Η ΔΕΗ παίζει με την υγεία μας

By on 10/02/2006

ΔΕΝ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΟ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ

Απαντώντας στο αίτημα του Σπάρτακου, η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας της επιχείρησης, υποστηρίζει ότι είναι εγκεκριμένο προϊόν από το Χημείο του Κράτους και κυκλοφορεί νόμιμα στην αγορά.

Την άμεση απόσυρση παρτίδας οινοπνεύματος ύποπτου για καρκινογένεση ζητά με υπόμνημά του το σωματείο «Σπάρτακος» από τη ΔΕΗ. Όμως η άποψη των αρμοδίων της ΔΕΗ είναι ότι το οινόπνευμα δεν πρέπει να αποσυρθεί, καθώς είναι εγκεκριμένο από το γενικό Χημείο του Κράτους, κυκλοφορεί νόμιμα στην αγορά και προορίζεται μέσα στην επιχείρηση για συγκεκριμένες χρήσεις.

Το θέμα ανέκυψε όταν η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας του σωματείου, αποτελούμενη από τα μέλη της Θεοφάνη Καραμπίκα και Κωνσταντίνο Βασιλειάδη, ανακάλυψε το ύποπτο οινόπνευμα σε εργασιακούς χώρους. Πρόκειται, όπως αναφέρει η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας του σωματείου για «άκρως επικίνδυνο υλικό οινοπνεύματος ¡ΚΟΝΤΕΛΗ’ που χρησιμοποιείται στο Συνεργείο Επισκευών Τεχνικής Υποστήριξης Βαρέων μηχανημάτων (ΣΕΤΥ Β/Μ)». Ειδικότερα χρησιμοποιείται στο συνεργείο κάδων, στα ψυγεία για τις μηχανές ηλεκτροσυγκόλησης, στους υαλοκαθαριστήρες αυτοκινήτων κ.λ.π. Στην ετικέτα του συγκεκριμένου οινοπνεύματος αναγράφεται: «¾ποπτο για καρκινογένεση όταν εισπνέεται ή όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα». Με υπόμνημα του σωματείου στη διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας και στον Τομέα Ασφάλειας, ζητά την άμεση απόσυρση του άκρως επικίνδυνου υλικού, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Ασφάλειας του ΛΚΔΜ Γιάννης Καραμπακάκης, με τον οποίο επικοινώνησε ο «Π», δήλωσε ότι «από τη στιγμή που μας έθεσε το σωματείο το ζήτημα ασχολούμαστε μ’ αυτό και το διερευνούμε. Από τη διερεύνηση προέκυψε ότι πρόκειται για προϊόν εγκεκριμένο από το Γενικό Χημείο του Κράτους, το οποίο κυκλοφορεί νόμιμα στην αγορά. Για του λόγου το αληθές, αν ψάξετε στα σούπερ μάρκετ, θα διαπιστώσετε ότι τα ράφια είναι γεμάτα απ’ αυτό το οινόπνευμα. Είναι το μπλε οινόπνευμα, το λεγόμενο φωτιστικό». Επιπλέον είπε ότι «το συγκεκριμένο οινόπνευμα προορίζεται για συγκεκριμένες χρήσεις στους εργασιακούς χώρους, οπότε δεν συνιστά κίνδυνο, εάν χρησιμοποιείται σωστά». Με βάση τα παραπάνω, κατά τον υπεύθυνο τομεάρχη Υγιεινής και Ασφάλειας του ΛΚΔΜ δεν τίθεται θέμα απόσυρσης του συγκεκριμένου οινοπνεύματος.

Ο «Π» επικοινώνησε με την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ), αρμόδιος της οποίας διαβεβαίωσε ότι όντως το συγκεκριμένο προϊόν είναι εγκεκριμένο από το γενικό Χημείο του Κράτους. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ότι «η κυκλοφορία του στην αγορά είναι νόμιμη, οπότε δεν δικαιολογείται και δεν μπορεί να γίνει δέσμευση του προϊόντος».

Πάντως, ο εντοπισμός του συγκεκριμένου οινοπνεύματος έγινε από την Επιτροπή υγιεινής και Ασφάλειας του «Σπάρτακου», η οποία συστάθηκε μετά τις τελευταίες εκλογές του σωματείου και άρχισε την καταγραφή των προβλημάτων στους χώρους εργασίας. Σύμφωνα με τον Θ. Καραμπίκα η επιτροπή συνεχίζει τους ελέγχους με περιοδείες στους χώρους δουλειάς, καταγράφοντας τα προβλήματα. Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξει μία πλήρης εικόνα, οπότε τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων θα δημοσιοποιηθούν. Πάντως μέχρι τώρα τα σημαντικότερα προβλήματα που καταγράφηκαν σχετίζονται με τον προσδιορισμό επικινδυνότητας των εργασιών και την απαιτούμενη ενημέρωση των εργαζομένων, την έλλειψη γιατρών σε εργασιακούς χώρους, την πρόσβαση στους χώρους εργασίας, τη μη τήρηση των μέτρων ασφάλειας κυρίως σε εργολάβους, αλλά και με την έλλειψη προσωπικού, η οποία σημαίνει πλημμελή στελέχωση των μηχανημάτων.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
www.e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: