Η πρώτη παραγωγή ροδέλαιου στο Νομό Κοζάνης

By on 08/06/2009

Η πρώτη παραγωγή ροδέλαιου στο Νομό Κοζάνης


Ολοκληρώνεται αυτό τον μήνα η διαδικασία της συγκομιδής των ρόδων, ενώ η συστηματική παραγωγή ροδόνερου και ροδέλαιου στον Νομό Κοζάνης είναι γεγονός. Η πειραματική καλλιέργεια τριαντάφυλλου γίνεται κατά αποκλειστικότητα στο νομό, σε έκταση περίπου 100 στρεμμάτων στις περιοχές του ΒοÀου, της Εορδαίας και των Σερβίων, ενώ επόμενος στόχος είναι η απόκτηση πιστοποίησης οικολογικού προϊόντος ανώτατης ποιότητας.

Τον προηγούμενο μήνα είχε προηγηθεί επίσκεψη στους ροδώνες του ΒοÀου, καθώς και στο αποστακτήριο, που βρίσκεται στην Κοζάνη, από ομάδα φοιτητών του Τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, στα πλαίσια της συνεργασίας του ΤΕΙ με την ομάδα των ροδοπαραγωγών του Νομού Κοζάνης. Η συνεργασία αφορά τη δημιουργία του λογότυπου και της συσκευασίας ροδέλαιου και ροδόνερου Κοζάνης, ενώ η οριστική επιλογή και παρουσίασή τους θα γίνει στις 20 Ιουνίου σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Νεάπολη.[right]πηγή: Flash Tv /Πρωινός Λόγος[/right[/size]

4 Comments

  1. 5488.αμπελουργός

    08/06/2009 at 09:45

    Πάρα πολύ καλή η προσπάθεια τους. Εύχομαι να μην……. απογοητευτούν με τα πρώτα αποτελέσματα και τα παρατήσουν. Χρειάζεται βέβαια και η ανάλογη προβολή απ τα ΜΜΕ μας. Πριν 15 ημέρες προβλήθηκε ζωντάνα απ´τη ΝΕΤ η συγκομιδή από ένα χωριό της Νεάπολης. !rose Μακάρι.

  2. 819.mountvoio69

    08/06/2009 at 20:12

    Εχω πληροφοριες οτι βουλευτης της Κοζανης εβαλε λεφτα απ'τη τζεπη του για να κατασκευαστει το αποστακτηριο. Δεν ξερω κατα ποσο ισχυει, αλλα αν ισχυει του αξιζει ενα μεγαλο μπραβο.

  3. 709.Γιαπρακίξ

    09/06/2009 at 01:49

    Επίσκεψη φοιτητών σε ροδώνες του ΒοÀου

    Τους ροδώνες του ΒοÀου καθώς και το αποστακτήριο που βρίσκεται στην Κοζάνη, επισκέφθηκαν την περασμένη Πέμπτη η ομάδα φοιτητών του Τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας υπό την επίβλεψη του υπεύθυνου καθηγητή τους Παναγιώτη Κυράτση και του βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργο Κασαπίδη, με πρωτοβουλία του οποίου ξεκίνησαν οι καλλιέργειες βιομηχανικού τριαντάφυλλου στο Νομό Κοζάνης.

    Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΤΕΙ με την ομάδα ροδοπαραγωγών του Νομού Κοζάνης, για τη δημιουργία του λογότυπου και της συσκευασίας ροδέλαιου και ροδόνερου Κοζάνης, η οριστική επιλογή και παρουσίαση μάλιστα του οποίου θα γίνει στις 20 Ιουνίου σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Νεάπολη.

    Ειδικότερα, το τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού έχει δημιουργήσει μια σχεδιαστική ομάδα, όπου φοιτητές σε εθελοντική βάση αναλαμβάνουν να υλοποιούν ορισμένες προτάσεις, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς. Ένα από τα έργα που ανέλαβε να κάνει είναι να δημιουργήσει συσκευασίες για το ροδόνερο και το ροδέλαιο, όπως επίσης να φτιάξουμε και τα λογότυπα των προϊόντων. Στο όλο project παίρνουν μέρος 15 φοιτητές, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι τελειόφοιτοι, ενώ η ομάδα συνεχώς ανανεώνεται με καινούρια μέλη.

    Τα οφέλη από τις δράσεις αυτές είναι πολλαπλά για τους φοιτητές. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Κυράτσης: «Πρώτιστα, συνεργαζόμαστε με τους τοπικούς φορείς και προσφέρουμε στην τοπική κοινωνία. Παράλληλα, οι φοιτητές κερδίζουν εμπειρίες για το μέλλον, ενώ αυξάνουμε και την αναγνωσιμότητα του τμήματος». Ο ίδιος προσέθεσε πως οι επίσκεψη στους ροδώνες έγινε με στόχο «να έρθουμε πιο κοντά στο προϊόν και να έχουμε μια πιο άμεση επαφή. Μιλήσαμε με τους αγρότες, μαζέψαμε ρόδα και τέλος παρακολουθήσαμε την απόσταση. Έτσι βελτιώσαμε τις ιδέες που είχαμε μέχρι τώρα».

    Η ξενάγηση των φοιτητών έγινε στο χωράφι 20 στρεμμάτων του καλλιεργητή Θωμά Σεμερτζίδη στο Ανθοχώρι Τσοτυλίου.

    Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κασαπίδης «η συγκομιδή έχει ξεκινήσει και θα κρατήσει, περίπου, μια εβδομάδα ακόμη. Ο σκοπός της επίσκεψης μας ήταν να δουν τα παιδιά από κοντά την παραγωγική διαδικασία, ώστε να τους εμπνεύσει στη δημιουργία του λογότυπου, το οποίο ήδη άρχισε να δημιουργείται και αναμένεται η παρουσίασή του».

    Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα απόδοση εξέφρασε όμως την ανησυχία του ότι οι εκτεταμένες βροχές που έπεσαν στην περιοχή το τελευταίο διάστημα θα επηρεάσουν σε κάποιο βαθμό την ποιότητα της παραγόμενης ποσότητας, η οποία θα ήταν σίγουρα διαφορετική αν επικρατούσαν καλύτερες καιρικές συνθήκες.

    Ρόδα: Μια κερδοφόρα καλλιέργεια

    Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε το 2004 και τώρα οι παραγωγοί βρίσκονται στον 2ο και τον 3ο χρόνο καλλιέργειας. Η παραγωγή είναι στο «πικ» της στην 4η χρονιά καλλιέργειας και για τα επόμενα είκοσι με είκοσι πέντε χρόνια συνεχίζει να έχει μια σταθερή απόδοση.

    Ένα στρέμμα αποδίδει 400 με 500 κιλά άνθη, ενώ για να παραχθεί ένα λίτρο ροδέλαιου χρειάζονται περίπου 4.000 κιλά. Συνεπώς ένα χωράφι δέκα στρεμμάτων θα αποδώσει στον καλλιεργηθεί ένα λίτρο ροδέλαιου, το οποίο έχει κέρδος περίπου 5.000 ευρώ.

    Το ροδέλαιο χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στην παρασκευή ακριβών αρωμάτων, καλλυντικών και φαρμάκων, όπως επίσης βρίσκει χρήση και στην αρτοζαχαροπλαστική (κυρίως το ροδόνερο, το οποίο είναι το υπόλειμμα της απόσταξης μετά τη λήψη του ροδέλαιου). Αποτελεί επίσης συστατικό του Άγιου Μύρου. Η ζήτησή του ολοένα αυξάνεται λόγω κυρίως της χρήσης του ως πρώτης ύλης στην αρωματοβιομηχανία.

  4. 709.Γιαπρακίξ

    09/06/2009 at 01:53

    Στην τελική ευθεία βρίσκεται η παραγωγή του ροδέλαιου και ροδόνερου στο νομό Κοζάνης, καθώς αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η συγκομιδή και πραγματοποιείται η απόσταξη.

    Η πειραματική καλλιέργεια τριαντάφυλλου, από το οποίο παράγεται το ροδέλαιο, γίνεται αποκλειστικά στο νομό Κοζάνης, σε έκταση περίπου 100 στρεμμάτων στις περιοχές του ΒοÀου, της Εορδαίας και των Σερβίων. Εμπνευστής της καλλιέργειας είναι ο βουλευτής του νομού και γεωπόνος στο επάγγελμα, Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος χτες, μαζί με φοιτητές του τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, που ανέλαβαν το λογότυπο του προϊόντος, συμμετείχαν συμβολικά στη συγκομιδή τριαντάφυλλων σε ένα χωράφι είκοσι στρεμμάτων στο Ανθοχώρι του δήμου Νεάπολης, ιδιοκτησίας του παραγωγού Θωμά Σεμερτζίδη.

    Μετά τη συγκομιδή επισκέφτηκαν το οινοποιείο «Βαρδάκα» στην Κοζάνη, όπου πραγματοποιήθηκε απόσταξη για την παραγωγή ροδέλαιου και ροδόνερου.

    Αν και η καλλιέργεια του τριαντάφυλλου, βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, ο Γ. Κασαπίδης εκτιμά ότι «οι προοπτικές παραγωγής ροδέλαιου και ροδόνερου είναι ευοίωνες», ενώ πρόσθεσε ότι «πρόκειται για καλλιέργεια που μπορεί να αντικαταστήσει τον καπνό». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι μετά τον τέταρτο χρόνο καλλιέργειας, που επιτυγχάνεται το μάξιμουμ της παραγωγής, ένα στρέμμα μπορεί να δώσει 400-500 κιλά άνθη τριαντάφυλλου. Σημειωτέον ότι από 4.000 κιλά τριαντάφυλλα παράγεται 1 λίτρο ροδέλαιου. Δηλαδή ένας παραγωγός με 10 στρέμματα μπορεί να παράξει 1 λίτρο ροδέλαιο, το οποίο πωλείται στην αγορά έναντι του ποσού των 5.000 ευρώ.

    Φέτος οι παραγωγοί του νομού Κοζάνης βρίσκονται στον 2ο και 3ο χρόνο της καλλιέργειας, με εκτιμώμενη παραγωγή των 200 κιλών τριαντάφυλλου ανά στρέμμα, οπότε η συνολική παραγωγή από τα 100 στρέμματα αναμένεται να ανέλθει στα 20.000 κιλά. Ο παραγωγός Θ. Σεμερτζίδης που καλλιεργεί 20 στρέμματα, απόσταξε μέχρι τώρα 400 γραμμάρια ροδέλαιου, ενώ με την ολοκλήρωση της παραγωγής σε περίπου δέκα ημέρες, ευελπιστεί να παράξει ποσότητα ενός λίτρου ροδέλαιου.

    Εκτός από το ροδέλαιο που είναι πανάκριβο και περιζήτητο, παράγεται και ροδόνερο σε πολλαπλάσιες ποσότητες, το οποίο πωλείται με 3-5.000 ευρώ ανά λίτρο. Φέτος, με πρωτοβουλία της ομάδας παραγωγών τριαντάφυλλου και του βουλευτή Γ. Κασαπίδη, έχει συναφθεί συμφωνία με μεγάλη φαρμακοβιομηχανία της Αττικής για απορρόφηση μεγάλης ποσότητας ροδόνερου.

    Το ροδέλαιο και το ροδόνερο χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην παραγωγή καλλυντικών και αρωμάτων. Επίσης, στην αγορά διατίθεται και ανθός τριαντάφυλλου, κυρίως σε βιοτεχνίες ζαχαροπλαστικής. Τις τελευταίες ημέρες έφυγαν μεγάλες παρτίδες παραγγελιών σε αντίστοιχες βιοτεχνίες ζαχαροπλαστικής στη Θεσσαλονίκη.

    Τέλος, να σημειωθεί ότι στις 20 Ιουνίου στη Νεάπολη, το Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, θα παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση το λογότυπο του ροδέλαιου, το οποίο θα διατίθεται στην αγορά σε μικρά φιαλίδια του 1, των 2 και των 5 γραμμαρίων.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: