«Δυναμική περιφέρεια με ενεργή παρουσία στις Βρυξέλλες»

By on 25/06/2013

 Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή, στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ»

 

Ο «Καλλικράτης», ως διοικητική μεταρρύθμιση, συνέπεσε με την οικονομική κρίση, φορτώθηκε με τεράστιο όγκο αρμοδιοτήτων, με ελλειμματικές υποδομές και με στενά χρονικά περιθώρια, παραδέχεται ο εκλεγμένος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής.

Παρά ταύτα, κρίνει πως αταλάντευτα δίνει τη μάχη πλάι στον πολίτη για το ξεπέρασμα της πολύπλευρης κρίσης.

Ειδικά για την περιφέρεια της οποίας ηγείται, θεωρεί ότι μέγα ζήτημα είναι η ολοένα αυξανόμενη ανεργία. Προς τούτο, αναζητούνται αναπτυξιακοί διέξοδοι.

Ομως, η συγκυρία και η γενικότερη κατάσταση της χώρας δυσκολεύει έτι περαιτέρω την όποια επίλυση.

Εχετε μια μακρόχρονη εμπειρία στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Εκλεγμένος νομάρχης και τώρα εκλεγμένος περιφερειάρχης. Ποια νομίζετε ότι είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός της πολιτείας;

Μέσω του σχεδίου «Καλλικράτης» επιχειρήθηκε η σημαντικότερη ίσως διοικητική μεταρρύθμιση των μεταπολιτευτικών χρόνων. Δυστυχώς, η εφαρμογή της στην πράξη συνέπεσε χρονικά με την κορύφωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία εκδηλώθηκε και κλιμακώθηκε στη χώρα μας με έναν ιδιαίτερα πολύπλευρο τρόπο. Κατά συνέπεια, μια ενδιάμεση αξιολόγηση του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος «Καλλικράτης» κάτω από τη βαριά σκιά της εκτεταμένης οικονομικής κρίσης, θα ήταν τουλάχιστον βεβιασμένη. Σε κάθε περίπτωση, οι αιρετές περιφέρειες έγιναν αποδέκτες ενός πολύπλευρου όγκου διοικητικών και δημοσιονομικών αρμοδιοτήτων, χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη από την πλευρά της κεντρικής εξουσίας, με μηδενικά χρονικά περιθώρια προσαρμογής και με ταυτόχρονη περικοπή των οικονομικών τους πόρων σε ποσοστό που υπερβαίνει κατά πολύ το 50%. Από την άλλη πλευρά, δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», απαιτήθηκαν 16 νομοθετικές παρεμβάσεις, προκειμένου να αλλάξουν ή να τροποποιηθούν οι διαδικασίες εφαρμογής του, ενώ σημαντικές δράσεις του παραμένουν ανενεργές, επειδή ακριβώς δεν έχουν εκδοθεί τα προβλεπόμενα Προεδρικά Διατάγματα και οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις. Κόντρα στις εξελίξεις αυτές, η Αιρετή Περιφέρεια παραμένει κοντά στον πολίτη και τα προβλήματά του, αντλώντας από τα συλλογικά και προσωπικά αποθέματα ευθύνης. Με εφαλτήριο την εγγύτητα προς την τοπική κοινωνία δίνει τη μάχη για την καθημερινότητα αλλά ταυτόχρονα, ως οφείλει, σχεδιάζει και προγραμματίζει το μέλλον. Δίνει τη μάχη για να συνεισφέρει στην επίλυση και όχι στη διόγκωση των προβλημάτων που ταλανίζουν τη χώρα μας.

Ποια είναι τα θέματα της δικής σας περιφέρειας ειδικότερα και της ελληνικής περιφέρειας γενικότερα;

Αβίαστα και βιωματικά, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Αυτοδιοίκηση σε εθνικό επίπεδο σχετίζεται και αφορά στην απασχόληση. Ιδιαίτερα για την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, τα ποσοστά ανεργίας κλιμακώνονται με εφιαλτικό τρόπο. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της 22/05/2013, που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) και αφορούν στα επίπεδα ανεργίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας είναι η πέμπτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (29,9%), δεύτερη όσον αφορά στην ανεργία των γυναικών (36,8%) και η πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην ανεργία των νέων 15 έως 24 ετών, με ποσοστό 72,5%.

Από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο της 4ης Προγραμματικής Περιόδου η Δυτική Μακεδονία είναι μία από τις τρεις Περιφέρειες Στατιστικής Σύγκλισης της Ελλάδας, με το κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της να βρίσκεται υψηλότερο του 75% του αντιστοίχου της ΕΕ-25 και μικρότερο του 75% της ΕΕ-15, με βάση αναφοράς το 2003. Ομως, από το 2003 έχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια και η κατάσταση έχει μεταβληθεί δραματικά.

Επομένως, η γραμμική και μονοδιάστατη προσέγγιση των επιπέδων ευημερίας μιας περιφέρειας, με μοναδικό κριτήριο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις επιμέρους διαρθρωτικές ιδιαιτερότητες, οδηγεί σε στρεβλώσεις, οι οποίες μεσοπρόθεσμα θα μεταφραστούν σε όρους και συνθήκες αναπτυξιακής υστέρησης.Εδώ ακριβώς εντοπίζεται το κυρίαρχο πρόβλημα για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Αυτή την πραγματικότητα την αντιλαμβάνεται και η κεντρική διοίκηση, η εκάστοτε κυβέρνηση;

Εχω επανειλημμένως μεταφέρει στην κεντρική κυβέρνηση τους προαναφερόμενους προβληματισμούς, με την απαραίτητη τεκμηρίωση. Δυστυχώς, η συγκυρία και η γενικότερη κατάσταση της χώρας δεν ευνοεί μια σε βάθος συζήτηση και μια ενδεχόμενη επαναδιαπραγμάτευση. Σε κάθε περίπτωση, δεν παραμένουμε αδρανείς. Ως αιρετή περιφερειακή αρχή αναζητούμε αναπτυξιακές διεξόδους, επεξεργαζόμαστε σχέδια και προτάσεις, γνωρίζουμε τα δυνατά σημεία και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, γνωρίζουμε τις αδυναμίες και τα διαχρονικά διαρθρωτικά προβλήματα. Στην κατεύθυνση αυτή και στην προσπάθεια αναζήτησης μιας ρεαλιστικής αναπτυξιακής ταυτότητας για τη Δυτική Μακεδονία, με γνώμονα τις πραγματικές δυνατότητές μας και πλαίσιο τις οικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται στη χώρα μας, η οριοθέτηση των προτεραιοτήτων αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα.

Η διατήρηση, και πρωτίστως η διεύρυνση του ενεργειακού χαρακτήρα της Περιφέρειας, η αποκατάσταση του περιβάλλοντος σε όλο το μήκος του ενεργειακού άξονα, η διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος των περιοχών με ελάχιστη ή μηδενική βιομηχανική δραστηριότητα, καθώς και η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας με έμφαση σε δραστηριότητες όπως οι βιολογικές καλλιέργειες και η παραγωγή ποιοτικών και αναγνωρίσιμων προϊόντων, αποτελούν πολιτικές προτεραιότητες για την περιοχή μας.

Επιπλέον, η ανάδειξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε ανταγωνιστικό τουριστικό προορισμό και η τόνωση της επιχειρηματικότητας με βάση το τρίπτυχο έρευνα-καινοτομία-εξωστρέφεια συμπληρώνουν το μείγμα των πολιτικών μας. Επίκεντρο όλων αυτών αποτελεί η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και διαβίωσης των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας.

Το μνημόνιο επέλυσε προϋπάρχοντα προβλήματα ή μήπως συσσώρευσε κι άλλα;

Βιώνοντας την κορύφωση της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το γεωγραφικό αποτύπωμα των μνημονίων και των προγραμμάτων προσαρμογής σε επίπεδο περιφερειών. Σε κάθε περίπτωση, η περιφερειακή διάσταση της οικονομικής κρίσης πρέπει να αποτυπωθεί με ποιοτικό και ποσοτικό τρόπο και, μάλιστα, σε κεντρικό επίπεδο. Η αποτύπωση αυτή θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε και να εξειδικεύσουμε τα βαθύτερα αίτια της οικονομικής κρίσης, αλλά κυρίως, θα αναδείξει τις στρατηγικές επιλογές που θα μας οδηγήσουν στην έξοδο από αυτήν και στην επαναφορά της ανάπτυξης μακριά και πέρα από τις εκ του αποτελέσματος λανθασμένες πρακτικές του παρελθόντος.

Ως χώρα της Ενωμένης Ευρώπης η Ελλάδα, η ελληνική περιφέρεια – αυτόνομη διοικητική οντότητα μπορεί να έχει τον δικό της λόγο και ρόλο στα ευρωπαϊκά forum και να διεκδικήσει ισάξια, όπως οι άλλες περιφέρειες της Ευρώπης;

Η εμβάθυνση και η διεύρυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης καθιστούν όλο και περισσότερο επιτακτική την ανάγκη ύπαρξης δομών εκπροσώπησης των ελληνικών περιφερειών στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων. Η πρακτική αυτή έχει ήδη αξιοποιηθεί από όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη, δεδομένου ότι περισσότερα από 300 γραφεία ευρωπαϊκών περιφερειών και δήμων λειτουργούν στις Βρυξέλλες. Δυστυχώς, η Ελλάδα εμφανίζει ελλιπέστατη έως ανύπαρκτη εκπροσώπηση, απόρροια της ισχυρής συγκεντρωτικής διακυβέρνησης. Η λειτουργία των γραφείων αυτών δεν υποκαθιστά και δεν ανταγωνίζεται την εθνική εκπροσώπηση σε επίπεδο θεσμικών φορέων και οργάνων.

Δραστηριοποιείται ως σύνδεσμος μεταξύ των περιφερειών και των οργάνων της ΕΕ, συγκεντρώνει και διαχέει γνώσεις και πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Ενωση προς τις περιφέρειες, παρέχει υπηρεσίες δικτύωσης και τεχνικής υποστήριξης, απαντά στις αναδυόμενες προσκλήσεις του περιφερειακού μάρκετινγκ. Στην κατεύθυνση αυτή έχω ήδη καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο ΔΣ της ΕΝΠΕ, το οποίο ανταποκρίθηκε θετικότατα και επεξεργάζεται την ανάληψη μιας συλλογικής πρωτοβουλίας. Επιπλέον, η στρατηγική θέσης της Δυτικής Μακεδονίας στη Νοτιο-ανατολική Ευρώπη προωθείται συστηματικά από την πλευρά μας μέσω της υλοποίησης έργων διακρατικής και εδαφικής συνεργασίας με τις όμορες χώρες.

 

paraskhnio.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: