Ανεμοφράκτες – ασπίδα στα χιόνια στην Εγνατία οδό

By on 20/12/2012

Στη περιοχή της Καλαμιάς και στη Γαλάνη οι παρεμβάσεις, καθώς και στον Έβρο

Ασπίδα προστασίας από τα χιόνια και τα ανεμοσούρια που δημιουργούνται, υψώνουν στην Εγνατία οδό με ειδικούς ανεμοφράκτες οι υπεύθυνοι, με σκοπό να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία του διευρωπαϊκού άξονα τον φετινό χειμώνα.

Η περσινή πολυήμερη ταλαιπωρία με τον αποκλεισμό εκατοντάδων ταξιδιωτών στην περιοχή της Κοζάνης, μάλλον έκανε πιο σώφρονες τους αρμόδιους, οι οποίοι τοποθετούν ανεμοφράκτες, έργο το οποίο ολοκληρώνεται εντός των ημερών. Από τον περασμένο μήνα ειδικά συνεργεία της εταιρίας που είναι επιφορτισμένη με τη λειτουργία και συντήρηση του δρόμου, έχει ξεκινήσει την εγκατάσταση ανεμοφρακτών σε δύο σημεία: το ένα είναι μεταξύ Κοίλων και Καλαμιάς σε απόσταση 3 χιλιομέτρων και το άλλο στη Γαλάνη, σε απόσταση 2 χιλιομέτρων.

Ανάλογη παρέμβαση γίνεται και στην περιοχή του Έβρου, σε απόσταση 1,8 χιλιομέτρων. «Τοποθετούμε ειδικό πλαστικό πλέγμα διάτρητο, ύψους 1,60 μέτρων, σε μία μικρή απόσταση στο βορεινό τμήμα του δρόμου, ώστε να συγκρατούνται τα χιόνια και να μην δημιουργούνται ανεμοσούρια», δήλωσε ο προϊστάμενος του Τομέα Λειτουργίας της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», Αθανάσιος Ματθαίου. Είπε ότι «στην περιοχή της Κοζάνης, καθώς και στον Έβρο, σχεδόν ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση των ανεμοφρακτών, η οποία θεωρούμε πως θα λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα». Να σημειωθεί ότι πέρυσι είχαν μπει πιλοτικά οι ανεμοφράκτες σε μία απόσταση 2 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους το αποτέλεσμα είναι εμφανές, ωστόσο δεν λύνεται τελείως το πρόβλημα. Εξήγησαν ότι στο σημείο που υπήρχε ανεμοφράκτης, ήταν πιο εύκολο το έργο των αποχιονιστικών μηχανημάτων, ενώ εκεί που δεν υπήρχε τα ανεμοσούρια σχημάτισαν βουνά από χιόνια, γι’ αυτό και υπήρξε πολυήμερος αποκλεισμός.

Υπάρχει βεβαίως μία πιο αποτελεσματική λύση, η οποία όμως είναι ακριβότερη και απαιτεί περισσότερο χρόνο για να υλοποιηθεί, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του γραφείου της Εγνατίας στα Γρεβενά. Ο Νίκος Ραχανιώτης δήλωσε ότι «το σχετικό έργο βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης και υπάρχει συνεργασία με δύο εξειδικευμένα γραφεία του εξωτερικού». Εξειδικεύοντας τις παρεμβάσεις, είπε ότι προβλέπεται μία τάφρος και ένα ανάχωμα, καθώς και συστοιχία δένδρων με διαβαθμισμένη δενδροφύτευση, με στόχο την ανάσχεση της χιονοθύελλας.

Βεβαίως, αυτή είναι μία παρέμβαση που απαιτεί κάποιο χρόνο. Μέχρι τότε η Εγνατία Οδός Α.Ε. θα στήνει κάθε χειμώνα ανεμοφράκτες, τους οποίους το καλοκαίρι θα αφαιρεί. Ο λόγος που οι ανεμοφράκτες αφαιρούνται είναι ότι τοποθετούνται σε ιδιωτικές εκτάσεις αγροτών, για τις οποίες απαιτείται ενοίκιο. Το βασικότερο είναι όμως ότι οι αγρότες χρειάζονται το καλοκαίρι τα χωράφια τους για τις καλλιεργητικές ανάγκες.

e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: