Arti Robots: «Ο καθένας από εμάς είμαστε μια σταγόνα, όλοι μαζί γινόμαστε ωκεανός!»

By on 09/03/2016

“Ο καθένας από εμάς είμαστε μια σταγόνα, όλοι μαζί γινόμαστε ωκεανός!” Το ΝΟΗΣΙΣ – NOESIS Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, όπου έλαβε χώρα ο διαγωνισμός, κυριολεκτικά πλημμύρισε με γέλια, μουσική, παιχνίδι, καινοτόμες ιδέες και ρομποτική, καθώς 850 παιδιά σε 70 ομάδες από 25 πόλεις από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Ανάμεσά τους ξεχώρισαν τα φοβερά παιδιά από το Ειδικό Σχολείο Ν.Προποντίδας και η ομάδα “SERA” από ασυνόδευτα προσφυγγόπουλα που φιλοξενούνται στον Σύλλογο Μερίμνης Ανηλίκων. Φέτος την πόλη της Κοζάνης είχε την τιμή να την εκπροσωπήσει η ομάδα μας, ARTiROBOTS, που αποτελείται από παιδιά 4ης, 5ης και 6ης τάξης των Δημοτικών Σχολείων Χαρισίου Μεγδάνη, Χαρισίου Μούκα, 8ο και 13ο Δ.Σ. Κοζάνης. Η ομάδα συγκροτήθηκε μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και απαρτίζεται κυρίως από παιδιά που παρακολούθησαν το πρόγραμμα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που πρόσφερε η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.

Την Πέμπτη 10/12/2015 πραγματοποιήθηκε στο Κοβεντάρειο, ολοήμερη εκδήλωση γνωριμίας με την ρομποτική. Περισσότεροι από 450 μαθητές της Δ,Ε,ΣΤ τάξης δημοτικού των σχολείων της Κοζάνης ήρθαν σε επαφή με τις αρχικές έννοιες της ρομποτικής και κατασκεύασαν το πρώτο τους ρομπότ της σειράς Lego Mindstrorm. Στην εκδήλωση αυτή, κατόπιν κλήρωσης προέκυψαν τα παιδιά που παρακολούθησαν τις διαλέξεις εκπαιδευτικής ρομποτικής που έγιναν στο Media Lab της Κοβεντάρειου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης κατά το διάστημα 14 έως 28/12/2015.

Τα παιδιά που συμμετείχαν στα εργαστήρια, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλα τα στάδια μιας πραγματικής διαδικασίας επίλυσης προβλημάτων υπό πίεση χρόνου με ανεπαρκείς πόρους και άγνωστους ανταγωνιστές. Επίσης δημιούργησαν φιλίες οι οποίες και οδήγησαν στην δημιουργία της πρώτης ομάδας ARTiROBOTS, με σκοπό την συμμετοχή στον Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής First Lego League. Η ομάδα μας συνέχισε τις συναντήσεις κάθε Παρασκευή στο Media Lab της Βιβλιοθήκης με σκοπό την προπόνησή της για την συμμετοχή στον Διαγωνισμό. Παράλληλα με την προετοιμασία του ρομπότ της ομάδας και τον προγραμματισμό, τα παιδιά εργάστηκαν στην ανάλυση και επίλυση ενός θέματος (Project) σχετικού με την διαχείριση των σκουπιδιών.

Τα παιδιά καλέστηκαν να αναγνωρίσουν ένα πρόβλημα ως προς τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούμε ή διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα, να σχεδιάσουν μια καινοτόμο λύση για το πρόβλημα που επέλεξαν και τέλος να μοιραστούν το πρόβλημα και την λύση που σχεδίασαν με τους άλλους. Εργαστήριο εκπαιδευτικής ρομποτικής, καινοτομίας, έρευνας και τεχνολογίας.

Για τον σκοπό αυτό τα παιδιά αρχικά απευθύνθηκαν στην ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ. Προγραμματίστηκε μια επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της ΔΙΑΔΥΜΑ στον ΣΜΑ Κοζάνης, τον χώρο απόθεσης αδρανών υλικών και στον ΧΥΤΑ Δ.Μακεδονίας όπου τα παιδιά ενημερώθηκαν για το σύστημα διαχείρισης των απορριμάτων στην περιοχής τους, για τα πλεονεκτήματα αλλά και τις παραλείψεις του συστήματος καθώς και για τις βελτιώσεις που απαιτούνται. Το θέμα που τα παιδιά επέλεξαν να εργαστούν είναι η διαχείριση των ασηπτικών συσκευασιών τροφίμων ως απόβλητα. Πρόκειται για το είδος συσκευασίας που χρησιμοποιείται σε ευαίσθητα τρόφιμα όπως γάλα και προϊόντα γάλακτος, χυμοί φρούτων, σάλτσες, ευρύτερα γνωστό ως Tetra Pak από την πολυεθνική εταιρεία συσκευασίας τροφίμων.

Το γεγονός ότι αποτελείται από στρώσεις διαφορετικών υλικών (χαρτί – πλαστικό – αλουμίνιο) κάνει ξεχωριστή την ανακύκλωσή του, καθώς είναι διαφορετική περίπτωση τόσο από το χαρτί όσο και από τα υπόλοιπα υλικά που αποτελείται. Μπορεί όμως να ανακυκλωθεί και να δώσει καλής ποιότητας ανακυκλωμένο χαρτί καθώς και καθαρές ποσότητες των υπόλοιπων υλικών (πολυαιθυλενίου ή/και αλουμινίου) από τα οποία αποτελείται. Έγιναν διάφορες επισκέψεις στην ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ όπου τα παιδιά συνεργάστηκαν με τους ειδικούς και ολοκλήρωσαν την μελέτη, οργάνωση και υλοποίηση της ξεχωριστής διαλογής των συσκευασιών αυτών με στόχο την ανακύκλωσή τους. Ταυτόχρονα έκαναν κατασκευές διαφόρων μοντέλων από συσκευασίες τις οποίες και παρουσίασαν με διαδραστικό τρόπο στον διαγωνισμό.

Για την εργασία και την παρουσίαση η ομάδα μας εισέπραξε κολακευτικά σχόλια όπως “Υποδειγματικοί κατά την ταυτοποίηση του προβλήματος, εντατική μελέτη και ανάλυση, πολύ ωραία παρουσία, κατανοητή και ευχάριστη, με ωραία διαδραστικά εκθέματα με τα οποία μεταδόθηκε το project αποτελεσματικά” και τελικά βραβεύτηκε με το Βραβείο Στρατηγικής και Καινοτομίας. Όσον αφορά το Robot Game, που είναι το κύριο παιχνίδι του διαγωνισμού και αυτό που ενθουσιάζει περισσότερο τα παιδιά, η ομάδα μας κατέλαβε τελικά την 36η θέση.

Το τέλος του διαγωνισμού βρήκε όλα τα παιδιά χαρούμενα και με μια υπόσχεση για καλύτερη παρουσία την επόμενη χρονιά στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό FLL Greece… Oι ARTiROBOTS θέλουν να ευχαριστήσουν δημόσια όλους όσους υποστήριξαν την ομάδα: τον Δήμο Κοζάνης, την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, την ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, τις εταιρείες ΧΛΙΑΠΑΣ ΑΕΒΕ και ΕΠΙΠΛΑ ΦΟΥΚΑΣ, τους εθελοντές φοιτητές Ασημίνα, Βασίλη,Ορέστη και Βασίλη, τους γονείς για την υπομονή τους και όλους όσους συνέβαλαν στην συμμετοχή τους στον διαγωνισμό First Lego League Greece 2016.

artirobots

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: