Απολογισμός διεθνούς συνεδρίου του ευρωπαϊκού προγράμματος Difass

By on 11/09/2014

 “Χρηματοδοτικά εργαλεία υποστήριξης των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων”

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο του προγράμματος Difass, που συγχρηματοδοτείται από το INTERREG IVC και αποβλέπει στην ανάπτυξη εργαλείων που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, με έμφαση σε εργαλεία που διαφοροποιούνται από τα παραδοσιακά π.χ. επιχορηγήσεις και εστιάζονται σε νέες και ευέλικτες χρηματοδοτικές πρακτικές όπως οι μικροχρηματοδοτήσεις, το crowfunding (η διαδικτυακή µικροχρηµατοδότηση), προ-εμπορικές αναθέσεις συμβάσεων,χρηματοδοτικά εργαλεία για ΜΜΕ της EIB κ.α

Στο πρόγραμμα Difass, συμμετέχουν 26 συνολικά φορείς από διάφορες χώρες της ΕΕ. Εκ μέρους της Ελλάδας και συγκεκριμένα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχουν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με φορέα υλοποίησης το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και η ΑΝΚΟ-Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας.

Στο διήμερο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 9 & 10 Σεπτεμβρίου 2014, στο αμφιθέατρο της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, συμμετείχαν εκτός από τους έλληνες εταίρους και προσκεκλημένους θεσμικών του επιχειρείν φορέων, το Επιμελητήριο Εμπορίου, Βιομηχανίας & Ναυτιλίας της Σεβίλλης, Ισπανία, με εισηγητή τον κ. Manuel Montoya, ο κ. Jesus Albizou, της εταιρείας AVU, Ισπανία, ο κ. Sture Ericson, του οργανισμού Τechnidalen από τη Σουηδία και ο κ. Francesco Fionda, από την περιφέρεια της Aosta Valley, Ιταλία.

Σημείο αναφοράς του συνεδρίου αποτέλεσε το πρόγραμμα «PIPE» που αφορά στην υποστήριξη της διεθνοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το οποίο αναπτύχθηκε από τους Ισπανούς εταίρους , υιοθετήθηκε από σημαντικό αριθμό φορέων στην Ισπανία ενώ γίνεται προσπάθεια υλοποίησής του στη Σουηδία (Borlange) και στην Ιταλία (Σαρδηνία) προσαρμοσμένο στις δικές τους ανάγκες και τα χαρακτηριστικά ώστε να συμβάλλουν αποτελεσματικά στη δημιουργία εξαγωγικής κουλτούρας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις https://www.difass.eu/knowledge_exchange)

Με γνώμονα τις προσπάθειες που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος PIPE και τη δυνατότητα να μεταφερθεί η καλή αυτή πρακτική, με τις κατάλληλες προσαρμογές και σε άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες, όπως και στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το διήμερο συνέδριο αφιέρωσε την πρώτη μέρα του στην παρουσίαση του προγράμματος PIPE αλλά και στην παρουσίαση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και μεθόδων που μπορεί να αξιοποιήσει μια μικρομεσαία επιχείρηση στην Ελλάδα, σε ένα περιβάλλον χρηματοοικονομικής στενότητας, πολλών προκλήσεων αλλά και ευκαιριών για τις καινοτόμες ιδέες και πρωτοβουλίες.

Οι εισηγήσεις που πραγματοποιήθηκαν στον άξονα αυτά ήταν του κου. Νεοκλή Στάμκου από την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ (www.e-kepa.gr) για τον θεσμό των μικροπιστώσεων στην Ελλάδα, του κου. Ντίνου Παπαπολύζου, διευθυντή της TREK Consulting (https://www.trek.gr) για την επιτυχή εφαρμογή χρηματοδοτικού εργαλείου από την Ευρωπαική τράπεζα Επενδύσεων για τις ΜΜΕ της Κεντρικής Ελλάδας, του Δρ.Τάσου Αλεξανδρίδη, Εκτελεστικού Αντιπροέδρου του ΣΕΒΕ που παρουσίασε την εικόνα των ελληνικών εξαγωγών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις , της κας. Αννας Κασιμάτη από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου(https://www.gfc.gr) για την πρώτη εφαρμογή της προ-εμπορικής ανάθεσης σύμβασης στην Ελλάδα και της κας. Αργυρώ Μπαράτσα και κας Νίκης Βουίμτα, από την πρωτοβουλία «FEAST» στη Θεσσαλονίκη (https://feasthessaloniki.wix.com ).Τέλος η υπεύθυνη του ευρωπαϊκού δικτύου ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης «Enterprise Europe Network» στην ΑΝΚΟ, κα. Λιάνα Παπατέρπου, παρουσίασε τις υπηρεσίες που παρέχει το δίκτυο για την πληροφόρηση και υποστήριξη των ΜΜΕ στον τομέα των της βελτίωσης της εξωστρέφειάς τους (www.anko-eunet.gr).

Η επισκόπηση του προγράμματος DIFASS πραγματοποιήθηκε από τον κ. Συμεών Καραφώλα, καθηγητή του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας ενώ ο κ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, παρουσίασε τις καλές πρακτικές που αναδείχθηκαν από τους εταίρους του προγράμματος. Τέλος, ο τεχνικός σύμβουλος του έργου κ. Κώστας Καραμάρκος παρουσίασε το περιφερειακό σχέδιο δράσης του έργου Difass ενώ ο κ. Δημήτριος Κούρας, σύμβουλος ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας παρουσίασε το πρόγραμμα «Interreg Europe» για την περίοδο 2014-2020.

Το συνέδριο χαιρέτησε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Θέοδωρος Καρυπίδης, ενώ παρευρέθηκαν περιφερειακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων.

 

 

Τη δεύτερη μέρα οι εταίροι του προγράμματος, συνοδευόμενοι από στελέχη της Περιφέρειας και της ΑΝΚΟ/Enterprise Europe Network επισκέφτηκαν επιχειρήσεις της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που διαθέτουν εξαγωγική δραστηριότητα και έχουν αξιοποιήσει χρηματοδοτικά εργαλεία στο πλαίσιο ευρωπαϊκών & εθνικών προγραμμάτων  με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε διεθνείς αγορές.

Οι επιχειρήσεις στις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι επισκέψεις ήταν η ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ -Kombi (βιομηχανική παραγωγή και πώληση ειδών Θέρμανσης), η Τζιμίκας Στέργιος και Σια Ο.Ε. «Dioskurides» (μεταποίηση αρωματικών & φαρμακευτικών φυτών), το ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ (οινοποιείο-αμπελώνες) και η επιχείρηση ΝΑΟΥΜΙΔΗΣ (βιολογικές πιπεριές Φλώρινας).

 

 

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να λάβετε από την ιστοσελίδα https://www.difass.eu/

 

EENΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε. – ΑΝΚΟ
Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου
«Enterprise Europe Network – Hellas»

Φον Καραγιάννη 1-3
50100 Κοζάνη
Τηλ.: +30 24610 24022
Φαξ: +30 24610 49210

E-mail: [email protected]

Web Sites: https://www.anko-eunet.gr/
https://www.enterprise-hellas.gr/

 

 

Το Enterprise Europe Network – Hellas είναι το μεγαλύτερο δίκτυο ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης στην Ελλάδα αποτελούμενο από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στο χώρο της καινοτομίας και των ΜΜΕ.

Το Enterprise Europe Network – Hellas, μέλος του αντίστοιχου πανευρωπαϊκού δικτύου, παρέχει υπηρεσίες διεθνούς επιχειρηματικής συνεργασίας, ενημέρωσης για Ευρωπαϊκές πολιτικές, υπηρεσίες για την καινοτομία και τη μεταφορά τεχνολογίας καθώς και υπηρεσίες για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα Ευρωπαϊκά προγράμματα για Έρευνα και Τεχνολογία.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: