'Η σωζόμαστε ή καταστρεφόμαστε αν δεν πάρουμε τα εξής 31 μέτρα

By on 02/05/2010

“”Η σωζόμαστε ή καταστρεφόμαστε” αν δεν πάρουμε τα εξής 31 μέτρα


Με την πιο δραματική ομιλία πρωθυπουργού στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας ερρίφθη ο κύβος για τα πιο σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί στη χώρα, ως αντιστάθμισμα του πιο μεγάλου δανείου στήριξης της οικονομίας που επίσης έχει δεχθεί ο τόπος. Ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώπιον των υπουργών του, μίλησε για ιστορικές επώδυνες αλλαγές, οι οποίες, ωστόσο, θα βγάλουν τη χώρα και τον πολίτη από το αδιέξοδο και την κρίση. Οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις έγιναν μέσα σε πολύ βαρύ κλίμα, με τους υπουργούς στο σύνολό τους να έχουν σκυθρωπά πρόσωπα. Η συνολική απώλεια των Ελλήνων κάθε κατηγορίας και εισοδήματος ανέρχεται σε 30 δις ευρώ σε τρία χρόνια από σήμερα.

Με δίλημμα το γνωστό «ή σωζόμαστε ή καταστρεφόμαστε» τα 31 μέτρα που τελικά αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση είναι:

1. Αύξηση του ΦΠΑ σε όλες τις βαθμίδες με την ανώτατη να φθάνει στο 23% .
2. Αύξηση κατά 10% στους φόρους σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.
3. Νέα έσοδα από τη φορολόγηση των αυθαιρέτων και το πρόστιμο διατήρησης αυθαιρεσιών.
4. Αύξηση στους φόρους πολυτελείας.
5. Διευρύνεται η φορολογική βάση του ΦΠΑ.
6. Επεκτείνονται τα «πράσινα τέλη».
7. Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
8. Φορολογούνται τα εισοδήματα σε… είδος.
9. Φορολογούνται οι άδειες και τα κέρδη από τυχερά και τεχνικά παιχνίδια.
10. Τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας μειώνονται οριζόντια σε 1000 ευρώ συνολικά και χορηγούνται σε όσους έχουν εισόδημα έως 3.000 ευρώ τον μήνα, μικτές αποδοχές μαζί με τα επιδόματα. Από εκεί και επάνω καταργούνται.

πηγές zougla.gr – newsit.gr

6 Comments

  1. 709.Γιαπρακίξ

    02/05/2010 at 11:10

  2. 659.Open

    02/05/2010 at 14:58

    μονο απο τα τσιγαρα θα μας παρει κατι
    απο τα άλλα δεν !

  3. 709.Γιαπρακίξ

    03/05/2010 at 10:10


    Και όχι από το ΔΝΤ

  4. 6203.KS1962

    03/05/2010 at 11:41

    Τελικά σε τι είναι χειρότερη η χρεωκοπία .

  5. 6203.KS1962

    04/05/2010 at 13:01

    Οι πληγές του Φαραώ ήταν 10…

  6. 1059.palamistais

    04/05/2010 at 13:42

    Λέτε να γίνουμε Αργεντινή;

    Η κρίση στη Βραζιλία και η άνοδος του δολαρίου

    Το 1997, η γειτονική Βραζιλία βρέθηκε σε βαθιά κρίση, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την υποτίμηση του βραζιλιάνικου νομίσματος κατά 50% της αρχικής του αξίας. Οι εξαγωγές της Αργεντινής προς τη Βραζιλία εκμηδενίστηκαν, ενώ αυξήθηκαν κατακόρυφα οι εισαγωγές.

    Παράλληλα, η άνοδος της τιμής του δολαρίου, με το οποίο ήταν συνδεδεμένο το αργεντίνικο νόμισμα, κατέστησε τα προϊόντα της Αργεντινής μη ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές, πλήττοντας θανάσιμα κάθε κλάδο παραγωγικής δραστηριότητας.

    Το 1998, η Αργεντινή είχε φτάσει να δανείζεται από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές με επιτόκιο 10,5% και αναγκαστικά κατέφυγε για πρώτη φορά στο ΔΝΤ, ώστε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

    Το μόνο που κατάφερε, όμως, ήταν να αναβάλει για τρία χρόνια την οριστική στάση πληρωμών και τη χρεοκοπία.

    Την ίδια περίοδο, οι επενδυτικές τράπεζες συνέχιζαν να προωθούν το χρέος της χώρας στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, με ακόμα υψηλότερες αποδόσεις. Προώθησαν ένα Debt Swap (ανταλλαγή χρέους), όπου οι ιδιοκτήτες ομολόγων αποκτούσαν το δικαίωμα να πάρουν νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας με ευνοϊκότερους όρους. Το σκεπτικό ήταν να μεταφερθεί η εξόφληση του χρέους από το 2001 στο 2005. Πράγματι, 30 δισ. δολάρια άλλαξαν διάρκεια ζωής και επτά επενδυτικές τράπεζες εισέπραξαν 100 εκατ. δολάρια σε προμήθειες.

    Όμως, μέσα σε μερικές μόλις εβδομάδες, η Αργεντινή κατέληξε ξανά χωρίς χρήματα, γιατί οι αγορές δεν πείστηκαν για την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της. Η κυβέρνηση αναγκαστικά κατέφυγε σε ένα δεύτερο δάνειο από το ΔΝΤ. Λίγους μήνες αργότερα, κήρυξε πτώχευση.

    Το ξέσπασμα της λαϊκής οργής

    Στα τέλη του 2001, η κρίση οδήγησε την κοινωνία σε σημείο ανάφλεξης. Το ξέσπασμα ήλθε, όταν ο κεντροαριστερός ντε λα Ρούα, πνευματικό τέκνο των Τόνι Μπλερ και Μπιλ Κλίντον, απαγόρευσε την ανάληψη μετρητών από τις τράπεζες, πέραν του ποσού των 250 δολαρίων το μήνα.

    Εργάτες, υπάλληλοι και αγρότες μάχονταν στους δρόμους της Αργεντινής και ο Ντε λα Ρούα πρόλαβε να διαφύγει με ελικόπτερο από την ταράτσα του προεδρικού μεγάρου, για να γλυτώσει από την οργή του όχλου.

    Ο νέος πρόεδρος, Νέστορ Κίρτσνερ, έκανε στάση πληρωμών και δεν αναγνώρισε το χρέος. Δεν συμπεριέλαβε ούτε ένα νεοφιλελεύθερο οικονομολόγο στο επιτελείο του και απαίτησε από τους δανειστές και το ΔΝΤ τη διαγραφή του.

    Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, οι δανειστές και το ΔΝΤ διέγραψαν το 75% της οφειλής και δέχθηκαν την αποπληρωμή των υπολοίπων με προνομιακούς όρους.

    Οι τόκοι των ληξιπρόθεσμων δανείων δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ από την Αργεντινή, παρά το ότι αρχικά είχε συμφωνήσει να τους πληρώσει.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: