ­βουνο από ιδιωτικές εταιρείες. Παρόλο που δεν θεωρείται ενδεδειγμένο καύ­σιμο, στην αγορά το διαφημίζουν ως «επαναστατικό προϊόν, που έρχεται να αντικαταστήσει το ξύλο και τα στερεά καύσιμα ως η οικονομικότερη λύση στην καρδιά του χειμώνα.

Στην υγεία

«Το λεκανοπέδιο της Εορδαίας, που περιλαμβάνει τη λε­κάνη που εκτείνεται από το Αμύνταιο έως την Κοζάνη, εί­ναι η πιο ρυπογόνος περιοχή στην Ευρώπη λόγω της σωματιδιακής ρύπανσης που προκαλεί η καύση λιγνίτη στα εργοστάσια», τονίζει ο πνευ­μονολόγος Αγάπιος Γαβριηλίδης, γραμματέας του Ια­τρικού Συλλόγου Κοζάνης, προσθέτοντας: «Στον άν­θρωπο προκαλεί προβλήμα­τα στο κατώτερο και το ανώ­τερο αναπνευστικό σύστημα: χρόνια βρογχίτιδα, αποφρα­κτική πνευμονοπάθεια, βρογχικό άσθμα». «Στη Φλώρινα έχουμε πάρα πολλά καρδιο- αναπνευσηκά προβλήματα, αλλά και καρκίνους», δηλώ­νει στην «R» ο Παντελής Σολάκης, προϊστάμενος Δημο­σίων Εργων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας».

prlogos.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: